Pasionații de infrastructură au surprins săptămâna trecută, în zona Parcului Izvor din Capitală, o foreză pe trotuar.
„Strada B. P. Hașdeu, la doi pași de intersecția cu Splai. Chiar pe trotuar. Foreză geo. Se pregăteau să foreze”, spune Ionuț Ciurea, directorul executiv al Asociației Pro Infrastructură, care a postat o imagine cu utilajul pe forumul API.
„E foreza Beretta a Metroul SA. E pe acest amplasament de miercuri dimineața”, spune și alt memtru al forumului API care confirmă că este vorba despre studiul geotehnic din Studiul de Fezabilitate pentru extiderea Magistralei 4 Străulești – Gara de Nord cu tronsonul Gara de Nord – Gara Progresu.
Amintim că Studiul de Prefezabilitate aferent Magistralei 4 de metrou: Lac Străuleşti – Gara Progresu, tronsonul Gara de Nord – Gara Progresu a fost avizat în Consiliul Tehnico-Economic al Metrorex SA în data de 21 mai 2018.
Valoarea investiției, conform Studiului de Prefezabilitate, este estimată la 1,12 miliarde de euro.
Noul tronson de metrou va avea o lungimea totală de aproximativ 11 kilometri, 14 stații și un depou.
Principalele concluzii ale Studiului de Prefezabilitate sunt:
• Crearea unui sistem eficient de transport la nivelul orașului.
• Reducerea impactului activităților de transport asupra mediului.
• Îmbunătățirea siguranței sistemului de transport din București.
• Reducerea traficului de călători de pe Magistrala 2 de metrou prin creșterea capacității de transport public de-a lungul coridorului nord-sud.
• Îmbunătățirea accesibilității transportului public în zonele cu densitate mare a populației din partea de sud a Bucureștiului.
Durata de realizare a investiției este estimată astfel:
– 2 ani – licitația și realizarea serviciilor de proiectare;
– 6 ani – licitația și execuția lucrărilor.
Proiectul este inclus atât în Strategia de Dezvoltare a Metrorex, aprobată de Ministerul Transporturilor, cât și în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă București – Ilfov 2016-2030.
În septembrie 2017, Metrorex a semnat cu asocierea româno – elveţiană Metroul SA – Amberg Engineering AG contractul pentru servicii de proiectare, asistenţă şi consultanţă de specialitate aferente studiului de pre-fezabilitate (SPF) şi studiului de fezabilitate (SF) pentru construcţia Liniei 4 de metrou: Lac Străuleşti – Gara Progresu, tronson Gara de Nord – Gara Progresu, în valoare de 19,71 milioane de lei, fără TVA.
Contractul pentru aceste studii este finanţat din fonduri elveţiene, în baza unui acord semnat în 2013 de reprezentanţi ai statului român cu oficiali elveţieni. Reprezentanţii Metrorex spuneau atunci că, odată cu finalizarea Magistralei 4 şi conectarea cu linia metroului de la Aeroportul Otopeni, Capitala va dispune de o diametrală de metrou pe axa Nord-Sud în lungime de circa 33 km şi 28 de statii cu puncte intermodale de transport.