Mişcarea Populară, amânată până după alegerile locale

Prim-vicepreşedintele PDL Teodor Baconschi a declarat că arhitectura Mişcării Populare va fi definită după alegerile locale, "când fiecare partid va deconta un anumit rezultat", informează Mediafax.
Economica.net - mie, 22 feb. 2012, 11:42

Arhitectura Mişcării Populare va fi definită după alegerile locale, când fiecare partid va deconta un anumit rezultat. Însă important este ca ea să aibă şi o componentă civică, să atragă toate forţele, asociaţiile profesionale, de ce nu, sindicatele, ONG-urile interesate în această direcţie mare – adică finalizarea reformelor, continuarea unor politici publice care să ţină sub control deficitul şi care să nu ne expună la riscul unui scenariu grecesc„, a declarat Baconschi, într-o emisiune la TVR Info.

Baconschi a adăugat însă, referindu-se la Mişcarea Populară, că aceasta este „o necesitate tactică pentru că dreapta românească, divizată până acum în fel şi chip, rămâne izolată în faţa unei alianţe precum USL-ul, care, în ciuda lipsei de alternativă practică la guvernarea Boc şi astăzi la guvernarea Ungureanu, este formată din nu mai puţin de trei partide care s-au coalizat„.

Deci este nevoie, pentru un echilibru al scenei politice, de o contrapondere„, a spus Baconschi.

Fostul ministru a amintit că a susţinut crearea Mişcării Populare încă de anul trecut. „Am fost încă de anul trecut adeptul unei Mişcări Populare care să garanteze câteva lucruri esenţiale pentru România. În primul rând, ataşamentul faţă de ideea europeană, inclusiv în ceea ce priveşte Pactul Fiscal. Nu trebuie să trădăm angajamentele noastre pe toate planurile în arhitectura europeană. Pe de altă parte, avem nevoie de o majoritate proreformistă, care să instituţionalizeze pe termen lung toate mişcările de dreapta din România, de centru-dreapta, de centru în general şi asta pentru a garanta finalizarea eforturilor de a reforma statul român şi totodată independenţa justiţiei„, a spus Baconschi.

Sigla şi culoarea Mişcării

Mişcarea Populară pe care PDL intenţionează să o creeze după alegerile locale ar putea cuprinde partide precum PNŢCD şi ecologiştii, iar sigla şi culoarea acestei mişcări ar putea fi inima şi, respectiv, verde sau albastru, au declarat pentru MEDIAFAX surse politice.

Democrat-liberalii consideră că sunt compatibili cu PNŢCD şi cu ecologiştii pentru a forma Mişcarea Populară, având în vedere că PNŢCD este membru PPE, ca şi PDL, iar componenta de mediu pe care o aduc ecologiştii este importantă, au mai precizat sursele citate.

Potrivit surselor menţionate, unii democrat-liberali ar considera oportună cooptarea în Mişcarea Populară a UNPR, însă alţii sunt de părere că, din punct de vedere doctrinar, în acest moment, PDL nu este compatibil cu acest partid.

Democrat-liberalii doresc crearea Mişcării Populare, de centru-dreapta, pentru a fi o contrapondere la USL, care este de stânga. În acest sens, conducerea PDL a lansat organizaţiilor locale un sondaj privind modul în care ar reacţiona electoratul la schimbarea siglei şi culorii partidului, fără să dea o variantă.

Dacă se va face această alianţă, vor fi schimbate sigla şi culoarea pe care o au PDL acum, una dintre variante pentru siglă fiind „inima”, simbolul PPE. Pentru culoarea acestei alianţe se ia în calcul verde sau/şi albastru, au mai spus sursele citate.

Despre înfiinţarea Mişcării Populare, în jurul PDL, s-a vorbit şi în 2011 în mediul politic. Această construcţie ar fi trebuit să dea o nouă imagine, mai curată, democrat-liberalilor. Preşedintele a rugat-o pe fiica sa, Ioana Băsescu, să înregistreze în luna aprilie marca „Mişcarea Populară” la OSIM, spunând că trebuie pregătită ideea de mişcare populară pentru realizarea unei eventuale alianţe. Băsescu a vrut să scoată astfel PDL din izolare şi să creeze un mare partid de dreapta.

De Mişcarea Populară s-a vorbit mult, începând cu Sebastian Lăzăroiu, pe atunci consilier prezidenţial, care a lansat povestea cu Albă ca Zăpada şi terminând cu prim-vicepreşedinţii partidului Teodor Baconschi şi Sorin Frunzăverde, care au susţinut că PDL trebuie rebranduit.

Liderii PDL au stabilt şi un termen, sfârşitul lunii octombrie, pentru ca această mişcare să prindă contur, însă nu s-a făcut nimic. Liderii partidului nu au reuşit să se pună de acord şi să stabilească cine ar urma să intre în această Mişcare Populară, alături de PDL, lansându-se tot felul de variante cum ar fi partidul lui Gigi Becali sau partidul lui Dan Diaconescu.

Unele voci, cum este cea a lui Theodor Paleologu, au ironizat Mişcarea Populară sau aşa-zisa Albă ca Zăpada, cum a fost denumită la început, susţinând că Scufiţa Roşie este mai simpatică.

Te-ar mai putea interesa și
Proprietarul navei rusești Ursa Major, scufundată în Marea Mediterană, acuză comiterea unui atac terorist (Video)
Proprietarul navei rusești Ursa Major, scufundată în Marea Mediterană, acuză comiterea unui atac terorist (Video)
Scufundarea navei cargou ruseşti Ursa Major în Marea Mediterană a fost cauzată de un "atac terorist", a declarat miercuri compania care deţine nava, relatează AFP şi Reuters, citate de......
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea Europeană
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea ...
Ministerul Comerțului din China a anunțat miercuri că va prelungi cu trei luni ancheta antidumping asupra coniacului originar ...
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Autoritățile din Taiwan au blocat tranzacția de 950 de milioane de dolari prin care Uber Technologies preia afacerea Foodpanda ...
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis miercuri o atenţionare Cod galben de inundaţii pe râuri ...