CEZ, despre vânzarea activelor din România: Tot ce nu e investiţie în eficienţă energetică va fi redus

Intenţia firmei CEZ de a vinde parcul eolian din Dobrogea şi celelalte active din România se înscrie în noua direcţie de dezvoltare internaţională a companiei, care, în afară de dezvoltarea din Republica Cehă, se va concentra pe proiecte de eficienţă energetică, astfel că toate activităţile care nu intră în acest obiectiv vor fi reduse, a declarat luni pentru Agerpres managerul de ţară al CEZ în România, Ondrej Safar.
Economica.net - lun, 16 sept. 2019, 10:51
CEZ, despre vânzarea activelor din România: Tot ce nu e investiţie în eficienţă energetică va fi redus

„După cum am anunţat public, CEZ are o nouă strategie, aprobată de Adunarea Acţionarilor, unde s-au definit direcţiile pe care le va urma compania noastră: dorim să dezvoltăm reţeaua de distribuţie în Republica Cehă, iar cealaltă direcţie este să menţinem unităţile de generare din prezent şi să investim în unele noi şi în eficienţă energetică, în servicii de eficienţă energetică peste tot la nivel internaţional. Tot ce nu intră în aceste teme va fi redus, iar România şi celelalte ţări unde suntem prezenţi, precum Turcia, Bulgaria, Polonia, fac subiectul acestei reduceri a activităţii, iar acestea sunt consecinţele redirecţionării strategiei noastre”, a precizat Ondrej Safar.

Grupul ceh CEZ a lansat săptămâna trecută o testare de piaţă cu privire la procesul de transfer al activelor din România, care include parcul eolian din Dobrogea şi compania de distribuţie din Oltenia, potrivit unui comunicat al companiei.

În România, CEZ vizează vânzarea a şapte companii şi păstrarea celor cu activităţi din domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO) şi de trading. Aceşti paşi sunt în conformitate cu noua strategie aprobată anterior de compania-mamă.

CEZ a inclus şapte companii româneşti în testarea de piaţă (Distribuţie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power şi CEZ România). Potenţialii investitorii îşi pot exprimă interesul atât pentru întregul grup de companii menţionate, cât şi în mod individual pentru oricare dintre companii.

Pe de altă parte, managerul pentru România al CEZ a estimat luni că proiectele eoliene se vor dezvolta în continuare în România.

„Business-ul în eoliene creşte şi va creşte în continuare în România”, a susţinut Ondrej Safar.

Reprezentantul CEZ a recomandat oamenilor de afaceri care activează în România să coopereze pentru a îşi putea dezvolta proiectele.

„Eu consider că România trece prin cele mai bune vremuri economice pe care le-a trăit vreodată. Dacă eu compar România de azi cu România anului 2005, când am venit aici pentru prima dată, şi cu România anului trecut, când m-am întors în România, sunt Românii total diferite. Vedem dezvoltare, vedem mulţi investitori străini, vedem şi criza forţei de muncă, care este indusă de dimensiunea industriei. Ar trebui să ne gândim cum era România la începuturi, acum 30 de ani, şi poziţia pe care România o ocupă acum comparativ cu ţările din regiune. România e acum cea mai dezvoltată ţară din zonă, e cu siguranţă lideri în Balcani. Ce ar trebui să facă România pentru a se dezvolta mai departe? Un aspect important e cooperarea dintre antreprenori, ei ar trebui să coopereze şi să se dezvolte împreună”, a precizat Ondrej Safar.

Managerul CEZ pentru România a susţinut că firmele companiei cehe din România au capacitatea de a atrage specialişti români plecaţi anterior în străinătate şi care sunt interesaţi să revină în România.

„Forţa de muncă este o problemă (în România, n.red.). Sunt oameni care pot merge în afară, învaţă. Este plăcut pentru un investitor român să vină în România şi să facă ceva, dar există apoi riscul ca cei mai buni oameni au tendinţa să fie atraşi de alţi operatori internaţionali. Aceasta este o altă parte a monedei. (…) Când discutăm despre distribuţie, cea mai mare provocare a noastră este digitalizarea, ceea ce înseamnă că totul ajunge la o zonă digitală, şi acesta este un segment foarte nou pentru România, aşa că noi suntem acum în faţa provocării de a introduce oameni noi în companie, oameni tineri care sunt mai familiarizaţi cu digitalul, cu computerele, cu alte sisteme şi facem aceste lucruri într-o perioadă în care avem o criză de personal, mulţi tehnicieni sunt peste hotare, aşa că este important pentru noi să dezvoltăm această forţă de muncă la nivel intern, pentru a atrage oameni noi, din universităţi, oameni cu potenţial. Avem potenţial să atragem români din afară şi noi considerăm că trebuie să atragem aceşti oameni, pentru că noi putem să le oferim slujbe interesante în ţările lor de baştină, iar ei apreciază acest lucru şi pot accepta şi salarii puţin mai mici (decât cele din vestul Europei – n. r.) pentru avantajul de a fi în România şi de a face ceva aici”, a încheiat managerul pentru România al CEZ.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul ungar anunță că va crește cu 40% salariul minim în următorii trei ani
Guvernul ungar anunță că va crește cu 40% salariul minim în următorii trei ani
Ungaria a anunţat că va majora cu 40% salariul minim în următorii trei ani, o decizie care ar urma să susţină redresarea economiei, dar, spun criticii, ar putea alimenta inflaţia, transmite......
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont de la FEPER. Cât a dat pe el
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont de la FEPER. Cât a dat pe el
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont din Predeal. Hotelul a fost scos la licitație din ...
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Conducerea Exim Banca Românească va fi asigurată, în următorii patru ani, de Traian Halalai în calitate de preşedinte ...
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde de lei
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde ...
Activele nete ale celor 247 de fonduri deschise şi închise, locale şi străine, din România au crescut în luna octombrie, ...