„Obiectivul de investiţii Linia Electrică Aeriană 400 kV Porţile de Fier – (Anina) – Reşiţa este un proiect cu o valoare de peste 122 de milioane de lei, alcătuit din două tronsoane: o construcţie nouă cu 259 de stâlpi (tronsonul Porţile de Fier – Anina) şi modernizarea unei linii existente de 142 de stâlpi (tronsonul Anina – Reşiţa). Lungimea totală a liniei va fi de 117 kilometri.
Linia Electrică Aeriană 400 kV Porţile de Fier – (Anina) – Reşiţa va aduce un beneficiu semnificativ în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor din zona de vest şi sud-vest a României, în prezent, aceasta fiind o zonă deficitară în ceea ce priveşte sursele de energie electrică. De asemenea, această linie va avea o contribuţie însemnată la creşterea capacităţii de interconexiune de pe graniţele de sud-vest şi vest ale României şi implicit a tranzacţiilor transfrontaliere în beneficiul utilizatorilor racordaţi la reţea”, precizează sursa citată.
Potrivit companiei, realizarea acestui obiectiv de investiţii, corelat cu retehnologizarea Staţiei Electrice de Transformare Reşiţa şi interconexiunea cu Serbia prin Linia Electrică Aeriană 400 kV Reşiţa – Pancevo, va conduce la o creştere semnificativă de până la 500 MW atât a capacităţii de preluare de consumatori noi, de surse noi de producere a energiei electrice, cât şi a capacităţii de transport transfrontalier. Aceste capacităţi vor creşte până la 1000 MW, la finalizarea întregului Ax Banat Porţile de Fier – Reşiţa – Timişoara – Săcălaz – Arad, se mai arată în comunicat.
Transelectrica SA a organizat luni o vizită de lucru pe şantierul Liniei Electrice Aeriene 400 kV Porţile de Fier – (Anina) – Reşiţa, componentă a trecerii la 400 kV a axului Porţile de Fier – Reşiţa – Timişoara – Săcălaz – Arad, parte din proiectul de închidere a Inelului de 400 kV al României, în zona de vest şi sud-vest. Cu acest prilej, participanţii la vizita de lucru au asistat la ridicarea stâlpului 131 de pe traseul liniei.
Prezent la eveniment, secretarul de stat din Ministerul Economiei, Bogdan Constantin Andronic, a subliniat că există o disproporţie în ceea ce priveşte producţia de energie electrică în România, în condiţiile în care 80% din producţie este realizată în partea de sud şi numai 20% în partea de nord.
„Constatăm că există o disproporţie în ceea ce priveşte producţia de energie electrică în România. Discutăm despre 80% din producţia realizată în partea de sud şi numai 20% în partea de nord. Inelul de 400 de kV va îmbunătăţi conexiunea pe partea de vest şi sud-vest, cu Europa. Inelul de 400 kV înseamnă, de fapt, pe de o parte creşterea siguranţei în alimentare, pe de altă parte integrarea resurselor regenerabile. De asemenea, Inelul de 400 kV al României contribuie la integrarea pieţei de energie electrică autohtonă în ceea ce numim piaţa europeană a energiei electrice”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei.
La rândul său, preşedintele Directoratului Transelectrica, Claudia-Gina Anastase, a precizat că proiectul liniei aeriene este unul care va dezvolta infrastructura necesară sustenabilităţii şi continuării investiţiilor în economie.
„Având în vedere ritmul mai accelerat al creşterii economice din zona de vest a ţării, acest proiect se înscrie în seria celor care vor dezvolta infrastructura necesară sustenabilităţii şi continuării investiţiilor în economie. Dificultăţile şi provocările construcţiei acestui proiect de anvergură naţională şi de o complexitate tehnică ridicată nu ar fi putut fi depăşite fără dăruirea şi perseverenţa profesioniştilor care însufleţesc Transelectrica, fără reperele profesionale şi modelele umane care îi ghidează în activitatea lor. Faptul că această linie electrică aeriană, cu o însemnătate deosebită pentru economia naţională, se materializează este meritul zecilor de experţi excepţionali care contribuie la realizarea tuturor obiectivelor de investiţii ale Companiei”, a declarat Claudia-Gina Anastase.
Lucrările de construcţie a Liniei Electrice Aeriene 400 kV Porţile de Fier – (Anina) – Reşiţa sunt executate de Asocierea Electromontaj SA Bucureşti – Romelectro SA, cu subcontractanţi: Emfor Montaj SA, SC Electromontaj SA Sibiu şi SC Electromontaj Cluj, cu aportul consultantului GOPA – International Energy Consultants GmbH ROENG T.E.C. Proiectarea liniei a fost realizată de către Institutul de Studii şi Proiectări Energetice Bucureşti.