Ford a fost retrogradată în categoria „junk” de către Moody’s. Americanii au o fabrică la Craiova şi peste 4.000 de angajaţi în România

Agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a retrogradat, luni, ratingul atribuit producătorului auto american Ford Motor la nivelul "junk", nerecomandat pentru investiţii, estimând că planul de restructurare de 11 miliarde de dolari va duce la diminuarea câştigurilor, transmit AP şi Bloomberg. Ford are o uzină în România, la Craiova, unde produce două modele, EcoSport şi noul Puma. În aprilie 2019, americanii aveau peste 4.400 de angajaţi în România şi au început un program de recrutare a circa 1.700 de angajaţi în perioada următoare, şi vor ajunge, conform oficialilor Ford la circa 6.200 de angajaţi în ţara noastră.
Economica.net - mar, 10 sept. 2019, 07:12
Ford a fost retrogradată în categoria

Moody’s a revizuit în scădere ratingul Ford, de la „Baa3” (cel mai mic calificativ din categoria „investment grade” – recomandat pentru investiţii) la „Ba1” (cel mai ridicat calificativ din categoria „junk”).

Reprezentanţii Ford au reacţionat, apreciind că afacerea de bază este robustă, iar bilanţul este solid.

Agenţia de evaluare financiară se aşteaptă ca restructurarea Ford să se extindă timp de câţiva ani şi să includă costuri de 11 miliarde de dolari.

Perspectiva Ford rămâne stabilă, dar fluxul de numerar şi marja de profit sunt sub aşteptările Moody’s şi sub cele ale altor companii asemănătoare din industria auto, apreciază agenţia.

Erodarea performanţei Ford a avut loc într-o perioadă în care sectorul auto global era într-o stare bună. Acum compania şi directorul general Jim Hackett trebuie să rezolve problemele operaţionale într-un moment în care cererea pentru vehicule este în declin pe principalele pieţe, a declarat Bruce Clark, vicepreşedinte în cadrul Moody’s.

Compania are 23,2 miliarde de dolari în numerar, ceea ce este mai mult decât datoria sa, conform analiştilor Moody’s. Perspectiva stabilă reflectă aşteptările Moody’s că restructurarea va contribui la îmbunătăţirea graduală a câştigurilor, a marjei de profit şi a generării de numerar, a apreciat Clark.

„Înregistrăm progrese semnificative în reconstruirea noastră majoră pe plan global – revigorarea liniei de produse şi restructurarea afacerilor noastre din întreaga lume. Deja rezolvăm problemele de ineficienţă şi cele de la subsidiara din China”, se arată în comunicatul producătorului auto.

După încheierea şedinţei de tranzacţionare de luni, acţiunile Ford au scăzut peste 3%, la 9,22 dolari.

Agenţiile de evaluare financiară S&P Global Ratings şi Fitch Ratings atribuie Ford un rating „BBB” (categoria „investment grade”), cu două trepte peste nivelul „junk”. Dar perspectiva asociată este negativă, ceea ce înseamnă că o nouă retrogradare este posibilă.

În iunie, Ford a anunţat că va concedia 12.000 de angajaţi în Europa până la finele lui 2020, aproape 20% din forţa sa de muncă la nivel regional.

Provocarea de a investi în automobile electrice şi hibride precum şi în vehicule autonome, în paralel cu reducerea emisiilor motoarelor cu combustie pentru a îndeplini cele mai noi norme de poluare, a forţat producătorii auto din Europa să îşi diminueze costurile şi să îşi reducă gama de modele.

Ford Motor are aproximativ 200.000 de angajaţi şi 67 de fabrici în întreaga lume. Al doilea mare producător auto din SUA, Ford, este prezent şi pe piaţa din România.

Ford avea în aprilie 2019, în România, peste 4.400 de angajaţi. Compania Ford a investit aproximativ 1,3 miliarde de euro, în România, în cei 11 ani de când a preluat fabrica de la Craiova. Gigantul american produce în uzina din sudul României două modele: EcoSport şi noul Puma.

În luna noiembrie 2018, Ford a demarat procedurile pentru angajarea a încă 1.700 de persoane, iar conducerea companiei s-a întâlnit cu primari din aproximativ 30 de localităţi din judeţul Dolj şi cu reprezentanţi ai Consiliului Judeţean cărora le-a prezentat oferta cu noilor locuri de muncă. Compania a solicitat sprijin pentru transmiterea informaţiei în localităţile situate pe o rază de până la 35 km de Craiova, anunţând că le va deconta angajaţilor şi o parte din cheltuielile de transport.

În anul 2017, Ford România a renunţat la producţia monovolumului B-Max la fabrica din Craiova şi a demarat producţia SUV-ului EcoSport. Americanii au asamblat în 2018 peste 140.000 de SUV-uri EcoSport, depăşind pentru prima dată pragul de 100.000 de unităţi. Mai mult, cu acest volum Ford trece pragul de 2 miliarde de euro afaceri în România şi urcă pe locul secund în topul exportatorilor după Dacia.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...