“Rating-ul BBB reflectă profilul financiar solid al Grupului Electrica, stabilitatea cash-flow-ului, poziția de lider atât în aria de distribuție, cât și în cea de furnizare a energiei electrice, pe zona reglementată, precum și potențialul de menținere a unui nivel ridicat al investițiilor în perioada următoare”, se arată în comunicat.
Având în vedere oportunitățile de dezvoltare a afacerii, precum și planul ambițios de investiții asumat în cadrul Perioadei a IV-a de Reglementare, Grupul Electrica prospectează mai multe variante privind diversificarea surselor de finanțare.
În acest sens, Grupul a luat decizia de a aplica pentru obținerea unui rating de emitent din partea uneia dintre cele trei agenții majore de rating, considerând că acesta este o dovadă de transparență și, totodată, un element cheie în vederea obținerii flexibilității financiare. Existența unui istoric al rating-ului emitentului, la momentul unei emisiuni de obligațiuni sau obținerii unei alte surse de finanțare, este benefică în ceea ce privește plasarea cu succes a datoriilor, prin acces în condiții avantajoase la piața instrumentelor de împrumut.
Decizia de obținere a unui rating de emitent a avut în vedere și faptul că opiniile privind riscul de credit emise de una dintre cele trei agenții majore de rating sunt utilizate de investitorii instituționali din întreaga lume.
Prin listarea din 2014, singura privatizare cu pachet majoritar pe piața de capital din România, Electrica a reușit să atragă aproximativ două miliarde de lei, fonduri utilizate în mod responsabil în două direcții majore: implementarea unui program de investiții ambițios și oportunități de fuziuni și achizitii. Astfel, Grupul Electrica a devenit cel mai mare investitor în modernizarea și retehnologizarea rețelelor de distribuție a energiei electrice, cu un total de 3,1 miliarde lei investiți în ultimii cinci ani. În urma acestor investiții, calitatea serviciilor oferite de companiile de distribuție din cadrul Grupului s-a îmbunătățit semnificativ, contribuind inclusiv la rezultate financiare solide, cu perspectivă stabilă. O altă parte importantă din fondurile atrase prin oferta publică inițială a fost utilizată, la finalul anului 2017, pentru achiziționarea pachetelor minoritare de 22% pe care Fondul Proprietatea le deținea în filialele de distribuție și furnizare ale Grupului Electrica.
Ca urmare a acestor proiecte majore derulate în ultimii ani, Electrica a utilizat, așa cum s-a angajat, sumele atrase prin oferta publică inițială, pastrandu-si in continuare capacitatea de susținere a viitoarelor proiecte, inclusiv prin surse atrase.
“Ne dorim să creștem credibilitatea Grupului Electrica în fața investitorilor noștri, încrederea acestora fiind extrem de importantă pentru noi. Astfel, scopul nostru în relația cu investitorii este acela de a fi priviți ca o companie transparentă, rating-ul oferind tuturor părților interesate o evaluare independentă și comparabilă cu cea a companiilor similare, care sunt urmărite la rândul lor de agențiile de rating. Urmare a obținerii rating-ului, investitorii noștri vor beneficia de experiența Fitch în ceea ce privește procesul de analiză și de monitorizare a rating-ului public al Grupului Electrica, asigurându-le un confort suplimentar în momentul analizării unei potențiale majorări a investiției în Electrica”, a declarat Corina Popescu, Director General Electrica SA
Cu aproximativ 7000 de acționari din peste 30 de țări, Electrica a devenit o prezență constantă în topul celor mai valoroase branduri românești. Cu o valoare de piață de aproape 4 miliarde lei, Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuției și furnizării energiei electrice din România. Din 2014 și până în prezent, Electrica a oferit cel mai stabil randament al dividendului dintre toate companiile din BET.