„Am primit o cantitate de 1.200 de tone de cărbune importat din Indonezia, iar până la sfârşitul săptămânii viitoare vor mai veni alte 1.200 de tone. Cărbunele are un conţinut redus de sulf, ceea ce va permite termocentralei Mintia să se conformeze la condiţiile de mediu şi va permite eliminarea instalaţiilor de desulfurare, extrem de costisitoare. Pentru probele de ardere a cărbunelui pregătim grupul energetic 2”, a declarat joi, pentru Agerpres, preşedintele Sindicatului „Solidaritatea Hunedoara”, Cristian Iştoc.
Primele teste ar putea avea loc spre sfârşitul săptămânii viitoare, iar dacă rezultatele vor fi favorabile, atunci sindicatele vor milita pentru trecerea producătorului de energie pe cărbunele din import. În acest fel, termocentrala se va putea încadra în normele de mediu şi nu riscă oprirea din motive ce ţin de poluare.
„Dacă testul de ardere va fi unul favorabil, va trebui să trecem, obligatoriu, pe acest tip de cărbune subbituminos, pentru că numai aşa vom respecta cerinţele de mediu. Vom solicita şi Guvernului să realizeze stocul de rezervă de stat pentru perioada de iarnă cu acest tip de cărbune”, a menţionat liderul sindical.
Acesta a mai spus că stocul de cărbune venit din Valea Jiului, folosit acum de termocentrala Mintia, este foarte mic şi ajunge doar de la o zi la alta.
Termocentrala Mintia ar putea fi preluată de Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, potrivit unui proiect de act normativ care se află în dezbatere la comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor, după ce a fost aprobat în Senat.
În acest fel, minele viabile din Valea Jiului ar urma să livreze cărbune pentru termocentrala Paroşeni, care dispune de instalaţii de desulfurare, iar împreună cu acest producător să formeze o nouă entitate economică, în timp ce termocentrala Mintia ar reveni în subordinea CJ Hunedoara.