Autostrada Transilvania: contractul pentru construcţia a 26 de kilometri aşteaptă să fie semnat de patru luni

Contractul pentru construcţia a 26 de kilometri din Autostrada Transilvania încă nu a fost semnat, la aproape patru luni de când a fost declarat un câştigător. Constructorul român care a câştigat licitaţia acuză probleme birocratice şi spune că depune toate actele cerute până marţi, 8 octombrie, cel târziu. La rândul lor, reprezentanţii statului spun că aşteaptă ca asocierea câştigătoare să depună toate actele pentru semnarea contractului, inclusiv dovada că poate constitui garanţia de bună execuţie.
Anemona Andone - lun, 07 oct. 2019, 19:48
Autostrada Transilvania: contractul pentru construcţia a 26 de kilometri aşteaptă să fie semnat de patru luni

Asocierea Construcţii SA Sibiu & Hidroelektra Mehanizacija  D.D Croaţia a fost declarată câştigătoarea contractului pentru proiectarea şi execuţia lotului Suplacu de Barcău – Chiribiş, potrivit raportului licitaţiei publicat pe 12 iunie 2019.

De atunci au trecut aproape patru luni şi contractul cu asocierea câştigătoare încă nu a fost semnat. Astfel, în rândul pasionaţilor de infrastructură au început să circule speculaţii privind problemele financiare pe care le-ar avea firma din Croaţia sau chiar firma din Sibiu. Mai exact, aceasta n-ar putea să depună garanţia de bună execuţie cerută pentru semnarea contractului, în valoare de circa 36 milioane de lei, adică 10% din totalul proiectului.

Contactaţi de către ECONOMICA.NET, reprezentanţii firmei din Sibiu au infirmat aceste speculaţii, afirmând că nici ei şi nici partenerii lor din Croaţia nu au probleme financiare care să îi împiedice să semneze contractul cu statul român.

Constructorul sibian acuză birocraţia

În schimb, au pus întârzierea în semnarea contractului pe seama birocraţiei. „În data de 28 iunie 2019, autoritatea contractantă ne-a solicitat documentele necesare semnării contractului de achiziției publică. În data de 4 iulie 2019, Asocierea Construcţii SA Sibiu & Hidroelektra Mehanizacija a răspuns solicitării CNAIR din data de 28 iunie 2019”, a spus pentru ECONOMICA.NET Petru Tuţă, preşedintele Consiliului de Administraţie al Construcţii SA.

Acesta a adăugat că, în data de 8 august 2019, din proprie inițiativă, asocierea de constructori văzând că până la această dată nu a primit nici un răspuns pentru documentele depuse și nici nu i s-au oferit relații telefonice deși solicitase informații de mai multe ori, a transmis documente considerate relevante cu privire la solicitarea CNAIR din data de 28 iunie 2019.

„În data de 14 august 2019, asocierea a solicitat în scris autorității contractante stabilirea unei întâlniri în vederea clarificării motivelor care blochează semnarea contractului de achiziție publică. În perioada 2 septembrie 2019 – 25 septembrie 2019, am avut două întâlniri cu Ministrul Transporturilor și cu reprezentanți din cadrul CNAIR, și anume cu domnii Sorin Florin Scarlat și Horia Nicolae, pentru a afla motivele din cauza cărora asocierea nu a fost încă invitată la semnarea contractului”,  a specificat reprezentantul firmei din Sibiu.

Partenerul croat, aşteptat să vină din Asia să semneze o modificare la notar în România

Potrivit Construcţii Sibiu, în urma demersurilor reprezentanților societății, în data de 27 septembrie 2019, CNAIR a solicitat completarea/revizuirea anumitor documente transmise anterior de asociere.

„Unul dintre punctele acestei solicitări are ca obiect înlocuirea cuvântului „contract” cu cel de „acord” în cadrul contractului de asociere încheiat între societatea noastră și societatea Hidroelektra Mehanizacija (societate cu sediul în Croația). Ca urmare a solicitării CNAIR  este necesară semnarea, încă o dată, a acordului de asociere în prezența unui notar public. Acest lucru implică deplasarea în România a reprezentatului legal al societății Hidroelektra Mehanizacija, care în acest moment se află într-o deplasare în Asia. Cu excepția acestei probleme birocratice, toate celelalte solicitări ale CNAIR sunt rezolvate, documentele solicitate urmând să fie transmise către autoritatea contractantă până cel târziu în data de 8 octombrie 2019”, a menţionat Petru Tuţă.

Garanţia, depusă abia după semnarea contractului

Reprezentantul Construcţii Sibiu a negat că societatea sa nu poate constitui garanția de bună execuție prevăzută în contract şi a explicat că, potrivit legislației în vigoare și modelului contractului de achiziție publică inclus în documentația de atribuire, garanția de bună execuție se constituie în termen de 5 zile lucrătoare de la data semnării contractului de achiziție publică/contractului subsecvent.

„Prin urmare societatea noastră nu poate să emită Garanția de Bună Execuție decât după semnarea contractului de achiziție publică”, a spus Petru Tuţă.

Acesta a dat asigurări că asocierea din care face parte societatea sa va constitui garanția de bună execuție în termen de 5 zile lucrătoare de la data semnării Acordului Contractual cu CNAIR.

El nu a putut estima şi data la care va fi semnat contractul, explicâd că autoritatea contractantă trebuie să îi cheme la semnat.

CNAIR: îi aşteptăm să depună toate documentele

Contactaţi de către ECONOMICA.NET cu privire la acest contract, reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au spus că îi aşteaptă pe constructori să depună toate actele necesare.

„Aşteptăm să vină cu toate documentele pentru semnare şi să fie îndeplinite toate condiţiile astfel încât contractul să se deruleze cu succes”, a spus Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.

Acesta a explicat că documentaţia pentru semnare include şi un act de „agreement” prin care asocierea dovedeşte că poate constitui garanţia de bună execuţia.

Șerbănescu a mai spus că CNAIR are tot interesul să se semneze contractul. În cazul în care nu se va semna, va trebui să anuleze licitația și să reia toată procedura de la capăt, a atras atenția reprezentantul autorității de la drumuri.

Întrebaţi de ce mai participă la licitaţii mari, precum cele de autostrăzi, în contextul speculaţiilor că nu ar avea bani nici de garanţie, reprezentanţii constructorului din Sibiu au subliniat din nou că nu se pune problema imposibilității constituirii garanției de bună execuție. „Pur și simplu, la acest moment nu avem obligația constituirii garanției. În plus, societatea noastră va continua să participe la proceduri de atribuire a contractelor de achiziție publică pentru infrastructură mare, în asociere cu parteneri externi cu vastă experiență în domeniu, care și-au dovedit expertiza prin realizarea cu succes a unor lucrări de proiectare și execuție deja finalizate atât în țările UE cât și peste tot în lume, proiecte finanțate atât din fonduri publice, cât și din surse proprii prin Parteneriat Public Privat”, a conchis Petru Tuţă, preşedintele CA Construcţii Sibiu.

CNAIR a anunţat pe 12 iunie că Asocierea CONSTRUCȚII SA (ROMANIA) – HIDROELEKTRA MEHANIZACIJA D.D. CROATIA a fost desemnată câștigătoarea licitației pentru proiectarea și execuția Subsecțiunii 3C1: Suplacu de Barcău – Chiribiș.

Subsecțiunea cu o lungime de 26,35 km a fost atribuită acestei asocieri, la o valoare a ofertei de 361,90 milioane de lei fără TVA, echivalentul a 75,7 milioane euro.

Pe traseul acestei subsecțiuni va fi amenajat un nod rutier la km 24+525 și vor fi construite sau finalizate 19 poduri, pasaje si viaducte.

Potrivit prevederilor contractuale, perioada de proiectare este de 6 luni, iar cea de execuție a lucrărilor este de 18 luni.

Te-ar mai putea interesa și
Primarul pro-european al Varșoviei, Rafal Trzaskowski, a fost desemnat să fie candidatul alianței conduse de premierul Donald Tusk la alegerile prezidențiale din Polonia
Primarul pro-european al Varșoviei, Rafal Trzaskowski, a fost desemnat să fie candidatul alianței conduse de premierul ...
Primarul capitalei poloneze Varşovia, Rafal Trzaskowski, a fost desemnat sâmbătă candidat la alegerile prezidenţiale al celei mai mari alianţe din coaliţia de guvernare pro-UE condusă de......
Țara europeană care va fi afectată masiv de expansiunea Inteligenței Artificiale
Țara europeană care va fi afectată masiv de expansiunea Inteligenței Artificiale
Irlanda este pe cale să devină următoarea țară care se confruntă cu o amenințare majoră la adresa rețelei sale electrice ...
UE și China sunt aproape de a ajunge la un acord cu privire la taxele impuse importurilor de mașini electrice chinezești în blocul comunitar
UE și China sunt aproape de a ajunge la un acord cu privire la taxele impuse importurilor de mașini electrice chinezești ...
Uniunea Europeană şi China se apropie de o soluţie privind taxele vamale suplimentare la importurile de vehicule electrice ...
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul din regiunea rusă Kursk pe care l-a cucerit în urma unei ofensive surpriză ...