”Sunt profund onorată că am fost selectată ca director general al FMI şi recunoscătoare pentru încrederea acordată de membrii Fondului şi board-ul executiv. Doresc să o apreciez pe predecesoarea mea Christine Lagarde, un mare lider şi o prietenă dragă, a cărei viziune şi muncă neobosită au contribuit atât de mult la continuarea succesului Fondului”, a afirmat Georgieva într-un comunicat.
Georgieva a mai afirmat că FMI este o instituţie unică, cu o istorie extraordinară şi cu angajaţi de clasă mondială, scrie News.ro.
”Am o încredere fermă în mandatul Fondului de a contribui la stabilitatea economiei mondiale şi a sistemului financiar prin intermediul cooperării internaţionale. În opinia mea, rolul Fondului nu a fost niciodată mai important”, a arătat Georgieva.
Aceasta a mai afirmat că prioritatea imediată a Fondului este de a ajuta ţările să minimizeze riscurile crizelor şi să fie pregătite să facă faţă scăderii economice.
”Cu toate acestea, nu trebuie să scăpăm din vedere obiecitvul nostru pe termen lung, de a susţine politicile monetare, fiscale şi structurale solide pentru a construi economii mai puternice şi a îmbunătăţi vieţile oamenilor. Aceasta înseamnă rezolvarea unor probleme precum inegalităţile, riscurile climatice şi schimbările tehnologice rapide”.
Georgieva, un politician de centru-dreapta care a crescut în Bulgaria în perioada comunismului, şi-a construit reputaţia în timpul activităţii sale la Banca Mondială, unde a fost în concediu fără plată din postul de director general în timpul procesului de nominalizare la FMI.
Aceasta a lucrat şi la Comisia Europeană, unde s-a remarcat ca o persoană tenace şi directă, o susţinătoare a egalităţii de gen şi un lider al luptei cu schimbările climatice.
Georgieva o înlocuieşte pe Christine Lagarde, care va deveni preşedinte al Băncii Centrale Europene.