Se prăbușește piața de export pentru unt. Importurile au crescut cu 25%, pentru a susține un consum în ușoară creștere

Cu o scădere de 88% a vânzărilor de unt pe piața comunitară față de perioada similară a anului trecut, România este statul membru care a pierdut cea mai mare cotă, din piața şi aşa mică, în perioada analizată. În schimb, la importuri s-au mai adăugat 25%, urmare a creșterii consumului și a scăderii producției.
Economica.net - joi, 17 oct. 2019, 18:42
Se prăbușește piața de export pentru unt. Importurile au crescut cu 25%, pentru a susține un consum în ușoară creștere

România a vândut în restul UE, în primele șapte luni ale acestui an, doar 28 de tone de unt, cu 88% mai puțin decât în perioada similară a anului trecut și a doua cea mai mică cantitate din UE, indică ultimele date ale Comisiei Europene. Este o scădere bruscă parțal explicată de creșterea consumului local, care a fost satisfăcut însă și din marfa adusă din celelalte state UE în cantități tot mai mari, dar și de scăderea producției locale și a dublării exporturilor pe piețele terțe. Totuși, trendul este similar și dacă ne uităm la exporturile totale ale României, care au scăzut în perioada analizată, conform Institutului Național de Statistică, cu aproximativ 53%, până la aproximativ 165,6 tone.

În perioada analizată, vorbim despre un plus de 25% al importurilor până la 5.700 de tone, în timp ce din datele Institutului Național de Statistică reiese că producția a scăzut cu 1,4%, până la 6.778 de tone.

„Este posibil ca untul să se fi ieftinit în spațiul intracomunitar, astfel că nu mai suntem competitivi la preț cu producători precum Polonia sau Germania. Să nu uităm, de asemenea, că facem unt dintr-un lapte destul de scump care a ajuns la poarta fermei la 1,4-1,7 lei litrul, iar producția de smântână din care se face, de fapt, untul a crescut și ea”, a explicat pentru ECONOMICA.NET Dorin Cojocaru, președintele APRIL. Acesta susține că au crescut  consumul la unt și smântână.

Din datele INS, producția de smântână în oprimele opt luni ale anului s-a majorat cu 2,4%, până la 44.860 de tone.

În primele luni ale anului, prețul laptelui la poarta fermelor din România a variat între 31,46 euro în ianuarie și 28,43 suta de kilograme în luna iulie. În septembrie, suta de kilograme se vindea în medie cu 28,49 euro. Vorbim despre un preț sub media UE, singurul stat cu prețuri ceva mai mici în toată acesată perioadă fiind Lituania, unde, în luna septembrie, prețul a fost de 27.3 euro suta de kg. Comisia nu oferă date pentru fiecare țară în ceea ce privește prețul untului.

Ne-a salvat Moldova

Din datele INS, reiese că deficitul comercial cu unt al României ar fi fost și mai mare dacă Moldova, principala destinație a untului autohton, nu ar fi înghițit dublu față de anul trecut, adică 99,8% din cele 118,4 tone exportate peste granițele UE. Restul de 200 de kilograme a mers către Elveția, o piață nouă pentru România.

Cine domină piața europeană a untului

Ca și în anii anteriori, Olanda, Germania,Irlanda și Belgia sunt principalii jucători pe piața europeană a auntului cu vânzărri intracomunitare de peste 100.000 de tone pe an fiecare, Olanda îndreptându-se chiar spre pragul de 200.000 de tone. Ca trend, în primele șapte luni ale anului, toate acestea state cu excepția Germaniei (minuis 1%) au exportat între 3 și 6% mai mult. Explozii ale vânzărilor au fost raportate însă de Luxembourf (plus 77% până la 456 de tone) și Crația (72% până la 118 tone).

În 2018, România a exportat 360 de tone de unt, fiind printre micii jucători ai acestei piețe, din care mare parte a ajuns în Germania (274 de tone), după care Polonia, Spania și UK. În primele șapte luni ale anului, principalele piețe de destinație pentru untul românesc au fost Spania (10,3 tone), Ungaria (8 tone), UK (7,4 tone).

Plus 25% la importuri

Cât despre importuri, România a ajuns la un deficit de 5.745 de tone, în urma creșterii cu 25% a cantității aduse din celelalte state membre în perioada analizată.Ne apropiem deja de cantitatea totală a importurilor de anul trecut (8.337 tone), mare parte aduse din Polonia (aproximativ 4.000 de tone) și Germania (aproximativ 1600 de tone).

În primele șapte luni ale anului, cele mai mari importuri au provenit din Polonia, Germania și Franța.

Piața locală revine după șocul din 2017 când prețurile pe piețele internaționale s-au dublat și vorbim deja despre o creștere a consumului, generat, de altfel, și de creșterea puterii de cumpătare.

Conform ultimelor date disponibile (9.10.2019), prețul mediu în UE a ajuns la 368 euro 100 de kilograme, cu 27% mai puțin decât în perioada similară a anului trecut și cu mult sub prețul din 2017 când pentru o sută de kilograme se cereau în jur de 620 de euro.

Pentru 2020 prevăd o scădere a puterii de cumpărare.Va fi anul celor care au investit în perioada 2018-2019 în tehnologie, care au trecut la roboți pentru reducerea ccostului cu forța de muncă. Banii vor fi mai scumpi și nu mă refer la dobânzi ci la garanții, iar dacă nu se dă drumul la PNDR (Planul Național de Dezvoltare Rurală) cât mai curând, este posibil să pierdem banii”, avertizează președintele APRIL.

Unul dintre producatorii de unt din România sunt Lactalis, FrieslandCampina, Olympus.

Te-ar mai putea interesa și
Ce spune Rusia despre viziunea politică a lui Călin Georgescu faţă de Kremlin
Ce spune Rusia despre viziunea politică a lui Călin Georgescu faţă de Kremlin
Kremlinul a reacţionat luni în mod reţinut la victoria lui Călin Georgescu, în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România, notează EFE, AFP şi Reuters....
SUA – Scott Bessent, numit de Trump pentru şefia Trezoreriei, anunţă că reducerea taxelor este o prioritate
SUA – Scott Bessent, numit de Trump pentru şefia Trezoreriei, anunţă că reducerea taxelor este o prioritate
Scott Bessent, persoana desemnată de preşedintele Donald Trump pentru postul de secretar al Trezoreriei SUA, a declarat ...
MET a cumpărat Comax France SAS
MET a cumpărat Comax France SAS
Grupul energetic MET a achiziţionat o participaţie de 100% la Comax France SAS (Comax), proprietar, operator şi dezvoltator ...
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu ...