Un antreprenor român vrea să facă microsere cu telecomandă pentru acasă. Rulează, deja, peste un milion de euro din microplante

Un antreprenor român, care a condus în ultimii cinci ani prima fermă de microplante din România, a început să creeze și să producă primele microsere verticale inteligente dezvoltate la nivel local. Are în plan să constituie cea mai mare rețea de ferme verticale inteligente din estul și centrul Europei și să lanseze un model de microseră inteligentă pentru acasă. 
Alina Stanciu - lun, 04 nov. 2019, 20:07
Un antreprenor român vrea să facă microsere cu telecomandă pentru acasă. Rulează, deja, peste un milion de euro din microplante

Tudor Cristian Alexandru (29 de ani) este un inginer horticultor care a pornit pe drumul antreprenoriatului în 2014, cu aproximativ 30.000 de euro de la bănci și visul de a reuși cu un tip de fermă nemaîntâlnit în România.  Acum, din afacerea sa cu microplante (o categorie de legume cum ar fi broccoli, ceapă, ridiche, sfeclă roșie etc., sub forma unor plante tinere, bune de consumat) pe care le cultivă în localitatea Gorgota din județul Prahova, rulează peste un milion de euro, are 25 de angajați, 4.000 mp de suprafață cultivată și peste un milion de microplante produse. 

Mai mult, din 2018, alături de alți doi parteneri (Zorzonel Constantin și Mustea Ioan), Tudor s-a lansat într-o afacere conexă, respectiv producția și distribuția de microsere inteligente, având în plan construirea unui astfel de echipament pentru consumatorul casnic. Conform viziunii omului de afaceri, în viitorul apropiat orice român își va putea planta singur microplantele într-o miniseră controlată prin telecomandă. 

De la microplante la microsere

„Este prima companie (Microsera Technologies SRL – n. red.) din România care creează și produce sere verticale inteligente. Fondată în 2018 din pură pasiune pentru tehnologie, viziunea noastră este de a construi  cea mai mare rețea de ferme verticale inteligente din estul și centrul Europei”, anunță antreprenorul care se gândește pentru viitor la o microseră pentru acasă. „Avem în plan și o microseră pentru acasă, dar acest lucru va veni un pic mai târziu în viitor, după consolidarea soluțiilor profesionale. Trebuie să realizăm o miniaturizare și o standardizare care să permită producția de masă și niște costuri accesibile”, explică pentru ECONOMICA.NET Victor Potra, director de marketing Fresh Microgreens SRL, compania care se ocupă de producția de microplante. „Producătorul acestor echipamente este Microsera Technologies SRL, partenerul nostru pentru dezvoltare tehnologică. Ei furnizează echipamentele, noi furnizăm răsadurile care sunt cultivate”, spune directorul de marketing.

Potrivit acestuia, în acest moment au două tipuri de microsere. Vorbim de o microseră profesională, relativ standardizată, destinată restaurantelor sau magazinelor de tip retail, și o microseră semi-industrială, flexibilă în ceea ce privește configurația, destinată magazinelor Cash & Carry.

„Caracteristicile comune tuturor microserelor sunt sustenabilitatea și disponibilitatea continuă a produselor. Cultivarea plantelor în asemenea unități de indoor-farming reduce mult atât costurile cât și impactul asupra mediului. Folosim mai putină energie și apă, nu folosim pesticide deloc, nevoia de transport este minimizată, poluarea este zero. În plus, speciile cultivate sunt disponibile tot timpul anului”, mai spune managerul.

Mai exact, microserele sunt construite pe o structură din lemn și sunt echipate cu un sistem inteligent, special conceput pentru a controla și îmbunătăți mediul interior astfel încât să fie adecvat pentru plantele în creștere. Folosind senzori, permite conectarea fermelor la cloud, trimițând continuu date despre mediul și starea plantelor.

De asemenea, acest tip de sere necesită o minimă intervenție din partea oamenilor întrucât umiditatea și intensitatea luminii din interior se pot seta prin telecomandă, de la distanță. De asemenea, sera poate fi setată să ude plantele pe baza unui program stabilit, în funcție de nevoile plantelor.

Practic, tot ce trebuie să facă proprietarul este să umple rezervorul de apă la fiecare 3 zile și să șteargă tăvile cu o cârpă când scoateverdeața. Costurile unei microsere pentru un restaurant cu consum mediu sunt de aprox. 3.500 – 4.000 Euro. Distribuirea lor a demarat la începutul acestui an.

Investiții de 300.000 de euro

Pentru anul viitor, antreprenorul și-a bugetat investiții de aproximativ 300.000 de euro „Investițiile vor fi direcționate în principal spre tehnologiile de indoor farming, adică microsere, unde avem deja prevăzut un buget de 300.000 Euro. Vom investi însă și în spațiile de producție existente, în special pentru mărirea gradului de automatizare și pentru îmbunătățirea logisticii”, mai spune Potra.

40 de specii, în sere semi-automatizate

Microgreens România cultivă peste 40 de specii de microplante din care 12 specialități destinate decorului culinar, la care se adaugă 11 plante aromatice comercializate la maturitate, iar portofoliul lor crește continuu în funcție de cerințele clienților. 

Microplantele sunt semănate automatizat, cu o mașină de semănat performantă. Majoritatea speciilor se dezvoltă la stadiul de microplantă în două săptămâni. Creșterea are loc în sere semi-automatizate, cu temperatură și irigare controlată. „Folosim doar semințe organice sau bio. Din păcate suntem obligați să le cumpărăm din străinătate, nu există furnizori locali la calitatea de care avem nevoie. Excepția este floarea soarelui, pentru care avem un partener local. Menționăm că nu folosim pesticide de nici un fel. Controlul dăunătorilor se face prin controlarea strictă a mediului de creștere”, explică pentru ECONOMICA.NET Victor Potra, director de marketing Fresh Microgreens, companie care, din datele Termene.ro, a pornit de la un rulaj de aproximativ 31.500 de lei în 2014. Primul profit al firmei a fost tot în primul an de activitate și s-a cifrat la 663 de lei. În 2017, compania sărise deja de pragul de 1.000 de clienți din HoReCa, iar primele contracte cu retaileri mari (Selgros) au apărut după primul an de activitate.

Business cu profit din primul an

„Afacerea a fost într-o creștere permanentă. Primii ani au marcat o dublare a cifrei de afaceri și estimăm că vom încheia 2019 cu o cifră de afaceri de peste 1 milion de euro”, mai spune Victor Potra care a demarat deja demersurile pentru export. 

„Deocamdată vindem doar în România, dar acoperim piața la nivel național. Vindem atât direct clienților, online și prin preluări comenzi, cât și prin distribuitori sau lanțuri de distribuție specializate. Dacă este să împărțim piața în B2B și B2C, proporția este de 90% către afaceri,  direct către Horeca și vânzări prin Cash & Carry (Selgros, Metro n.red). Restul sunt consumatori individuali care comandă online sau cumpără prin retail. Intenționăm să ne extindem și în Europa Centrală și de Sud-Est. Există discuții incipiente în acest sens atât cu distribuitori independenți din țările vecine, cât și cu lanțuri de distribuție cu acoperire globală”, mai spune acesta. Potrivit lui Potra, prețul de vânzare către distribuitori este creat astfel încât clientul final să poată cumpăra microplantele cu aproximativ 5,5 lei + TVA.

Te-ar mai putea interesa și
Pronunțarea sentinenței împotriva lui Trump în dosarul Stormy Daniels a fost amânată până la o dată neprecizată
Pronunțarea sentinenței împotriva lui Trump în dosarul Stormy Daniels a fost amânată până la o dată neprecizată
Judecătorul în procesul lui Donald Trump de la New York în legătură cu o plată făcută actriţei de filme porno Stormy Daniels în schimbul tăcerii sale a suspendat joi sine die pronunţarea......
CFR anunță că traficul feroviar este afectat de vremea nefavorabilă pe raza Sucursalelor Regionale CF Iaşi şi Braşov
CFR anunță că traficul feroviar este afectat de vremea nefavorabilă pe raza Sucursalelor Regionale CF Iaşi şi Braşov
Traficul feroviar este adaptat la condiţiile meteo nefavorabile înregistrate pe raza judeţelor aflate sub Cod Galben şi ...
Anturajul lui Trump ia în considerare impunerea de sacțiuni de amploare împotriva membrilor CPI care au decis emiterea de mandate de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
Anturajul lui Trump ia în considerare impunerea de sacțiuni de amploare împotriva membrilor CPI care au decis emiterea ...
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, va depune jurământul abia pe 20 ianuarie 2025, dar anturajul său ia în considerare ...
Autonom Services a plasat cu succes o nouă emisiune de obligațiuni, în valoare de 30 de milioane de euro
Autonom Services a plasat cu succes o nouă emisiune de obligațiuni, în valoare de 30 de milioane de euro
Autonom Services S.A. a realizat cu succes cea de-a treia emisiune de obligaţiuni în cadrul unui plasament privat în valoare ...