Aproape 150.000 de oameni, majoritatea militari, au luat, în iunie 2019, pensie de serviciu, cu peste 1.000 de persoane în plus faţă de nivelul lunii iunie 2018.
În prima jumătate a anului 2019, pensiile de serviciu ale civililor „au înghiţit” de la bugetul de stat cu peste 27% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2018, în vreme ce pensiile de serviciu ale pensionarilor militari au costat bugetul de stat cu circa 3% mai mult în acelaşi interval, reiese din analiza Economica.
Pensiile de serviciu ale militarilor se plătesc doar de la bugetul de stat. Acestea au costat 3,76 de miliarde de lei în primul semestru din 2019, cu 3,21% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2018, arată datele trimise pentru Economica de Casele de Pensii Sectoriale ale MAI, MApN şi SRI.
Pensiile de serviciu ale civililor se plătesc în proporţie majoritară de la bugetul de stat şi într-o mică măsură de la bugetul asigurărilor sociale.
Defalcat, iată cât ar fi meritat civilii care au luat pensii de serviciu în primul semestru, în funcţie de contribuţiile de asigurări sociale plătite la sistemul de pensii, de-a lungul carierei, potrivit calculelor Economica bazate pe datele pe care le-am primit de la Casa Naţională de Pensii:
ECONOMICA.NET vă spune, pe larg, în continuare, cât am plătit în prima jumătate din acest an pentru pensiile de serviciu.
Pensiile de serviciu ale militarilor au costat 3,76 de miliarde de lei în primul semestru din 2019, cu 3,21% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2018, arată datele trimise exclusiv pentru Economica de Casele de Pensii Sectoriale ale MAI, MApN şi SRI. Pensiile de serviciu ale militarilor se plătesc numai de la bugetul de stat.
Numărul pensionarilor militari care au primit pensie de serviciu în iunie 2019 a crescut nesemnificativ faţă de nivelul înregistrat în aceeaşi lună din 2018.
Mai precis, 140.178 de pensionari militari au luat pensie de serviciu în iunie 2019, faţă de 139.290 de oameni în iunie 2018, arată datele primite de Economica de la Casele de Pensii ale MAI, MApN şi SRI.
Economica vă spune, detaliat, în continuare, cât au costat pensiile de serviciu din MAI, MApN şi din Serviciile Secrete.
Pensiile de serviciu din MAI au costat bugetul de stat 1,94 de miliarde de lei în primul semestru din 2019, cu 5% mai mult decât în aceeaşi perioadă din anul precedent, arată datele trimise exclusiv pentru Economica de oficialii Ministerului de Interne.
Aproape 66.000 de persoane au încasat pensie de serviciu plătită de Casa de Pensii Sectorială a MAI în iunie 2019, cu peste 1.000 de oameni în plus faţă de aceeaşi lună din 2018, reiese din datele primite de Economica de la MAI.
În medie, pensia de serviciu din MAI se apropie de 5.000 de lei brut în primul semestru din 2019. A crescut cu nici 4% faţă de nivelul aceleiaşi perioade din 2018, arată calculele pe care Economica le-a făcut pe baza datelor primite de la Ministerul de Interne.
Pensia de serviciu medie din MAI s-a ridicat la circa 4.965 lei brut lunar, în primul semestru din anul 2019, potrivit calculelor făcute de Economica pe baza informaţiilor pe care le-am primit de la MAI. Spre comparaţie, în prima jumătate din 2018 pensia de serviciu medie din MAI a fost de 4.786 de lei brut lunar, arată calculele făcute de Economica pe baza datelor pe care le-am obţinut de la MAI. Precizăm în acest cuantum am inclus şi diferenţele cuvenite şi plătite pensionarilor în primul semestru din 2018.
Pensiile de serviciu din Apărare au costat bugetul de stat 1,5 miliarde de lei în prima jumătate din anul 2019, cu 1,25% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2018, reiese din informaţiile trimise exclusiv pentru Economica de oficialii MApN şi de către cei ai Casei de Pensii Sectoriale a Apărării.
Circa 64.000 de oameni au primit pensie de serviciu plătită de Casa de Pensii Sectorială a MApN în iunie 2019, în scădere uşoară faţă de nivelul înregistrat în aceeaşi lună din 2018, arată datele trimise pentru Economica de CPS a MApN.
În medie, pensia de serviciu din MApN se apropie de 4.000 de lei brut lunar în primul semestru din 2019 şi este cu doar 2% mai mare decât în prima jumătate din anul 2018, reiese din calculele făcute de Economica pe baza informaţiilor pe care le-am primit, în exclusivitate, de la Casa de Pensii Sectorială a MApN.
Concret, pensia de serviciu medie din MApN s-a ridicat la 3.910 de lei brut în primul semestru din 2019, arată calculele făcute de Economica pe baza datelor pe care le-am primit de la MApN. Spre comparaţie, în prima jumătate din 2018 pensia de serviciu medie din Apărare a fost de circa 3833 de lei, potrivit calculelor pe care Economica pe baza informaţiilor pe care ni le-a trimis CPS a Ministerul Apărării.
Pensiile de serviciu din Serviciile Secrete au costat 316,39 de milioane de lei în primul semestru din 2019, cu doar 1,4% mai mult decât în prima jumătate a anului 2018, potrivit datelor comunicate exclusiv pentru Economica de SRI.
Pensia medie din Serviciile Secrete s-a situat sub 5.200 de lei brut lunar în primul semestru din 2019 şi este cu circa 1% mai mare decât în prima jumătate a anului 2018, reise din calculele pe care le-am făcut pe baza datelor pe care Economica le-a primit în exclusivitate de la SRI.
Pensiile de serviciu din Serviciile Secrete sunt administrate şi plătite de Casa de Pensii a SRI.
Pensiile de serviciu civile au costat, în total, 624,66 de milioane de lei în primul semestru din 2019, cu 24,22% mai mult decât în aceeaşi perioadă din anul 2018, arată datele trimise pentru Economica de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).
Concret, în prima jumătate din 2019 s-a virat de la bugetul de stat suma de 517,26 de milioane de lei pentru a plăti pensiile de serviciu ale civililor, aceasta fiind cu peste 27% mai mare decât în prima jumătate a anului 2018, arată datele trimise pentru Economica de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).
Pe lângă aceşti bani, pentru pensiile de serviciu ale civililor s-a plătit de la bugetul de asigurărilor sociale de stat suma de 107,4 milioane de lei în primul semestru din 2019, cu 9,5% mai mare decât în aceeaşi perioadă din anul 2018, reiese din informaţiile primite de Economica de la CNPP. Aceştia sunt banii pe care i-ar fi meritat la pensie civilii care iau pensii de serviciu, în baza contribuţiei de asigurări sociale plătite pe parcursul vieţii profesionale.
Numărul civililor care iau pensii de serviciu creşte în 2019 şi depăşeşte 9.300 de persoane în luna iunie.
Concret, 9.312 civili au primit, în iunie 2019, pensie de serviciu, faţă de 9.084 de persoane în iunie 2018, arată datele CNPP.
Printre beneficiarii pensiilor de serviciu se numără judecători, procurori, grefieri, personal civil navigant din aviaţia civilă, personal diplomatic şi consular, auditori publici externi ai Curţii de Conturi, parlamentari, în acord cu dispoziţiile legilor în baza cărora li s-au acordat aceste privilegii, despre care am scris, pe larg, aici.
Ce pensii li s-ar fi cuvenit civililor în primul semestru din 2019
Procurorii şi judecătorii ar fi meritat pensii medii de aproape 15 ori mai mici decât au primit.
În primul semestru din 2019 magistraţii au primit pensii de serviciu de 406,75 de milioane de lei, deşi li s-ar fi cuvenit pensii de 27,3 milioane de lei funcţie de cât au contribuit la pensie. Diferenţa de bani dintre cât au primit la pensie şi cât li s-ar fi cuvenit în baza contribuţiei pe care au virat-o la bugetul asigurărilor sociale am plătit-o cu toţii, de la bugetul de stat, adică 379,45 de milioane de lei, arată calculele făcute de Economica pe baza datelor pe care le-am primit de la CNPP.
Magistraţii au avut, în medie, pensie de peste 18.000 de lei brut lunar în primul semestru din 2019. Judecătorii şi procurorii ar meritat, în baza contribuţiilor virate la sistemul asigurărilor sociale pe parcursul vieţii profesionale, pensie medie sub 1.300 de lei, arată calculele făcute de Economica pe baza informaţiilor primite de la CNPP.
Personalul aeronautic civil navigant profesionist ar fi meritat pensii medii e peste trei ori mai mici decât a primit, în baza contribuţiei virate la sistemul public de pensii.
Concret, profesioniştii din aviaţia civilă, beneficiarii ai Legii nr. 83 din 2015, au avut, în medie, pensie de aproape 10.900 de lei brut lunar în primul semestru din 2019. Li s-ar fi cuvenit, în baza CAS virate la bugetul asigurărilor sociale, pensie medie de aproape 3.300 de lei brut lunar, rezultă din calculele făcute de Economica pe baza datelor obţinute de la CNPP.
Personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, membrii Corpului diplomatic şi consular al României, auditorii publici externei ai Curţii de Conturi şi funcţionarii parlamentari ar fi meritat pensii medii de peste două ori mai mici decât au primit, în funcţie de cât au contribuit la sistemul public de pensii.
Personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor a avut, în medie, pensie de aproape 4.200 de lei brut lunar în primul semestru din 2019. Ar fi meritat, în baza CAS plătite pe parcursul carierei, pensie medie de aproape 1.700 de lei, rezultă din calculele făcute de Economica pe baza datelor primite de la CNPP.
În primul semestru din 2019 personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor a încasat pensii de 45,27 de milioane de lei, însă ar fi meritat pensii de 18,34 de milioane de lei, în baza CAS virate la pensii pe parcursul carierei. Diferenţa dintre a încasat la pensie în primul semestru şi cât ar fi meritat în baza contribuţiei pe care au virat-o la bugetul asigurărilor sociale am plătit-o cu toţii, de la bugetul de stat, adică 26,92 de milioane de lei, potrivit datelor trimise pentru Economica de la CNPP.
Diplomaţii au avut pensie de peste 5.500 de lei brut lunar în primul semestru din 2019. Li s-ar fi cuvenit, în funcţie de cât au cotizat la sistemul asigurărilor sociale, pensie de aproape 2.300 de lei, reiese din analiza datelor primite de Economica de la CNPP.
Auditorii publici externi ai Curţii de Conturi au avut, în medie, pensie de peste 7.700 de lei brut lunar în primul semestru, însă li s-ar fi cuvenit, în baza contribuţiilor virate la asigurările sociale, pensie de circa 3.400 de lei brut lunar, reiese din analiza datelor primite de Economica de la CNPP.
Funcţionarii parlamentari au avut, în medie, pensie de aproape 4.500 de lei brut lunar în prima jumătate a anului 2019. Li s-ar fi cuvenit pensie de nici 2.000 de lei, în funcţie de cât au cotizat la pensie, arată calculele făcute de Economica.
Spre comparaţie, funcţionarii parlamentarii au avut, în medie, pensie de aproape 3.800 de lei brut lunar în primul semestru din 2018, deşi li s-ar fi cuvenit, în funcţie de contributivitate, pensii medii de peste 1.700 de lei brut lunar, potrivit datelor primite de la CNPP, analizate de Economica.
Funcţionarii publici parlamentari au încasat pensii de 21,56 de milioane de lei în primul semestru din 2019, însă ar fi meritat pensii de 9,36 de milioane de lei, în baza CAS virate la pensii de-a lungul carierei. Diferenţa dintre dintre cât au primit la pensie şi cât ar fi meritat în baza contribuţiei virate la bugetul asigurărilor sociale, de 12,2 milioane de lei, le-am achitat-o cu toţii, prin taxele şi impozitele plătite la bugetul de stat, rezultă din informaţiile primite de Economica de la Casa de Pensii Publice.
Civilii pentru care plătim cel mai mult, de la bugetul de stat, pentru pensiile de serviciu încasate în primul semestru din 2019 | Câţi bani ar fi meritat la pensie în primul semestru din 2019 (cota din pensia de serviciu plătită din bugetul asigurărilor sociale) | Ce pensii de serviciu au primit, în total, în primul semestru din 2019 | Noi le-am plătit diferenţa dintre cât au primit şi cât ar fi meritat la pensie – sumele totale achitate din bugetul de stat în primul semestru din 2019 |
Procurorii şi judecătorii | 27,3 milioane de lei | 406,75 milioane de lei | 379,45 milioane de lei |
Personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţie | 28,54 milioane de lei | 94,73 milioane de lei | 66,19 milioane de lei |
Personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor | 18,34 milioane de lei | 45,27 milioane de lei | 26,92 milioane de lei |
Membrii Corpului diplomatic şi consular al României | 11,45 milioane de lei | 28,27 milioane de lei | 16,82 milioane de lei |
Auditorii publici externi ai Curţii de Conturi | 12,4 milioane de lei | 28,05 milioane de lei | 15,65 milioane de lei |
Funcţionarii publici parlamentari | 9,36 milioane de lei | 21,56 milioane de lei | 12,2 milioane de lei |
Sursă informaţii tabel: CNPP pentru Economica.
Precizări
Pensiile de serviciu ale piloţilor, parlamentarilor, auditorilor publici ai Curţii de Conturi, grefierilor reprezintă 80% din media veniturilor brute lunare din ultimul an de muncă. Diplomaţii, consulii şi magistraţii pensionaţi încasează acum la pensie 80% din salariul de bază şi sporurile avute în ultima lună de muncă.
Detalii despre legile speciale în baza cărora se acordă pensii de servciu civilililor găsiţi aici:
Pensiile de serviciu ale militarilor, poliţiştilor și funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare reprezintă 65% din media soldelor/salariilor lunare brute care au fost realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie.
Pentru profesioniştii cu vechime cumulată de cel puţin 25 de ani, cuantumul pensiei de serviciu se determină în procent de 65% din baza de calcul. Baza de calcul este media soldelor/salariilor lunare brute care au fost realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii sau recalculării dreptului de pensie. Pentru fiecare an care depăşeşte 25 de ani de vechime cumulată, se adaugă câte 1% din baza de calcul.
Pensia stabilită, recalculată şi actualizată în condiţiile Legii nr. 223 din 2015, cu modificările şi completările ulterioare, nu poate fi mai mare decât 85% din baza de calcul. Pensia netă a militarilor nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei.
Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă profesioniştii din MAI, MApN şi Serviciile Secrete care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
· au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă.
· au vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.
Cum se determină cuantumul net al pensiei din pensia brută
Din pensia brută se scade valoarea de 2.000 de lei care e neimpozabilă. Asupra rezultatului obţinut se aplică impozit pe venit de 10%. Valoarea obţinută se scade din cuantumul brut al pensiei. Rezultatul obţinut e pensia netă.
Concret, o pensie brută de 3.500 de lei înseamnă o pensie netă de 3.350 de lei. Cum am obţinut acest rezultat:
ECONOMICA.NET nu face judecăţi de valoare cu privire la oportunitatea acordării pensiilor de serviciu civililor şi militarilor.