RADET a făcut calculele cu încălzirea pentru o temperatură interioară de 20 de grade. Regia amintește că prețul gigacaloriei livrate centralizat, subvenționat, este de 163 de lei pentru populație, indiferent de consum.
RADET spune că un apartament cu două camere consumă 6,12 Gcal/an, unul de trei camere 8,22 GCal/an, iar unul de patru camere 10,52 Gcal/an, pentru acea temepratură interioară de 20 de grade.
Iată calculele:
Pentru două camere, încălzirea costă, la RADET, 998 de lei pe an. Pentru același apartament, încălzit cu centrală pe gaze, RADET a calculat un cost al gigacaloriei de 355,74 lei, deci rezultă un cost de 2.177 de lei pe an.
Pentru trei camere, încălzirea costă, la RADET, 1.340 de lei pe an. Pentru același apartament, încălzit cu centrală pe gaze, RADET a calculat un cost al gigacaloriei de 331,32 lei, deci rezultă un cost de 2.723 de lei pe an.
Pentru patru camere, încălzirea costă, la RADET, 1.715 de lei pe an. Pentru același apartament, încălzit cu centrală pe gaze, RADET a calculat un cost al gigacaloriei de 331,32 lei, deci rezultă un cost de 3.485 de lei
Pe lângă faptul că ar fi mai ieftin la centralizat, RADET spune că ar fi și mai sigur și mai eficient decât centrala murală.
Iată motive invocate pro-RADET și anti-centrală, invocate de regia de termoficare din București:
Sistemul centralizat:
Este sigur în exploatare și are durată de viață de peste 30 de ani
Este independent din punct de vedere al combustibilului folosit. Poate funcționa atât cu gaze naturale, cât și cu păcură, surse neconvenționale
Este ecologic și mai puțin agresiv din punct de vedere al protecției mediului
Lipsesc accizele de mediu
Atitudine prietenoasă față de mediu și resursele energetice
Se reduc cheltuielile individuale, în funcție de venit, prin acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinței.
Centrala de apartament:
Centralele termice pe gaz au o eficiență energetică inferioară sistemului centralizat la consumul de combustibil
Are durata de viață limitată (circa 10 ani)
Inflexibilitate la termenele de plată și la cea mai mică întârziere se face deconectarea. Fiecare reconectare se face contra cost
Necesită supraveghere permanentă și nu prezintă siguranță în exploatare. Există riscul de explozie
Nu respectă gradul de noxe eliberate în atmosferă și consecința va fi iminenta introducere a plății Taxei de Mediu.
Puteți vedea infograficul realizat de RADET AICI.