Profitabilitatea scăzută a sectorului bancar afectează fuziunile din Europa (BCE)

Consolidarea este inevitabilă în rândul băncilor din zona euro, dar profitabilitatea redusă şi capitalizarea bursieră scăzută vor face acest proces foarte dificil, în condiţiile în care economia încetineşte, a afirmat Luis de Guindos, vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 15 oct. 2019, 06:56
Profitabilitatea scăzută a sectorului bancar afectează fuziunile din Europa (BCE)

Profitabilitatea sectorului bancar din zona euro este scăzută, iar creşterea economică slabă a regiunii va afecta perspectivele creditorilor.

La şedinţa de politică monetară din septembrie, BCE a redus şi mai mult dobânda de politică monetară, cu alte 10 puncte de bază, până la minus 0,5%, ceea ce a generat îngrijorări în rândul unor bănci cu privire la aşa-anumita „japonificare” a sectorului bancar din Europa.

Băncile se plâng de mult timp că ratele negative le afectează profiturile.

„În final, profitabilitatea redusă duce la o capitalizare bursieră scăzută, făcând foarte dificilă inevitabila consolidare a sectorului”, a afirmat De Guindos, la un eveniment financiar desfăşurat la Madrid.

De asemenea, a explicat oficialul BCE, profitabilitatea scăzută a băncilor din zona euro este legată şi de structurile costisitoare şi de capacităţile în exces.

Similar altor creditori europeni, băncile spaniole nu reuşesc să-şi majoreze profiturile din cauza ratelor scăzute ale dobânzilor. Ca rezultat, grupurile bancare importante, cum ar fi Santander şi Caixabank, îşi reduc numărul de sucursale şi îşi vând tot mai mult serviciile prin intermediul platformelor digitale.

De la criza financiară din 2008, numărul sucursalelor în sectorul bancar spaniol a scăzut cu peste 40%, iar numărul de angajaţi cu peste 30%.

Problema fuziunilor este văzută diferit de şefii marilor grupuri bancare europene. Directorul general al Credit Suisse, Tidjane Thiam, susţine că fuziunile nu sunt cel mai bun mod de a ajuta băncile europene, afectate de ratele negative ale dobânzilor. Şi directorul general al UBS, Sergio Ermotti, a afirmat recent, după eşecul fuziunii dintre băncile germane Deutsche Bank şi Commerzbank, că procesul de consolidare în industria bancară europeană este inevitabil. Totuşi, Thiam susţine că nu vede niciuna din marile bănci elveţiene, UBS şi Credit Suisse, posibile ţinte de preluare.

 

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...