Dr. Patricia Vişan, medic oncolog al Clinicii de Oncologie, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova, a declarat, joi, că începând de luni, în ambulatoriul unităţii medicale nu se mai găseşte morfină sub formă de tabletă, „un medicament care le face viaţa mai uşoară pacienţilor bolnavi de cancer”, potrivit Mediafax.
Potrivit statisticilor, în judeţul Dolj sunt înregistraţi 2.200 de pacienţi bolnavi de cancer, însă doar jumătate dintre aceştia au prescris acest medicament în tratament. „De patru zile (n.r. – luni) nu mai avem morfină sub formă de tablete în ambulatoriul spitalului. Doar aproximativ 3.000 de fiole injectabile, însă acestea creează un disconfort fizic şi psihic pacientului, practic prin această soluţie nu facem decât să se întoarcem în urmă cu câţiva ani, la medicina care se făcea pe vremuri”, a afirmat dr. Patricia Vişan.
Ea a mai precizat că, în lipsa medicamentului, medicii oncologi încearcă să înlocuiască morfina tablete cu alte medicamente care au efect de calmare. „Încercăm să le alinăm pacienţilor durerile cu alte medicamente. Nu putem să ne uităm în ochii pacienţilor şi să le spunem că nu avem acest medicament care, pentru ei este vital. Dar, din păcate, în loc să ia un singur medicament sunt nevoiţi să înghită mai multe medicamente. Pentru ei, lipsa acestui medicament reprezintă numai chinuri, chinuri mari”, a mai spus dr. Vişan.
Pacienţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova susţin că nu mai au putere nici să îşi strige durerea şi speră ca medicamentul care le mai alină durerile să se găsească, din nou, în ambulatoriul unităţii sanitare.
„Vrem ca acest medicament să se găsească din nou, căci nici nu vă daţi seama cât de mare este durerea pentru noi. Nu mai avem zile multe de trăit, însă nu vrem să murim în chinuri, durerile sunt prea mari şi îi speriem chiar şi pe cei din jurul nostru”, a spus un pacient al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova.
Guvernul a alocat, joi, din Fondul de rezervă, o sumă totală de 750.000 lei pentru achiziţionarea în regim de urgenţă a medicamentelor morfinice necesare tratamentului pacienţilor oncologici.
Preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că Mundipharma, companie care asigură analgezice opioide (morfina) în România, este într-un proces de restructurare a modelului de activitate şi prezenţă pe piaţă, dar a asigurat că acest lucru nu va afecta livrarea produselor lor.