Cum va funcţiona termoficarea Bucureştiului la iarnă, cu două milioane de litri de apă pierdute la fiecare oră? „Suntem în zona periculoasă”

În condiţiile în care iarna trecută au avut loc în reţeaua RADET 3.500 de avarii, iar pierderile enorme din reţea necesită debite de apă de adaos aproape de limita de avarie, am pus întrebarea dacă va funcţiona măcar ca anul trecut termoficarea în această iarnă.
Mihai Nicuţ - mar, 22 oct. 2019, 14:35
Cum va funcţiona termoficarea Bucureştiului la iarnă, cu două milioane de litri de apă pierdute la fiecare oră?

“Debitul de apă de adaos de 2.000 de tone pe oră este unul pe care Elcen nu îl poate susţine foarte mult timp. Contractul nostru cu RADET este de până la 1.900 e tone. Putem susţine şi 2.000 de tone şi un un pic dar nu pentru multă vreme. Este adevărat că anul trecut au şi fost vârfuri de 2.000 de tone. Suntem în zona periculoasă”, a declarant administratorul special al Electrocentrale Bucureşti, Claudiu Creţu, prezent la o dezbatere pe tema termoficării organizată de Expert Forum, răspunzând unei întrebări din partea noastră.

Precizarea este extrem de importantă în contextul intrării în sezonul rece, în condiţiile în care iarna trecută au fost peste 3.500 de avarii în reţeaua RADET, iar în acest an specialiştii spun că situaţia ar putea fi la fel de rea, dacă nu chiar mai rea.

Debitul de apă de adaos reprezintă de fapt pierderea din reţeaua RADET, care trebuie apoi înlocuită. Ele au ajuns, iarna trecută, la 2.000 de tone pe oră ( două milioane de litri de apă pe oră), apă care se scurge din conductele vechi ale RADET în pământ. Acest parametru s-a degradat foarte repede, în condițiile în care, în 2016, debitul era de doar 1.200 de tone.

În condițiile în care în acest an a început să se vorbească tot mai des despre acest indicator, am scris, chiar săptămâna trecută un text în care explicam pe larg situația şi de ce există o limită tehnică, de avarie, a acestui parametru, care, dacă este depăşită, fie poate opri alimentarea oraşului, în mai multe zone, fie distruge echipamentele. Textul îl găsiţi aici:

Sistemul de termoficare al Bucureștiului a ajuns să se autodistrugă, în fiecare oră în care livrează căldură. Explicații

Coincidență sau nu, după publicarea acelui text, RADET a scos de pe site informațiile legate de debitul de apă de adaos, pe care le publica în fiecare zi.

Teama că reţeaua RADET va suferi avarii majore şi în acest an survine pentru că, în 2019 nu s-au făcut modernizări ale reţelei, ci doar reparaţii, pe trasee foarte scurte, care nu rezolvă problema. Gabriel Dumitraşcu, fost director general al RADET, a explicat: “Au demarat şase şantiere de aşa-zisă modernizare a reţelei de transport, câte unul în fiecare sector. Sunt de fapt cârpeli, reparaţii punctuale, când era nevoie de modernizare. Nu obţii niciun avantaj. Un tronson între două puncte de separare are 3 kilometri. Repari câte 400 de metri la capete, dar cu cei 1.200 de metri de la mijoc ce ai făcut? Decât să faci şase şantiere, mai bine deschizi unul singur, astfel încât pe acel tronson modernizat să fie atinsă performanţa tehnică şi calitativă”.

Totuşi, în ciuda problemelor, Creţu a exclus variuanta sistării alimentării în sezonul rece.

„Referitor la această iarnă, în acest moment vorbesc strict de ELCEN, vestea bună e că vinerea trecută Guvernul a aprobat 100 de milioane pentru Bucureşti. Aşteptăm banii, întrucât astăzi RADET e întârziat cu 140 milioane şi am tot anunţat public că, dacă aceste facturi nu sunt plătite în perioada normală, ELCEN în cursul iernii va fi în imposibilitatea de a plăti gaze. În situaţia în care încasăm sumele lunar, avem fonduri, avem posibilitatea de a nu avea sincope în relaţia cu Romgaz (…). Dacă încasăm, plătim, dacă nu încasăm, nu plătim (…). În eventualitatea în care RADET intră în faliment, înţeleg că e pregătită Termoenergetica să preia serviciul de transport şi distribuţie (…). Eu nu pot să accept ca autorităţile statului să nu ia măsuri astfel încât Bucureştiul să aibă căldură şi apă caldă (…). În anul 2020, eu exclud varianta ca în Bucureşti să fie sistat serviciul (…). Refuz şi nu cred în sistarea serviciului. Mesajul meu e pozitiv, indiferent de situaţie, autorităţile trebuie să găsească soluţii”, a spus Creţu.

Te-ar mai putea interesa și
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
Autorităţile egiptene au anunţat luni că 28 de persoane au fost salvate după ce o ambarcaţiune turistică s-a scufundat în Marea Roşie, precizând că sunt în curs de desfăşurare......
Călin Georgescu propune impozitare zero, timp de 10 ani, pentru IT-işti, tineri care se mută în sate depopulate. Scutiri de taxe pentru diaspora care se întoarce în ţară
Călin Georgescu propune impozitare zero, timp de 10 ani, pentru IT-işti, tineri care se mută în sate depopulate. Scutiri ...
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale ...
Nicolae Ciucă a demisionat din funcția de președinte al Partidului Național Liberal
Nicolae Ciucă a demisionat din funcția de președinte al Partidului Național Liberal
Candidatul PNL la alegerile prezidenţiale, Nicolae Ciucă, a demisionat, luni, din funcţia de preşedinte al Partidului ...
BYD pregătește lansarea unor baterii de tip „blade” mai performante
BYD pregătește lansarea unor baterii de tip „blade” mai performante
Gigantul chinez al vehiculelor electrice BYD a anunțat că va lansa o nouă generație de baterii „blade” în 2025.