nu poţi avea încredere în dispozitivele utilizatorilor care vor să se conecteze în rețea. Pentru că lumea este complexă, sunt din ce în ce mai multe dispozitive, sunt din ce în ce mai mulți utilizatori și asta face ca suprafața atacurilor adică zona de unde pot să apară atacuri este din ce în ce mai mare. Şi atunci și cum te protejezi? Trebuie să te protejezi din zona de acces. Să permiţi accesul utilizatorilor sau dispozitivelor doar dacă ai încredere în ele. Vedem și noi astăzi că e din ce în ce mai greu să ai încredere și trebuie să pleci de la Zero Trust, de la încredere zero. Şi, atunci trebuie să ai mecanismele care să construiască încrederea până la nivelul în care poți să spui cu certitudine că acest utilizator este autorizat să acceseze rețeaua mea.
Bineînțeles, conceptul este complex și integrează mai multe soluții sub aceeași umbrelă. Dar, ca un exemplu foarte simplu de înțeles este autentificarea. În momentul când mă autentific în corporația mea, folosesc ceea ceea ce se cheamă Two Factor Authentication. Deci folosesc, pe deoparte, user name și parola mea, dar, în același timp, am și o aplicație care este integrată cu sistemele noastre de securitate pe nume Duo și pot printr-un SMS să mă autentific şi din altă parte. Acesta este un concept care trebuie implementat neapărat de toate companiile pentru a-şi proteja accesul la resurse.
Când va deveni un concept mainstream?
Noi credem că foarte repede pentru că ideea în sine răspunde la o nevoie existentă. Deci, nu vorbim despre o nevoie potențială din viitor sau un lucru care se întâmplă în viitor. Vorbim despre lucrurile care se întâmplă astăzi. Noi deja avem foarte mulți clienți care vin și discută cu noi despre despre acest concept. Bineînţeles, aşa cum am spus, Zero Trust înseamnă mai mult decât Two Factor Authentication, dar clienții înțeleg. Plecând de la partea de acces înțeleg ce înseamnă Zero Trust.
Ce ar trebui să facă companiile pentru a se pregăti în vederea implementării acestui concept?
Bineînțeles, există componenta de adopție de tehnologie. Acesta este foarte importantă. Adopția de tehnologie de la un partener de încredere folosind un ecosistem de încredere. Din punctul acesta de vedere, eu cred că noi suntem foarte bine poziționați.
O altă componentă foarte importantă este utilizatorul. Pentru că utilizatorul va trebui să folosească aceste aceste tehnologii și aici intră educația. Educația, nu numai în lucruri de bază în securitate cibernetică, dar şi educația care trebuie tradusă și în procese interne. Pentru că, la un moment dat, nu vei avea acces la rețea dacă nu folosești aceste lucruri. Nu te vei putea conecta la rețeaua wi-fi dacă nu ai o metodă de autentificare multiplă, dacă metoda respectivă nu îți face o analiză a echipamentului sau a software-ului cu care vrei să te conectezi şi care să spună: da, este ultima variantă sau e varianta care trebuie. Şi asta cum se face? Prin procese interne.
Cât de pregătite sunt companiile din România pentru lansarea 5G şi Wi-Fi 6?
Acestea sunt concepte relativ noi. Vorbesc despre aceste două concepte în ideea de mobilitate a viitorului și coloana vertebrală a internetului lucrurilor pe care se construiește din ce în ce mai mult și vedem rezultatele. Am început să vorbim despre internet of things acum patru-cinci ani şi astăzi vedem că a crescut foarte mult numărul de device-uri conectate. Cât de pregătite sunt companiile? Mai sunt multe lucruri de făcut pentru că și acestea sunt standarde noi. Wi-Fi 6 fost lansat recent. Sunt încă producători de echipamente de end user care nu sunt încă compatibile cu aceste standarde, la fel cum este cazul şi la 5G. Dar, cu siguranță, în viitor standardele vor fi din ce în ce mai mult îmbrățișate și vor fi vor fi adoptate. Mai sunt încă multe lucruri de făcut. Am spus de partea de transport. În momentul când o să am echipamente care să se conecteze cu viteze de până la 5Gb pe secundă prin Wi-Fi 6, bineînțeles, depinde de densitate şi de numărul utilizatorilor, dar, teoretic, este posibil, atunci am nevoie de toată rețeaua care să transporte date. În momentul când mare parte din conţinut va fi video, nu numai cel de divertisment, dar și conţinutul educativ și conţinutul corporate şi de comunicație, şi va fi din ce în ce mai mult video, ca să pot să îl văd într-un format cu care sunt eu obișnuit, trebuie să am o rețea care să îmi permită lucrul acesta. Să îmi permită o experiență extraordinară. Mai sunt încă lucruri de făcut.
Care sunt industriile din România unde vor fi implementate cele două tehnologii și ce aplicații au?
Probabil că în momentul acesta aplicabilitatea acestor concepte este cel mai mare semn de întrebare. Cel puțin dacă mă uit la zona 5G pentru că 5G propovăduiește viteze mari și latențe reduse. printre alte lucruri. ceea ce permite conectarea mai multor dispozitive. Mai avem până să avem toate aceste dispozitive. Bineînțeles, că în zona de utilități există un mare potențial, în zona de tot ce înseamnă asset management există un mare potențial. Dar, eu consider că există un mare potențial și la toate companiile care interacționează cu clienții sau la toate companiile care au un număr cât de cât dcecent de angajați. Pentru că, încă o dată, comunicarea va fi din ce în ce mai mult video. Experiența clientului și, atenție, clientul nu va însemna doar clientul companiei, ci va fi inclusiv angajatul intern care va fi clientul directorului general care trebuie să ilustreze un mesaj, al departamentului de HR care trebuie să livreze un training. Acestea ar fi zonele principale pe care pe care le vedem.