Adio, Autostrada Ploieşti – Comarnic – Braşov cu chinezi! Guvernul demis nu a apucat să o aprobe, iar cel nou nu o susţine

Proiectul cu chinezii pentru Autostrada Ploieşti – Comarnic – Braşov nu a mai apucat să fie aprobat de către Guvernul PSD demis. Cum noul Guvern PNL nu susţine varianta cu partenerii asiatici, rezultă încă mulţi ani pierduţi pentru şoseaua de mare viteză care ar trebui să preia din traficul de pe unul dintre cele mai aglomerate drumuri naţionale.
Anemona Andone - lun, 04 nov. 2019, 20:12
Adio, Autostrada Ploieşti – Comarnic – Braşov cu chinezi! Guvernul demis nu a apucat să o aprobe, iar cel nou nu o susţine

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) nu a primit încă o ofertă finală din partea asocierii chino – turce CCCC – Makyol pentru construirea Autostrăzii Ploieşti – Comarnic – Braşov, astfel că nu a fost încă atribuit contractul, potrivit unor surse oficiale, consultate de ECONOMICA.NET.

Şi chiar dacă ar fi atribuit, acest contract ar trebui aprobat prin Hotărâre de Guvern. Cum Executivul PSD – care susţinea proiectul în varianta cu chinezii a fost înlocuit – şansele ca acesta să mai fie aprobat sunt aproape nule.

Însuşi ministrul desemnat al Transporturilor din partea PNL, Lucian Bode, a declarat public că nu susţine proiectul realizării prin PPP cu chinezii. Acesta a spus că va trebui făcută o analiză urgentă pe proiectul autostrăzii Comarnic-Braşov, care se dorea a fi realizat în parteneriat-public privat de către fosta guvernare PSD.

„Pe Comarnic-Braşov va trebi să facem o analiză urgentă să vedem unde au ajuns, în ce stadiu au ajuns cu acest PPP, pe care eu am spus public că nu-l susţin deoarece generează, aşa cum am văzut rapoarte ale Comisiei Europene, generează costuri suplimentare duble în multe situaţii, reducerea numărului de kilometri, perioadă de implementare foarte-foarte mare, dublă faţă de cât estimau iniţial. Această formă de PPP nu o susţin. Am spus, pe Comarnic-Braşov vom cere un punct de vedere din partea Comisiei Europene şi aprobarea Comisiei, iar dacă BEI, BERD, Banca Mondială, instituţiile financiare internaţionale vor dori să intre ca parteneri în a susţine acest proiect eu cred că se poate realiza şi în PPP, dar împreună cu partenerii europeni, nu aşa cum au vrut, lipsit de orice transparenţă, cei de la PSD să promoveze acest proiect”, a mai spus Lucian Bode.

De la zero, cu alt PPP

De asemenea, programul de guvernare al PNL privind autostrada care ar trebui să traverseze Carpaţii prin Valea Prahovei prevede doar construirea secţiunii de 58 kilometri de la Comarnic la Braşov, fără tronsonul de la Ploieşti la Comarnic.

„Autostrada Comarnic – Braşov în lungime de 58 km şi costuri 997,75 milioane de euro (preţuri 2014 MPGT) se va promova ca proiect pilot în PPP, prin dialog competitiv. Decizia se va lua doar dacă vom obţine sprijinul Comisiei Europene şi daca IFI (Instituţiile Financiare Internaţionale), Banca Mondială, BEI şi BERD vor fi de acord să participe la finanţarea proiectului. Se va utiliza Studiul de fezabilitate (SF) din 2015, pe un traseu şi soluţii tehnice moderne şi prietenoase cu mediul ambiant (ex. tuneluri)”, se arată în programul de Guvernare al PNL.

Autostrada Ploieşti – Comarnic – Braşov reprezenta primul proiect prin PPP lansat de Guvernul Viorica Dăncilă. În această vară, fostul premier al României se răzgândise şi anunţase scoaterea proiectului din procedura prin PPP, pentru a fi declarat de importanţă naţională în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Între timp, deşi a fost aprobat în CSAT, acest proiect a continuat să fie derulat prin procedura de PPP. Proiectul Autostrăzii Ploieşti – Comarnic –  Braşov este coordonat de către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP), urmând ca statul român să fie reprezentat în parteneriat de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Asocierea chino – turcă CCCC – Makyol este singurul participant rămas în cursa pentru realizarea prin PPP a autostrăzii Ploieşti – Braşov. Iniţial, cinci investitori şi-au depus candidaturile pentru realizarea prin parteneriat public – privat a Autostrăzii Ploieşti – Braşov.

Anunţul privind parteneriatul public privat pentru realizarea obiectivului Autostrada Ploieşti – Comarnic – Braşov a fost publicat pe platforma de achiziţii publice SICAP pe 19 octombrie 2018. Valoarea estimată pentru acest contract este de 1,36 miliarde euro.

Contractul prevede plăţi din fonduri publice care să asigure recuperearea investiţiei de către partenerul privat de maxim 55 milioane euro/an pe perioada de operare. În cadrul acestui contract, partenerul public contribuie cu 25% din costul investiţiei şi costurile de întreţinere şi operare, iar partenerul privat contribuie cu 75%.

Autostrada Ploieşti – Braşov prevede o durată de proiectare şi execuţie de patru ani şi de 20 de ani pentru operare. În cadrul proiectului este inclusă şi taxarea tronsonului de autostradă Bucureşti – Ploieşti, încă de la semnarea contractului de atribuire. Şoferii care vor merge de la Bucureşti la Braşov pe autostradă vor achita o taxă de 6,3 euro/100 km.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul vrea ca România să reînceapă să producă uraniu
Guvernul vrea ca România să reînceapă să producă uraniu
Guvernul a aprobat, miercuri, concesionarea către Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A. a unor terenuri în suprafaţă de peste 3,4 milioane metri pătraţi în vederea reînceperii......
Polonia va adăuga firme de media și telecomunicații pe lista companiilor de importanță strategică
Polonia va adăuga firme de media și telecomunicații pe lista companiilor de importanță strategică
Polonia a decis să includă mai multe firme din media şi telecomunicaţii pe lista companiilor de importanţă strategică, ...
Iohannis spune că va invita partidele la consultări când va exista o propunere de premier
Iohannis spune că va invita partidele la consultări când va exista o propunere de premier
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că va invita partidele la consultări la Palatul Cotroceni când va exista ...
Comisia Europeană va introduce etichete ale emisiilor avioanelor care zboară în Europa sau în afara ei
Comisia Europeană va introduce etichete ale emisiilor avioanelor care zboară în Europa sau în afara ei
Comisia Europeană a adoptat, azi, un regulament de instituire a unei etichete a emisiilor generate de zboruri (FEL), care ...