Izvoranu: În România ajung mari cantităţi de peşte despre a cărui provenienţă ştim foarte puţine lucruri

În România ajung mari cantităţi de peşte despre a cărui provenienţă ştim foarte puţine lucruri, în condiţiile în care, la un consum de 120.000 de tone, 80% provine din import şi nu neapărat din importul cel mai fericit sau din sursele cele mai sigure, susţine Adrian Izvoranu, directorul Casei Române de Comerţ Agroalimentar "Unirea", potrivit Agerpres. 
Economica.net - lun, 29 iul. 2019, 12:44
Izvoranu: În România ajung mari cantităţi de peşte despre a cărui provenienţă ştim foarte puţine lucruri

„Intervenim în valorificarea potenţialului în zona peştelui, a producţiei piscicole în România. De ce? Pentru că este un produs de bază foarte necesar. Consumul de peşte în România, la cele 120.000 tone pe care le consumăm, din păcate este tributar importului. 80% din această cantitate provine din import şi nu neapărat din importul cel mai fericit şi nu neapărat din sursele cele mai sigure şi nu neapărat în condiţiile cele mai bune de calitate şi de preţ”, a precizat Izvoranu, într-o conferinţă de presă în care a făcut o prezentare detaliată a noii Case Române de Comerţ Agroalimentar „Unirea”.

El a spus că această societate nou creată va interveni în valorificarea potenţialului în zona peştelui, a producţiei piscicole în România, pentru că este un produs de bază foarte necesar.

Întrebat dacă poate oferi detalii despre aceste importuri nesigure, Izvoranu a dat exemplul unei situaţii în care pe piaţa românească au apărut cantităţi mari de crap de captură provenit din Italia, deşi această ţară nu are decât crap de acvacultură.

„Am avut mari cantităţi de crap de captură Italia, dar eu am stat multă vreme în Italia şi ei nu au acolo decât crap de acvacultură şi acum au mari probleme pentru că lacurile acelea sunt infestate cu metale grele. Dacă citiţi presa italiană în perioada în care la noi, nu ştiu dacă întâmplător sau nu, nu ştiu cum s-a întâmplat fenomenul, dar taman atunci au fost capturate nişte cantităţi de peşte toxic şi bieţii italieni prindeau nişte buni români pescari care făceau contrabandă în lacurile acelea unde este interzis pescuitul. Din păcate, ajung în România mari cantităţi de peşte despre a cărui provenienţă ştim foarte puţine lucruri”, a susţinut şeful Casei de Comerţ.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, întrebat şi el ce părere are despre faptul că intră în ţară peşte nesigur, a răspuns: „Eu am un singur răspuns, nu păreri, păreri putem avea multe, dar răspunsurile exacte trebuie să le avem cu noi”.

„Sunt acele (situaţii – n. r.) pe care ANSVSA le-a depistat şi le-a prezentat opiniei publice şi a luat şi măsurile necesare. Deci ceea ce a făcut ANSVSA şi ANPC în domeniu au fost puse la dispoziţie şi aţi putut vedea de-a lungul vremii aceste exemple şi aceste situaţii”, a menţionat Petre Daea.

Te-ar mai putea interesa și
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat luni la 5,81% pe an, de la 5,75% pe an în şedinţa precedentă,......
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...