Cei 11 judecători ai instanţei judiciare supreme din această ţară aveau de examinat două recursuri diferite: cea a Curţii de Apel din Scoţia, care a considerat ilegală măsura adoptată de şeful guvernului de la Londra, şi cea a Tribunalului Superior din Londra, care a considerat că respectiva chestiune este de competenţa politicului.
”Aceasta nu a fost o suspendare normală. Ea a împiedicat parlamentul să îşi îndeplinească rolul său normal”, a declarat preşedintele Tribunalului Suprem al Regatului Unit, Brenda Hale.
La puţin timp după acest anunţ, liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, i-a cerut premierului Boris Johnson să demisioneze.
În cadrul Congresului anual al Partidului Laburist, ce are loc la Brighton (sudul Angliei), Corbyn l-a ”invitat pe Boris Johnson să-şi reconsidere funcţia şi să devină prim-ministrul cel mai efemer care a existat vreodată”.
De asemenea, liderul laburist a solicitat convocarea imediată a parlamentului de la Londra.
În ceea ce o priveşte, Comisia Europeană a refuzat să facă vreun comentariu referitor la ”chestiunile constituţionale interne” ale Regatului Unit.
Marţi după-amiază, preşedintele Camerei Comunelor (camera inferioară a parlamentului britanic), John Bercow, i-a invitat pe deputaţii britanici să-şi reia activitatea miercuri la ora locală 11:30 (10:30 GMT), după ce Tribunalul Suprem a decis că suspendarea parlamentului de către premierului Boris Johnson a fost ilegală.
”Le-am cerut autorităţilor camerei să ia măsurile necesare pentru a ne reuni mâine la 11:30”, a spus Bercow, care a salutat hotărârea de marţi a Tribunalului Suprem.