„Cu ocazia vizitei a fost semnat un memorandum de înţelegere între cele două guverne privind tehnologia 5G, având în vedere importanţa securităţii reţelelor de comunicaţii wirlles de generaţia a V-a pentru asigurarea prosperităţii, dar şi a securităţii naţionale”, a spus Iohannis într-o declaraţie susţinută la Ambasada României în SUA, după întâlnirea cu omologul său american, Donald Trump.
Şeful statului a precizat că acest document nu se referă la o anumită companie.
„În România se pregăteşte o procedură publică pentru asta şi eu cred că toată lumea s-ar bucura dacă am avea mai multe oferte, inclusiv din partea americană. Aici este vorba de firme private care vor veni şi noi sperăm să se întâmple acest lucru, însă memorandumul nu se referă la o anumită companie, ci este un memorandum care clarifică câteva criterii de transparenţă, de compatibilitate cu statul de drept şi aşa mai departe”, a arătat Iohannis.
Trump, despre Huawei: România va analiza atent
Preşedintele american, Donald Trump, a declarat marţi, la întâlnirea cu omologul său român, Klaus Iohannis, cu privire la Huawei că România va analiza atent.
„România face acest lucru”, a spus Trump, întrebat dacă statele partenere precum România ar trebui să analizeze atent afacerea Huawei pentru a lua o decizie privind infrastructurile critice.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat în urmă cu o săptămână referitor la tehnologia 5G că în România „unii nu sunt suficient de îngrijoraţi” iar acest subiect va trebui discutat şi în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
„La noi unii nu sunt suficient de îngrijoraţi. (…) Nu realizează ce se întâmplă de fapt. Cred că va trebui să discutăm şi în CSAT”, a spus Iohannis, într-o întâlnire informală cu presa.
Întrebat dacă va avea loc o şedinţă CSAT în curând, şeful statului a afirmat că este posibil. „E posibil să avem o discuţie”, a spus el.
Cei doi preşedinţi au discutat despre relaţia economică, preşedintele Iohannis arătând că în acest domeniu trebuie făcut mai mult.
„Este important să găsim noi domenii de extindere a cooperării economice în domenii precum energia, cyber sau industria apărării”, a spus Iohannis.
El a indicat că discuţiile au vizat şi programul Visa Waiver.
„Preşedintele Trump este foarte interesat de această tematică şi sunt convins că specialiştii din administraţia americană, împreună cu specialiştii noştri, vor găsi cele mai bune căi pentru a continua o îmbunătăţire a acestor aspecte”, a spus Iohannis.
El i-a dat asigurări preşedintelui Trump să România va rămâne un partener strategic şi un aliat de încredere al SUA în regiune, în UE şi la nivel global.