Organismul de reglementare din acest domeniu din Ungaria, NMHH, a publicat documente pregătitoare în iunie pentru vânzarea a peste 400 de megaherzi de spectru 5G pentru următoarea generaţie de reţea wireless care ar urma să fie folosită pentru maşinile autonome şi alte comunicaţii în timp real între diferite dispozitive.
Spre deosebire de alte state din regiune, Ungaria a respins îngrijorările privind securitatea ale SUA în legătură cu tehnologia 5G oferită de Huawei, spunând că va trata compania ca orice alt furnizor de tehnologie.
Secretarul general al Uniunii Internaţionale pentru Telecomunicaţii, Houlin Zhao, a spus că l-a întrebat pe premierul ungar Viktor Orban când ar putea fi lansat în Ungaria serviciul comercial 5G.
„Mi s-a spus că progresele sunt destul de bune şi că, dacă totul se va derula conform calendarului, probabil că până la sfârşitul anului Ungaria va începe serviciile comerciale 5G”, a spus Zhao într-un discurs la Conferinţa Mondială de Telecomunicaţii ITU de la Budapesta.
Principalii operatori de reţele mobile din Ungaria sunt Magyar Telekom, filiala Deutsche Telekom, Vodafone şi Telenor.
Ministrul ungar pentru inovaţie şi tehnologie Laszlo Palkovics a declarat în cadrul conferinţei că Ungaria intenţionează să finalizeze licitaţiile pentru spectrul 5G până în octombrie şi că ministerul său va supune apoi guvernului un document de strategie privind aplicarea 5G.
Palkovics a spus în iunie că Ungaria intenţionează să înceapă să folosească serviciile 5G la principalele complexe industriale în 2020 şi că reţeaua ar urma să acopere toate marile oraşe şi principalele rute de transport până la mijlocul viitorului deceniu.