Gradinescu (ASF): Am creat cadrul legal pentru deschiderea de conturi online

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a creat cadrul legal pentru deschiderea de conturi online prin care se acorda posibilitate unui client de a tranzactiona instrumente financiare din fata calculatorului, a declarat, miercuri, Gabriel Gradinescu, vicepresedinte Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), la prima editie a Summitului, Administratorilor de Fonduri din România.
Economica.net - mie, 25 sept. 2019, 16:30
Gradinescu (ASF): Am creat cadrul legal pentru deschiderea de conturi online

„Am creat cadrul legal pentru deschiderea de conturi online, unde sunt detaliate formalitatile necesare pentru deschiderea unui cont si pentru acordarea posibilitatii unui client de a tranzactiona instrumente financiare din fata calculatorului. ASF considera benefica facilitarea transmiterii rapoartelor on-line, în contextul în care aceasta metoda este eficienta si asigura o comunicare rapida. De aceea, ASF a dezvoltat de-a lungul timpului o serie de aplicatii IT, astfel încât raportarile
ce sunt transmise de entitatile reglementate sa poate fi transmise electronic”, a spus Gabriel Gradinescu.

El a mentionat ca institutia are în vedere ca rapoartele financiare anuale ale emitentilor de pe pietele reglementate, cuprinzând situatii financiare pentru exercitiile financiare care încep la 1 ianuarie 2020 sau ulterior acestei date, sa fie întocmite într-un format de raportare electronic unic.

„În plan local, avem un cadru legislativ bine pus la punct, ce urmeaza directiva europeana MIFID II si anume Legea 126/2018. Avem proiectul ce va pune bazele contrapartii centrale. În plan global, beneficiem de dezvoltarea atât pe verticala cât si pe orizontala a puterii internetului. Acum, totul este online, de la accesul la informatie la investitia propriu-zisa”, a afirmat Gabriel Gradinescu.

Conform vicepresedintelui ASF, înfiintarea unei contraparti centrale în România ar conduce la cresterea gradului de competitivitate a pietei de capital românesti, oferind participantilor la piata o serie de avantaje care decurg din existenta unei infrastructuri puternice pentru operatiunile post-tranzactionare.

„Revenind la accesul la informatie, depunerea de acte online si integrarea online a noilor entitati reprezinta un focus al institutiei pe care o reprezint. Acest focus are doua directii bine stabilite. Din punct de vedere financiar, ne propunem un plan de comisionare si taxare corespunzator rulajelor pentru toti actorii ce iau parte la piata. Acest plan va duce la o competitivitate crescuta si evident la servicii financiare de o calitate mai buna pentru investitori. Ne propunem o structurare procedurala ce are ca scop rapiditatea operatiunilor si o relationare cât mai buna între companiile din piata si ASF. ASF trebuie sa actioneze ca liant între investitor, piata si companiile ce ofera servicii financiare. Pot sa va asigur ca suntem pro-business si orientati spre dezvoltarea pietei de capital din România”, a declarat Gabriel Gradinescu.

El a mentionat ca, datorita acestui ecosistem creat, institutia se concentreaza sa atraga mai multi investitori, nu numai institutionali si profesionisti, ci si clienti de retail.

„Toate acestea se pot realiza numai prin credibilitate si încredere. Credibilitate din partea institutiilor ce formeaza piata, precum si din partea entitatilor ce ofera servicii financiare. Încredere în securitatea pietei si în institutiile ce protejeaza investitorii. Pentru a atinge aceste deziderate, avem nevoie de educatie financiara si de acces rapid la informatie. O piata matura si un ecosistem axat pe nevoile tuturor actorilor ce iau parte la piata de capital vor ajuta
firmele deja existente si automat vor atrage noi companii. Sansa de a transforma piata de capital din România în piata emergenta este reala”, a afirmat Gabriel Gradinescu.

Vicepresedintele ASF a precizat ca institutia are un rol activ si sprijina promovarea BVB la statutul de piata emergenta prin proiecte legislative menite sa asigure suportul pentru dezvoltarea si promovarea pietei de capital, prin implicarea în diverse proiecte educationale si prin sprijinirea oricaror alte masuri menite sa atraga noi emitenti si instrumente financiare pe piata de capital.

Gabriel Gradinescu a spus ca piata de capital trebuie transformata într-un spatiu de dezvoltare bun pentru economie, iar piata de capital trebuie sa reprezinte un motor real al economiei. Misiunea ASF trebuie sa fie digitalizarea si institutia îsi propune sa se concentreze pe acest aspect în urmatoarea perioada.

„Misiunea noastra este sa dezvoltam infrastructura necesara pentru a ne adapta, daca o pot numi asa, la o noua piata de capital. Si daca ar fi sa dam un nume acestui proiect atunci sa-l numim „Piata de capital, la un click distanta”. În concluzie, ne aflam într-un bun moment legislativ si financiar. Tipurile de servicii financiare se schimba, vedem în piata o evolutie de tip fintech.

Investitorul s-a schimbat si are nevoie de noi directii si de noi servicii demne de era digitala în care traim. Asadar, si noi, ca reglementator al acestui mediu, trebuie sa ne dezvoltam si sa ne adaptam. Iar pentru Autoritatea de Supraveghere Financiara, acest lucru se traduce prin activitatea continua de preventie. Iar daca un investitor este educat în mod corect atunci exista premisele dezvoltarii sanatoase a pietelor, ceea ce se traduce prin noi actori si lichiditate mai mare. Toate acestea înseamna creditare mai usoara, ceea ce va conduce automat la atragerea de cât mai mult business”, a declarat Gabriel Gradinescu.

Te-ar mai putea interesa și
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul de muncă vor face obiectul unor exigenţe stricte în ceea ce priveşte......
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...