SUA depăşesc Arabia Saudită şi devine cel mai mare exportator mondial de petrol – IEA

Cererea globală de ţiţei este afectată de problemele economice, a anunţat joi Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), fiind stimulată de preţurile mai scăzute, determinate de oferta abundentă, deoarece Statele Unite au detronat temporar Arabia Saudită din poziţia de cel mai mare exportator mondial de petrol, transmite Reuters citat de Agerpres.
Economica.net - joi, 12 sept. 2019, 08:59
SUA depăşesc Arabia Saudită şi devine cel mai mare exportator mondial de petrol - IEA

„În condiţiile în care preţul ţiţeiului este în prezent cu aproximativ 20% mai scăzut decât în urmă cu un an, există sprijin pentru consumatori. Producţia record obţinută de SUA din exploatarea şisturilor bituminoase a permis în iunie Washingtonului să se apropie şi să depăşească temporar Arabia Saudită drept cel mai mare exportator mondial de petrol, după ce exporturile de ţiţei au urcat peste trei milioane de barili pe zi (BPD)”, se arată în raportul lunar al IEA.

Agenţia şi-a menţinut estimarea privind o creştere a cererii globale de ţiţei la 1,1 milioane bpd în acest an şi 1,3 milioane bpd anul viitor, dacă nu se vor accentua dificultăţile comerciale globale şi se vor atenua tensiunile din jurul Iranului.

Producţia statelor din afara OPEC ar urma să crească la 2,3 milioane bpd în 2020, în urcare cu 400.000 faţă de acest an, iar cererea pentru ţiţeiul OPEC ar urma să ajungă la 28,3 milioane bpd în primul semestru din 2020, cu 1,4 milioane bpd mai puţin decât a produs cartelul în august. Aceste date ar putea determina OPEC şi aliaţii săi, inclusiv Rusia, săşi revizuiască acordul lor de reducere a producţiei.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna noiembrie a scăzut miercuri cu 1,57 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 60,81 dolari.

Analiştii sunt de părere că exporturile de petrol ale SUA ar urma să crească şi mai mult graţie noilor oleoducte care vor face legătura cu zona Permian şi a unui număr de cel puţin nouă terminale petroliere care ar urma să fie capabile să încarce supertancuri petroliere.

Te-ar mai putea interesa și
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat,......
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...