Web 3.0. Cum poate fi schimbat internetul pentru a fi un serviciu mai bun?

Web 3.0 este a treia generație de servicii de internet pentru site-uri și aplicații care va marca o schimbare fundamentală în modul în care dezvoltatorii creează site-urile, dar, mai important, în modul în care oamenii interacționează cu acele site-uri web. 
Lidia Neagu - Dum, 27 oct. 2019, 12:16
Web 3.0. Cum poate fi schimbat internetul pentru a fi un serviciu mai bun?

Oamenii de ştiinţă și experții în comunicare digitală consideră că această nouă paradigmă în interacțiunea web va face viața oamenilor în online mai ușoară și mai intuitivă. Acest lucru se va întâmpla pe măsură ce aplicațiile devin mai inteligente şi vor avea funcții de căutare mai bune care le oferă utilizatorilor exact ceea ce caută, deoarece vor fi asemănătoare cu o inteligență artificială, care înțelege contextul mai degrabă decât doar compararea cuvintelor cheie, așa cum se întâmplă în prezent. Până la scopul Web 3.0 este să ofere site-uri web mai inteligente, mai deschise şi mai conectate.

Pentru a înţelege mai bine ce înseamnă aplicaţii mai inteligente, să ne gândim că vreţi să căutaţi pe internet informaţii despre Dacia, țara locuită de geto-daci. În prezent, Google vă va arăta informaţii despre maşina produsă de Renault la noi în ţară din simplu fapt că acestea sunt cele mai dese căutări pe Google, chiar dacă nu se potrivesc deloc cu ceea ce vă interesa. În schimb, Web 3.0 va putea obține contextul de la utilizator și apoi să fie în măsură să ofere utilizatorului cele mai utile informații despre ţara Dacia. Web 3.0 poate fi asemănat cu un asistent de inteligență artificială care îl înțelege pe utilizatorul său și personalizează totul.

Web 2.0 se referă la site-uri web și aplicații care utilizează conținut generat de utilizator pentru utilizatorii finali. Web 2.0 este folosit astăzi în multe site-uri web, concentrându-se în principal pe interactivitatea și colaborarea utilizatorilor.  Diferența dintre Web 2.0 și 3.0 este că Web 3.0 este mai concentrat pe utilizarea tehnologiilor precum învățarea automată și AI pentru a furniza conținut relevant pentru fiecare utilizator în loc de conținutul oferit de alți utilizatori finali. În mod esențial, Web 2.0 permite utilizatorilor să contribuie și uneori să colaboreze pentru conținutul site-ului, în timp ce Web 3.0 va transforma aceste task-uri către noi tehnologi precum web semantic și AI.

Web 3.0 nu a fost încă implementat, deci nu există o definiție solidă al acestuia. Trecerea de la web-ul inițial, Web 1.0, la Web 2.0 a durat mai mult de zece ani și este de așteptat să dureze la fel de mult, dacă nu mai mult, pentru a implementa și remodela complet internetul cu Web 3.0.

Proprietățile Web 3.0

1) Web semantic
Următoarea evoluție a Web-ului implică Web-ul semantic. Web-ul semantic îmbunătățește tehnologiile web pentru a genera, partaja și conecta conținut prin căutare și analiză bazată pe capacitatea de a înțelege sensul cuvintelor, mai degrabă decât pe cuvinte cheie sau numere.

2) Inteligența artificială
Combinând această capacitate cu procesarea limbajului natural, în Web 3.0, computerele pot înțelege informațiile precum oamenii, pentru a oferi rezultate mai rapide și mai relevante. Acestea devin mai inteligente pentru a satisface nevoile utilizatorilor.

3) Grafica 3D
Designul tridimensional este utilizat pe scară largă în site-urile web și servicii în Web 3.0. Ghiduri în muzee, jocuri pe calculator, comerț electronic, contexte geospatiale etc. sunt toate exemple care folosesc grafică 3D.

4) Conectivitate
Cu Web 3.0, informațiile sunt mai conectate datorită metadatelor semantice. Drept urmare, experiența utilizatorului evoluează la un alt nivel de conectivitate care folosește toate informațiile disponibile.

5) Ubicuitate
Conținutul este accesibil prin mai multe aplicații, fiecare dispozitiv este conectat la web, serviciile pot fi utilizate oriunde.

Cum ne poate schimba viața Web 3.0

Aceste cinci caracteristici ne apropie de o definiție a Web 3.0. Şi pentru a înţelege şi mai bine acest concept, să ne uităm la un exemplu care reunește aceste cinci caracteristici.

În Web 3.0, în timp ce conduci, poţi pur și simplu să pui o întrebare asistentului personal auto („Aș dori să vizionez un film de comedie și să mănânc mâncare japoneză”). Motorul de căutare încorporat în asistentul auto vă oferă un răspuns personalizat care ține cont de locația dumneavoastră, sugerând cel mai apropiat cinematograf care se potrivește cu solicitarea și un restaurant japonez bun, consultând automat recenziile pe rețelele de socializare. Apoi, ar putea chiar să prezinte un meniu 3D de la restaurant pe ecranul din interiorul maşinii.

Mai mult, dacă cineva se pregătește pentru o vacanță și are nevoie să caute zboruri ieftine și cazare, precum și locuri de luat masa, trebuie să caute pe internet o mulțime de informații care să compare diferite selecții, iar căutarea poate dura câteva ore. Însă motoarele de căutare sau asistenții Web 3.0 vor putea să adune toate aceste informații și să le prezinte utilizatorului într-un mod foarte inteligent, şi chiar să facă sugestii extrem de precise și favorabile bazate pe profilul utilizatorului.

Adevărul este că prezicerea exactă a viitorului Web 3.0 este o loterie, nimeni nu poate spune concret cum va arăta. Ce este cert, este că va fi o schimbare fundamentală a modului în care folosim internetul. 

Cu toate acestea, tehnologiile pe care unii oameni cred că în cele din urmă definesc Web 3.0 sunt în prezent dezvoltate. Aparatele electrocasnice inteligente care utilizează rețele wireless și Internet of Things (IoT) sunt două exemple despre modul în care Web 3.0 afectează deja tehnologia.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele din Sănătate
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele ...
PNL îşi asumă un angajament ferm, că până în 2028 salariile din Educaţie vor ajunge la acelaşi nivel cu cele din Sănătate, a transmis luni preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, la o......
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Ministerul Finanţelor a lansat luni seara, în dezbatere, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru înfiinţarea Programului ...
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a anunţat luni, la Kiev, un ajutor suplimentar din partea Germaniei pentru ...
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a adoptat, luni, în plen, proiectul de modificare a Legii pensiilor militare, cu amendamente, prin care se prevede ...