ANCOM: Modernizarea Netograf a costat 2,8 milioane de lei. Instrumentul este disponibil acum și în aplicații pentru desktop, Android și iOS

Peste 1,4 milioane de măsurători au fost efectuate, până în prezent, de utilizatorii de Internet prin intermediul Netograf, în timp ce costul modernizării platformei s-a ridicat la 2,8 milioane de lei, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Eduard Lovin.
Economica.net - joi, 03 oct. 2019, 10:25
ANCOM: Modernizarea Netograf a costat 2,8 milioane de lei. Instrumentul este disponibil acum și în aplicații pentru desktop, Android și iOS

„Netograf este o platformă digitală concepută de ANCOM pentru a oferi utilizatorilor de servicii de comunicaţii din România un instrument independent, obiectiv şi gratuit prin care să-şi poată măsura în permanenţă parametri de calitate la serviciile de Internet pe care le plătesc. Am plecat de la ideea că un utilizator informat este un utilizator mai puternic în relaţia asimetrică faţă de marile companii de servicii, inclusiv de servicii de comunicaţii. Am lansat acest proiect în urmă cu câţiva ani la nivel de proiect-pilot în momentul respectiv, iar acum, în ultimii ani, am adus la maturitate acest proiect, dezvoltând aplicaţii şi sisteme pentru toate tipurile de platforme, fixe şi mobile, şi pentru toate tipurile de sisteme de operare – Android, iOS. Aceste softuri pot fi găsite de către utilizatori şi instalate din Appstore şi Google Play. Costurile upgrade-ului Netograf s-a ridicat la 2,8 milioane de lei”, a menţionat Lovin.

Conform oficialului ANCOM, până în prezent, prin intermediul platformei Netograf, au fost efectuate peste 1,4 milioane de măsurători privind calitatea serviciilor de Internet.

„De când s-a lansat proiectul-pilot, s-au făcut peste 1,4 milioane de măsurători de către utilizatorii din România şi valorile medii pentru vitezele de download la fix se situează, în ultimul an, în jurul a 134 Mbps, iar la mobil în jur de 23 Mbps. Noi încurajăm toţi utilizatorii din România să facă aceste măsurători, să-şi instaleze aplicaţiile care sunt dezvoltate de către o autoritate a statului român, au garanţia autorităţii de reglementare din România, şi să le folosească conform procedurilor pe care operatorii le-au publicat, fiind obligaţi de noi prin decizie de reglementare. În situaţia în care constată diferenţe semnificative între valorile pe care le măsoară şi cele prevăzute în contractele de furnizare a serviciului de acces la Internet, pot cere şi operatorii sunt obligaţi să le ofere remedii, compensaţii, iar în cazuri extreme se poate merge până la denunţarea contractului”, a spus vicepreşedintele autorităţii de reglementare în domeniul telecom.

ANCOM a prezentat, în octombrie 2014, în premieră, în cadrul târgului Internet & Mobile World, Netograf.ro, aplicaţia pentru testarea şi monitorizarea calităţii serviciului de Internet de către abonaţii români.

In acest an, ANCOM a completat capabilitatile Netograf cu o noua aplicatie web, aplicatii dedicate terminalelor fixe pentru Windows si MAC OS, dar si cu aplicatii dedicate terminalelor mobile pentru Android si iOS. Aplicaţiile pentru terminale mobile sunt disponibile in magazinele dedicate: App Store pentru terminale cu sistem de operare iOS si Google Play pentru terminale cu sistem de operare Android. Aplicatiile pentru terminale fixe pentru Windows si MAC OS se descarca si se instaleaza pe terminalul fix accesand linkul disponibil pe prima pagina a aplicatiei web. Pe langa aplicatiile pentru terminale fixe si mobile, un utilizator poate testa calitatea propriei conexiuni si prin intermediul aplicatiei web, folosind un browser internet: Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Safari, Opera, atat de pe echipamente fixe (desktop, laptop), cat si de pe echipamente mobile (telefoane mobile, tablete).

„Îi incurajam pe utilizatori sa masoare performanta serviciului de acces la internet prin aplicatia Netograf. In cazul in care constata o diferenta importanta, permanenta sau care se repeta la intervale regulate, intre performanta reala si cea prevazuta de furnizor in contract, consumatorii pot beneficia de anumite remedii. Trebuie precizat faptul ca aceste remedii se pot obtine doar daca masuratorile vitezei sunt facute conform procedurii pe care fiecare furnizor este obligat prin decizia ANCOM sa o intocmeasca, sa o puna la dispozitia utilizatorilor prin contract si sa o publice pe site-urile proprii. Aceasta trebuie citita si cunoscuta de catre abonat! Pentru ca, intr-o prima faza, fiecare furnizor de internet si-a conceput propria procedura, cat de curand vom emite un ghid de intocmire a acestor proceduri astfel incat, indiferent de operator, conditiile in care se valideaza masuratorile sa fie comparabile”, a declarat, într-un comunicat de presă, Eduard Lovin.

Varianta lansata astazi de ANCOM permite utilizatorilor sa isi instaleze aplicatia pe echipamentul pentru care doresc sa verifice calitatea serviciului de internet, fara a necesita crearea unui cont de utilizator. Insa, in baza unui cont de utilizator, aplicatia pune la dispozitie o serie de functii suplimentare, cum ar fi posibilitatea de a dispune de grafice si tabele cu valorile istorice ale testelor efectuate, dar si de a programa teste care sa se desfasoare la intervale de timp periodice, pe parcursul uneia sau mai multor zile.

Traficul de date consumat de utilizatorii finali dinspre si inspre Netograf nu va fi taxat, dedus din traficul aferent planului tarifar, limitat sau blocat de catre furnizori.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Moldovei A7: Cum se circulă pe cei 32 de kilometri de la Buzău la Râmnicu Sărat, ce vor fi dați în trafic miercuri (Video)
Autostrada Moldovei A7: Cum se circulă pe cei 32 de kilometri de la Buzău la Râmnicu Sărat, ce vor fi dați în trafic ...
Secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu a transmis luni o simulare de traseu pe sectorul de 32 de kilometri din A7 Buzău - Râmnicu Sărat, ce urmează să fie dat în trafic......
India – Poluarea atmosferică în New Delhi, de 60 de ori peste normele OMS
India – Poluarea atmosferică în New Delhi, de 60 de ori peste normele OMS
Poluarea atmosferică a atins luni în capitala indiană New Delhi un nivel de peste 60 de ori mai mare comparativ cu pragul ...
Dileme pentru marii producători de energie europeni. BP, Shell și Equinor scad investițiile în energie verde
Dileme pentru marii producători de energie europeni. BP, Shell și Equinor scad investițiile în energie verde
În urmă cu aproape cinci ani, BP, pornea o încercare ambițioasă de a se transforma dintr-o companie petrolieră într-o ...
One United a contractat un credit de 28,5 milioane de euro pentru construcția sediului Infineon Technologies în România
One United a contractat un credit de 28,5 milioane de euro pentru construcția sediului Infineon Technologies în România
Dezvoltatorul One United a luat un credit de 28,5 milioane de euro pentru construcția sediului Infineon în România.