Irak a îmbunătăţit termenii licitaţiei pentru explorare de hidrocarburi la care participă şi Romgaz

Irak a îmbunătăţit condiţiile impuse la licitaţia pentru explorarea de petrol şi gaze în 12 perimetre, inclusiv prin renunţarea la prevederea ca o companie irakiană de stat să fie partener în proiect, după ce participanţii preselectaţi s-au declarat nemulţumiţi cu privire la termenii propuşi.
Economica.net - mie, 22 feb. 2012, 20:43
Irak a îmbunătăţit termenii licitaţiei pentru explorare de hidrocarburi la care participă şi Romgaz

Printre cele 47 de companii preselectate se numără şi Romgaz.

Licitaţia a fost amânată de mai multe ori de către Ministerul Petrolului pentru a oferi companiilor interesate mai mult timp să studieze versiunea modificată a proiectului de contract. Licitaţia este acum programată pentru 30-31 mai, potrivit Reuters.

„Am modificat contractul iniţial pentru a încuraja mai multe companii să participe la licitaţie. Am operat amendamente majore la contractul iniţial. Toate sunt pozitive şi servesc interesele companiilor străine”, a spus şeful Direcţiei pentru Licenţiere şi Contracte Petroliere, Sabah Abdul-Kadhim.

Irak a renunţat la condiţia partenerului de stat, lăsând astfel companiilor cale liberă să controleze 100% din proiecte. Versiunea anterioară prevedea ca o companie de stat să deţină 25% din fiecare perimetru.

Autorităţile de la Bagdad au preselectat 47 de companii pentru a participa la licitaţie, în urma căreia rezervele de hidrocarburi ale ţării ar urma să se majoreze cu zece miliarde de barili de petrol şi peste 650 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Perimetrele incluse în licitaţie se află, în cea mai mare parte, în regiuni izolate din vestul şi centrul Irakului, amplasare care face investiţiile mai riscante, întrucât sunt mai greu de protejat împotriva atacurilor insurgenţilor.

Companiile vor putea începe imediat extracţia de hidrocarburi, însă statul irakian şi-a păstrat opţiunea de a opri extracţia în schimbul plăţii de compensaţii.

„Dacă o companie descoperă rezerve petroliere, statul are dreptul de a opri dezvoltarea perimetrului o periaodă de până la şapte ani, iar contractorul îşi poate recupera costurile de explorare în periaoda respectivă, împreună cu dobândă, calculată la rata Libor plus trei puncte procentuale”, a spus Abdul-Kadhim.

În cazul în care o companie se retrage din proiect în timpul suspendării, pierde dreptul la dobândă şi oportunitatea de a dezvolta perimetrul după începerea producţiei, a adăugat el.

Aceşti termeni au ca scop menţinerea şi majorarea rezervelor Irakului pentru a compensa epuizarea aşteptată în cazul unor câmpuri, obiectivul final fiind de a susţine o cerere a Bagdadului către OPEC pentru o cotă mare de export odată cu revenirea ţării în sistemul de cote al organizaţiei.

Irak se află pe locul patru în lume după rezervele de petrol şi pe zece după cele de gaze naturale, potrivit datelor Departamentului energiei din SUA.

Printre companiile preselectate se numără nume mari din industria mondială a petrolului şi gazelor, precum ExxonMobil (SUA), Gazprom (Rusia), CNOOC (China), BP (Marea Britanie), Eni (Italia) sau Total (Franţa). Din Europa Centrală şi de Est, la licitaţia organizată de statul irakian participă şi compania croată INA, controlată de grupul ungar MOL.

Compania Romgaz, controlată de stat, prin Ministerul Economiei, este unul dintre cei doi producători importanţi de gaze naturale din România, alături de OMV Petrom. Romgaz are operaţiuni, de asemenea, în Polonia şi Slovacia.

 

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici și a alocat aproape 1,65 de miliarde de lei pentru electrificarea liniei de cale ferată Răduleşti – Giurgiu Nord
Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici și a alocat aproape 1,65 de miliarde de lei pentru electrificarea liniei ...
Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, printr-o hotărâre, indicatorii tehnico-economici şi alocarea sumei de 1,649 de miliarde de lei pentru demararea lucrărilor de electrificare a liniei de......
Statele Unite resping în mod categoric decizia CPI de a emite mandate de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant
Statele Unite resping în mod categoric decizia CPI de a emite mandate de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu și Yoav ...
"Statele Unite resping în mod categoric decizia Curţii (Penale Internaţionale, CPI) de a emite mandate de arestare împotriva ...
SUA impun sancțiuni împotriva a 50 de bănci rusești, pentru a le limita accesul la sistemul financiar internațional
SUA impun sancțiuni împotriva a 50 de bănci rusești, pentru a le limita accesul la sistemul financiar internațional
Executivul american a anunţat joi o serie de sancţiuni ce vizează circa 50 de bănci ruseşti pentru a limita "accesul ...
Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu 723 de milioane de lei
Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu 723 de milioane de lei
Bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene a fost suplimentat, joi, de Guvern cu 723 de milioane de lei ...