Asociaţia Berarii României:Ingredientele şi valorile energetice vor apărea pe toate ambalajele de bere din UE până în 2022

Asociaţia Berarii României a semnat alături de Brewers of Europe un memorandum privind etichetarea ingredientelor şi a valorii energetice pe toate sticlele şi dozele de bere din Uniunea Europeană până în anul 2022, a anunţat, joi, asociaţia.
Economica.net - joi, 05 sept. 2019, 15:52
Asociaţia Berarii României:Ingredientele şi valorile energetice vor apărea pe toate ambalajele de bere din UE până în 2022

Obiectivele au fost convenite în mod voluntar cu Comisia Europeană şi au fost adoptate de Adunarea Generală a Brewers of Europe în iunie 2019, precizează Asociaţia Berarii României într-un comunicat remis AGERPRES.

„Sunt încântat să fac parte din evenimentul de astăzi. Vreau să profit de această ocazie pentru a felicita toţi semnatarii pentru angajamentele de etichetare a alcoolului. Vreau să vă încurajez să continuaţi să fiţi pionieri în sectorul mai larg al alcoolului. Consumatorii au dreptul să ştie mai multe. Mulţi dintre ei îşi doresc mai multe detalii despre ce conţin băuturile şi ce înseamnă pentru sănătatea lor. Ei doresc ca aceste informaţii să fie clare şi transparente – un mesaj recurent pe care îl primim în toate activităţile noastre de sănătate publică şi siguranţă alimentară”, a declarat comisarul pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Vytenis Andriukaitis, prezent la eveniment.

Scopul acestui memorandum este ca organizaţiile să-şi asume responsabilitatea publică pentru declararea ingredientelor şi informaţiilor energetice pe etichetele produselor lor, în timp ce asociaţiile comerciale susţin aceste eforturi, inclusiv prin stabilirea obiectivelor sectoriale locale şi raportarea colectivă.

„Memorandumul este deschis pentru companii şi asociaţii din toate sectoarele băuturilor alcoolice, cu condiţia ca semnatarul să aprobe pe deplin acest document şi angajamentul său pentru etichetarea pe ambalaj atât a ingredientelor cât şi a valorilor energetice. Dorinţa finală este de a oferi consumatorilor informaţii inteligibile, recognoscibile, comparabile şi exacte pentru toate băuturile alcoolice”, arată asociaţia.

Treizeci şi şapte de semnatari iniţiali, inclusiv 25 de asociaţii naţionale de bere, şi-au pus astăzi numele în memorandum şi pe Brewers ‘Ambition 2022, ca parte a unui eveniment care a prezentat sute de mărci diferite de bere din toată Europa, care îndeplinesc deja cerinţele de etichetare şi demonstrează seriozitatea angajamentului şi diversitatea crescândă a unui sector european de bere care numără peste 9.500 de producători.

Din anul 2015, membrii Asociaţiei Berarii României au ales să aplice voluntar Regulamentul UE 1169/2011, referitor la informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare. Pe parcursul acestor patru ani, informaţia privind ingredientele a fost preluată în proporţie de 100% de către toate mărcile membrilor, faţă de media de 85% la nivel european.

Potrivit producătorilor de bere din România, valoarea energetică corespunzătoare pentru 100 ml de produs a fost deja inclusă progresiv pe etichete, fie în varianta lor tipărită, fie în varianta lor online, astfel încât consumatorul român o poate regăsi în prezent în cazul a 76% din produsele aflate în portofoliile membrilor Asociaţiei Berarii României.

Acest demers reafirmă respectul pe care producătorii locali de bere îl au pentru dreptul la informare al consumatorului român, având în vedere faptul că Regulamentul UE 1169/2011 nu se aplică băuturilor cu o concentraţie alcoolică de peste 1,2%, în consecinţă el nefiind obligatoriu pentru berea cu alcool comercializată în România.

„Suntem bucuroşi să fim semnatari ai acestui memorandum, în condiţiile în care membrii asociaţiei Berarii României au decis în mod voluntar să ofere consumatorilor informaţii relevante pentru ca aceştia să facă alegeri în cunoştinţă de cauză şi în concordanţă cu stilul lor de viaţă. Valoarea energetică a produsului este o informaţie care vine în completarea listei ingredientelor de fabricare la care consumatorii aveau deja acces de foarte mulţi ani, demonstrând faptul că Berarii României acţionează în spiritul transparenţei şi respectului faţă de consumator. Ne mândrim cu faptul că rata de implementare a angajamentului nostru este peste media europeană şi demersul nostru va continua până în momentul în care ponderea de implementare va atinge 100%”, a declarat Julia Leferman, director general Asociaţia Berarii României.

În cei 15 ani de existenţă, Asociaţia Berarii României s-a impus atât la nivel local, cât şi internaţional, membrii săi actuali fiind importanţi producători de bere din România: Bergenbier SA, Heineken România SA, United Romanian Breweries Bereprod, Ursus Breweries şi Martens, alături de microberăria Clinica de Bere. Împreună, cei şase producători furnizează 85% din cantitatea de bere consumată în România. Totodată, din Asociaţie fac parte şi reprezentanţi ai producătorilor de materii prime: Soufflet Malt România şi Asociaţia Producătorilor de Hamei din România.

Cele douăsprezece fabrici de bere, dintre care două microberării, aparţinând membrilor Asociaţiei sunt situate în Ploieşti, Constanţa, Craiova, Miercurea Ciuc, Târgu-Mureş, Pantelimon, Timişoara, Buzău, Braşov şi Galaţi, iar cele două microberării sunt situate în Cluj-Napoca şi Timişoara.

Începând cu anul 2008 Asociaţia Berarii României a devenit parte a marii familii a producătorilor de bere europeni, reprezentaţi prin organizaţia Berarii Europei, fondată în 1958, la Bruxelles. Membrii actuali sunt asociaţiile naţionale ale berarilor din statelor UE, alături de Norvegia, Elveţia şi Turcia. Organizaţia reprezintă interesele a peste 9.500 de producători de bere din Europa în faţa diferitelor instituţii şi organizaţii internaţionale. Mai mult, Berarii Europei reprezintă şi apără interesele a 2,3 milioane de oameni care au locuri de muncă datorită producţiei şi vânzării berii.

Piaţa berii din România a înregistrat în 2018 o creştere de 3%, ajungând la un volum de 16,6 milioane hl, iar consumul de bere pe cap de locuitor s-a situat la 85 litri. În ultimii patru ani, ambalajul de sticlă a înregistrat o creştere cu 3,65 puncte procentuale (pp), iar PET-urile au fost în scădere cu 5,83 pp.

Te-ar mai putea interesa și
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința bucureștenilor
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința ...
Votul de la referendumul local trebuie confirmat de Parlament, iar partidele politice nu pot să ignore voinţa a 500.000 de bucureşteni, a declarat duminică seara primarul general al Capitalei,......
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
Rezultate alegeri 2024 - EXIT POLL. Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea, conform principalelor institute ...
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă ...
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...