Restructurări la CNAIR. Cuc anunță că instituția va economisi până la 3 milioane de euro prin reducerea personalului, inclusiv cel de conducere

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va economisi anual la fondul de salarii între 2,5 şi 3 milioane de euro în urma restructurării şi a reducerii numărului de posturi de conducere, bani pe care îi va putea folosi la întreţinerea drumurilor sau pentru diverse proiecte, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor. Numărul posturilor de director din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va scădea de la 28, în prezent, la 12, în urma reorganizării, ceea ce va presupune o economie de peste 10 milioane de lei la bugetul instituţiei.
Economica.net - Dum, 13 oct. 2019, 11:36
Restructurări la CNAIR. Cuc anunță că instituția va economisi până la 3 milioane de euro prin reducerea personalului, inclusiv cel de conducere

„Vineri a avut loc Consiliul de Administraţie la CNAIR şi v-am promis că vor urma nişte restructurări masive. Acest lucru s-a întâmplat. Monştrii sacri din infrastructură, acei oameni care erau de-o viaţă pe funcţii de directori, directori generali adjuncţi, şefi de servicii şi aşa mai departe, parte din ei şi-au pierdut posturile pentru că s-a făcut o restructurare. 35 de posturi de directori au fost şterse din organigrama companiei de autostrăzi. Este o măsură curajoasă pe care a luat-o directorul general de la CNAIR, dar o măsură care se impunea, pentru că de multe ori am văzut că erau nenumărate semnături pe o hârtie care trebuia în general să parcurgă un circuit foarte simplu pentru implementarea proiectelor. Să fie foarte clar! Aici nu vorbim despre funcţionari publici din cadrul ministerului, vorbim de companii, deci este o altă categorie care, din punctul meu de vedere, aşa cum am spus-o, şi la TAROM şi în cazul altor companii trebuie să identificăm acei oameni care într-adevăr îşi fac treaba”, a spus ministrul, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, lucrul cel mai important este că, în urma acestor restructurări şi reduceri de posturi de conducere, CNAIR va economisi anual la fondul de salarii trei milioane de euro.

„Deci, trei milioane de euro care se vor duce în partea de întreţinere de drumuri, în alte proiecte care trebuie să prindă contur în cadrul companiei. Iată, aş spune că am eliminat probabil unul din lucrurile pe care următorul ministru avea să le blameze: faptul că în companie sunt tot felul de oameni, sau mă rog cum or să îi categorisească ei, primeşte o companie de autostrăzi la cheie cu oameni tineri, cu oameni noi, neafiliaţi politic, care vor să-şi facă treaba şi să implementeze proiectele de infrastructură, ba, mai mult, şi o economie foarte mare, i-aş spune considerabilă, între 2,5-3 milioane de euro la fondul de salarii, bani pe care îi vor putea investi în proiecte”, a subliniat Cuc.

Conform unui comunicat al companiei, citat de Agerpres, numărul posturilor de director din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va scădea de la 28, în prezent, la 12, în urma reorganizării, ceea ce va presupune o economie de peste 10 milioane de lei la bugetul instituţiei, se arată într-un comunicat de presă al companiei, transmis duminică AGERPRES.

„În data de 08.10.2019 a fost adoptată organigrama CNAIR SA – Central. Această organigramă a fost stabilită în funcţie de cerinţele şi principiile necesare eficientizării activităţii companiei. De asemenea, s-a luat în calcul şi optimizarea circuitului documentelor, în perspective responsabilizării deciziilor. Astfel, din vechea structură care însuma un număr de 28 de posturi de directori, în urma reorganizării, vor fi doar 12 posturi, ceea ce presupune şi o economie la bugetul companiei de peste 10 milioane lei/an”, se precizează în comunicatul CNAIR.

Conform directorului instituţiei, Sorin Scarlat, schimbarea de organigramă este susţinută de necesitatea performanţei tehnico-economice şi financiare a companiei.

„Această schimbare este o una majoră, atât a structurii organizatorice, cât şi din perspectiva funcţionalităţii decizionale. A fost un moment aşteptat şi care va determina noi aşteptări. Consider că această schimbare este susţinută de necesitatea performanţei tehnico-economice şi financiare a companiei, care să se concretizeze prin rezultate certe şi proiecte finalizate. Consider că deciziile luate acum sunt constructive şi, subliniez, că ele nu înseamnă neapărat un reproş, ci sunt elemente concrete ale unei noi viziuni de funcţionare şi dezvoltare a companiei. Acest lucru înseamnă să trecem de la o structură stufoasă si rigidă, care intrase într-o rutină decizională, la o structură suplă şi eficientă (…)”, afirmă Scarlat.

În ceea ce priveşte proiectele pe care le va „moşteni” viitorul ministru, şeful de la Transporturi a precizat că le va prezenta ulterior, într-o conferinţă de bilanţ.

„Vizavi de proiectele pe care le voi lăsa viitorului ministru, care va fi după ce se vor hotărî, pentru că aşa cum aţi văzut s-a depus o moţiune, dar nimeni nu a ştiut un program, un ministru, ce vor să facă ceilalţi care vor veni, o să fac vorbire înainte de predarea mandatului, când o să prezint la cheie exact cum las ministerul în urma acestor luni cât am condus Ministerul Transporturilor”, a adăugat oficialul.

La 10 octombrie 2019, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a fost adoptată de Parlament, cu 238 de voturi pentru. Moţiunea de cenzură „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!” a fost depusă în Parlament la 1 octombrie 2019. Documentul a fost semnat de 237 de parlamentari PNL, USR, PMP, PRO România, ALDE, UDMR, minorităţi naţionale, dar şi de foşti parlamentari PSD.

Este cea de-a patra moţiune de cenzură depusă după 1990 care a fost adoptată de Parlamentul României.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...