Guvernul PNL a trecut de Parlament. Orban: Susţinem alegerile anticipate, cu condiţia să existe un pact politic

Guvernul propus de premierul desemnat Ludovic Orban a fost învestit, luni, de plenul reunit al Parlamentului. Din totalul 465 de parlamentari, s-au înregistrat 240 voturi, a anunţat senatorul Silvia Dinică.
Economica.net - lun, 04 nov. 2019, 14:25
Guvernul PNL a trecut de Parlament. Orban: Susţinem alegerile anticipate, cu condiţia să existe un pact politic

„Parlamentul acordă votul de încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, minimum 233 voturi pentru. Ca urmare a faptului că 240 au votat pentru acordarea încrederii Guvernului, se constată că este în întrunită majoritatea pentru ca Parlamentul să acorde încredere programului de guvernare şi listei Guvernului Orban”, a precizat aceasta.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat luni, în plenul Parlamentului, că guvernul liberal susţine alegerile anticipate, cu condiţia să existe un pact politic prin care jumătate dintre parlamentari să susţină acelaşi lucru. Declaraţia vine după ce Guvernul PNL a trecut de votul Parlamentului.

„Este adevărat că n-am inclus toate punctele care existau în acordul nostru (cu USR – n.r.), dar toate stau la baza acţiunii noastre guvernamentale şi parlamentare. Aşa că să nu aveţi niciun fel de îndoială în privinţa angajamentului nostru. În ceea ce priveşte alegerile anticipate, în mod evident că, în măsura în care va fi posibil să existe alegeri anticipate, noi vom susţine aceste alegeri anticipate, dar cu o condiţie, să existe un pact politic care să genereze un număr de parlamentari, 50% dintre parlamentari, care să dea garanţia că nu lăsăm ţara fără guvern, dar după aia ne trezim că la a doua învestire se învesteşte orice fel de guvern. Asta e o chestiune normală, firească. În măsura în care va exista disponibilitate pentru un astfel de acord care să ne garanteze că jumătate dintre parlamentarii români vor vota împotriva învestirii a două guverne succesive după cădere, cu siguranţă că noi vom susţine aceasta. În mod evident, aşa cum am discutat în rundele de negociere (…), vom avea grijă ca oamenii pe care îi promovăm să nu aibă niciun fel de probleme de integritate şi de asemenea să aibă un background profesional şi o pregătire care să le permită exercitarea funcţiilor de demnitate publică în cele mai bune condiţii”, a declarat Orban la finalul dezbaterilor la şedinţa în care cabinetul său cere un vot de învestitură Parlamentului.

Orban către Vosganian: România va negocia de pe picior de egalitate cu orice partener

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a afirmat luni, în plenul Parlamentului, că membrii Cabinetului său vor negocia în numele României pe picior de egalitate cu orice partener.

„Domnule Varujan Vosganian, să nu aveţi nicio îndoială în privinţa faptului că vom prioritiza şi vom considera ca o prioritate a acestui Guvern investiţiile publice. Nu se poate dezvoltare economică fără investiţii publice. Din păcate, în ultimii 10 ani, an de an, resursele financiare alocate investiţiilor au scăzut. În 2019, suntem la un minim istoric. (…) Trebuie utilizate resursele financiare de la UE. (…) În ceea ce priveşte atitudinea faţă de Justiţie, totdeauna poziţia mea a fost toleranţă zero faţă de corupţie, toleranţă zero faţă de abuzuri”, a declarat Orban, la şedinţa de învestire a Guvernului.

El a adăugat că există entităţi în statul român care trebuie să sancţioneze orice fel de abuz, iar politicienii pot doar exprima opinii care pot să difere.

„Domnule Varujan Vosganian, n-am înţeles asta cu slugărnicia. Aţi detectat o urmă de slugărnicie? Mă cunoaşteţi de aproape 30 de ani. România este un partener, iar în numele României vom negocia de pe picior de egalitate cu orice partener, indiferent că este în UE, indiferent că este în NATO şi cu orice partener internaţional, mai ales partenerul strategic SUA. Evident, că şi noi trebuie să ne câştigăm acest drept de a negocia de pe picior de egalitate. Şi eu cred că, odată cu învestirea acestui Guvern, România chiar va negocia de pe picior de egalitate cu orice partener”, a spus Orban.

Programul de guvernare PNL îl poţi vedea aici.

Săptămâna trecută, marţi şi miercuri, miniştrii propuşi în Cabinetul Orban au fost audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, 3 din cei 16 primind aviz negativ de la parlamentari. Astfel, Florin Cîţu – propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Finanţelor Publice, Ion Ştefan – propus pentru Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi Violeta Alexandru – propusă la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale au primit aviz negative.

Cei care au primit vot favorabil în comisiile parlamentare sunt:

  • Marcel Vela – propus pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne,
  • Nicolae Ciucă – propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Apărării Naţionale, 
  • Ioan Marcel Boloş – propus pentru funcţia de ministru al Fondurilor Europene, 
  • Victor Costache – propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Sănătăţii, 
  • Bogdan Gheorghiu – propus pentru funcţia de ministru al Culturii, 
  • Monica Anisie – propusă pentru a ocupa funcţia de ministru al Educaţiei,
  • Bogdan Aurescu – propus la Ministerul Afacerilor Externe, 
  • Cătălin Predoiu – propus pentru Ministerul Justiţiei, 
  • Lucian Bode – propus pentru funcţia de ministru al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, 
  • Virgil Popescu – propus pentru funcţia de ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, 
  • Nechita Adrian Oros – propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, 
  • Costel Alexe – propus pentru funcţia de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor,
  • Ionuţ Stroe – propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului.

La finalul audierilor, social-democraţii i-au cerut premierului desemnat, Ludovic Orban, să îi înlocuiască de urgenţă pe miniştrii propuşi care au primit avize negative din partea comisiilor de specialitate.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că până acum candidaţii pentru funcţia de ministru care nu au primit aviz favorabil în comisiile parlamentare au fost schimbaţi de către premierul desemnat.

În replică, premierul desemnat, Ludovic Orban, a spus că nu îi va retrage pe miniştrii propuşi care au primit aviz negativ.

Te-ar mai putea interesa și
Poliția braziliană l-a pus sub acuzare pe fostul președinte Jair Bolsonaro pentru plănuirea unei lovituri de stat
Poliția braziliană l-a pus sub acuzare pe fostul președinte Jair Bolsonaro pentru plănuirea unei lovituri de stat
Poliţia Naţională braziliană l-a pus oficial sub acuzare joi pe fostul preşedinte de dreapta Jair Bolsonaro pentru plănuirea unei lovituri de stat cu scopul de a răsturna rezultatul alegerilor......
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine cu 241 de echipe
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine ...
Un număr de 29.463 de puncte de consum erau nealimentate vineri după-amiaza, respectiv 144 de localităţi, dar nivelul ...
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel mondial – Reuters
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel ...
Gigantul german din domeniul ingineriei Robert Bosch a anunţat că intenţionează să concedieze până la 5.500 de angajaţi, ...
Update: COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ţărilor dezvoltate în combaterea schimbărilor climatice
Update: COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ...
Preşedinţia azeră a COP29 a propus stabilirea contribuţiei ţărilor dezvoltate la finanţarea combaterii schimbărilor ...