Hidrocentrala Râu Mare – Retezat va fi retehnologizată cu o investiţie de 80 milioane euro

Centrala hidroelectrică (CHE) Râu Mare - Retezat va fi retehnologizată total în baza unei investiţii în valoare de peste 80 de milioane de euro, în urma acestei operaţiuni puterea hidrocentralei urmând să ajungă la 350 MW, a anunţat joi directorul general al SC Hidroelectrica SA, Bogdan Badea.
Economica.net - joi, 24 oct. 2019, 17:22
Hidrocentrala Râu Mare - Retezat va fi retehnologizată cu o investiţie de 80 milioane euro

Fondurile necesare operaţiunii de retehnologizare vor fi asigurate din resurse proprii ale societăţii Hidroelectrica.

Prezent la recepţia oficială a hidrocentralei Bretea, de pe râul Strei, în judeţul Hunedoara, directorul SC Hidroelectrica SA, Bogdan Badea, a menţionat că retehnologizarea CHE Râu Mare – Retezat reprezintă „un proiect prioritar” pentru compania pe care o conduce, alături de centralele hidroelectrice de la Stejaru şi de la Vidraru.

„E un proiect pe care ni-l dorim foarte mult. E un proiect care depinde de umplerea barajului de la Râu Mare, proces care a început anul trecut, pentru a stabili nivelul de plecare al echipamentelor care vor echipa noua centrală. Pentru că vorbim de o înlocuire, practic, totală a echipamentelor din cadrul centralei şi o creştere a puterii, undeva la 350 MW. Ne dorim să fie principala centrală pe servicii de sistem, echilibrare şi asigurarea energiei consumului în vârf”, a declarat directorul general al Hidroelectrica.

El a arătat că punerea în practică a proiectului de investiţii depinde de timpul în care barajul de la Gura Apelor, care alimentează hidrocentrala, va putea ajunge la nivelul normal de retenţie, de 1.072 de metri.

„Aici depindem un pic de vreme. În funcţie de cum ne va ajuta Dumnezeu să umplem lacul, nivelul de precipitaţii. Undeva în primăvara anului viitor reluăm umplerea, pentru că în perioada de iarnă suntem principalul pilon al sistemului (energetic, n.r.) şi în caz de nevoie plecăm cu toate capacităţile. Asta înseamnă că o să avem o destocare în perioada de iarnă, aşa se întâmplă întotdeauna. Practic, pregătim lacurile pentru preluarea viiturii de primăvară şi odată cu această viitură de primăvară să ajungem şi la cota finală de 1.072, nivel normal de retenţie”, a explicat Badea.

Barajul de la Gura Apelor, construit în munte, pe Râul Mare, este cel mai mare baraj de anrocamente şi miez de argilă din Europa. Construcţia barajului a început în 1975 şi s-a încheiat în anul 1986. Barajul are o înălţime de 168 de metri şi 225 de milioane de metri cubi de apă în lacul de acumulare.

Te-ar mai putea interesa și
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul de muncă vor face obiectul unor exigenţe stricte în ceea ce priveşte......
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...