„Scopul întâlnirii a fost discutarea problemelor ambulatoriului de specialitate prin prisma finanţării şi a pregătirii viitorului Contract Cadru pentru anii 2020-2021 şi a normelor sale de aplicare. Referitor la problema finanţării, dl. Preşedinte Vasile Ciurchea şi-a anunţat intenţia de a duce valoarea punctului pe servicii la o valoare similară celei aplicate în cazul MF (Medicinei de Familie), dar cel mai probabil la proxima rectificare bugetară”, a precizat sursa citată.
Potrivit APMA, în ceea ce priveşte viitorul Contract Cadru s-a discutat despre necesitatea finanţării superioare a ambulatoriului de specialitate, „cel puţin la nivelul Medicinei de Familie”.
„Preşedintele Ciurchea a agreat această idee, dar corelată cu un control mai strict al serviciilor raportate si al necesităţii acestora”, se mai arată în comunicat.
Printre temele abordate s-au mai numărat: raportarea zilnică, nu lunară, a serviciilor prestate; DES (Dosarul Electronic de Sănătate) va deveni obligatoriu, probabil începând cu noul Contract-Cadru 2020-2021; posibilitatea eliminării plafoanelor la paraclinic şi a graniţelor interjudeţene, simultan cu introducerea unor limitări în repetarea investigaţiilor efectuate.
„Pentru transpunerea solicitărilor furnizorilor şi a intenţiilor CNAS într-o forma coerentă, în cursul lunii septembrie se va organiza, la iniţiativa CNAS, o masă rotundă la care să participe reprezentanţi ai CNAS, MF, APMA, Palmed, CMR, MS. În perioada următoare CNAS aşteaptă propunerile APMA pentru noul contract cadru şi Normele de aplicare a acestuia”, se mai arată în comunicat.
Delegaţia APMA a fost formată din dr. Cosmin Alexandrescu, preşedinte, dr. Alina Mîndroiu, vicepreşedinte, şi dr. Mathilda Zăvoianu, membru al asociaţiei.