Sistemul de TVA al UE este echipat pentru a combate fraudele din comerţul electronic şi a ajuta IMM-urile să crească

Sistemul de TVA al Uniunii Europene va fi mai bine echipat pentru a face faţă fraudelor din sectorul comerţului electronic, ca urmare a noilor norme convenite vineri de miniştrii de Finanţe din statele membre, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
Economica.net - vin, 08 nov. 2019, 14:10
Sistemul de TVA al UE este echipat pentru a combate fraudele din comerţul electronic şi a ajuta IMM-urile să crească

Acordul pune la dispoziţia autorităţilor antifraudă, pentru prima dată, date relevante cu privire la achiziţiile online pentru a le ajuta în lupta lor împotriva fraudelor în materie de TVA din acest sector, estimate la aproximativ cinci miliarde euro pe an în UE. Alte decizii adoptate astăzi de miniştrii europeni de Finanţe în domeniul TVA vor contribui la reducerea birocraţiei pentru IMM-uri şi vor simplifica normele în materie de TVA şi de accize pentru forţele armate ale statelor membre ale UE.

„Prin intermediul unei serii de propuneri realizate pe parcursul ultimilor cinci ani, actuala Comisie a construit metodic un pachet de măsuri vizând simplificarea sistemului de TVA al UE, reducerea posibilităţilor de fraudă şi facilitarea activităţilor comerciale licite. Este clar că statele membre sunt de aceeaşi părere în ceea ce priveşte aceste obiective şi sper că această dinamică poate duce la o reformă amplă a întregii legislaţii care stă la baza sistemului”, a declarat comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă, Pierre Moscovici.

Noile norme convenite astăzi vor întări capacitatea statelor membre de a lupta împotriva fraudelor în materie de TVA din domeniul comerţului electronic, asigurând faptul că experţii antifraudă din statele membre ale UE au acces la datele relevante referitoare la TVA deţinute de intermediarii de plăţi, cum ar fi furnizorii de carduri de credit şi de debitare directă, care facilitează peste 90% din achiziţiile online în UE. În mod practic: prestatorii de servicii de plată vor avea obligaţia de a furniza autorităţilor din statele membre anumite date privind plăţile conexe vânzărilor transfrontaliere, pe care specialiştii antifraudă (reţeaua Eurofisc) le pot apoi accesa şi analiza. La rândul lor, vânzătorii online atât din UE, cât şi din afara UE, vor putea fi identificaţi atunci când nu respectă obligaţiile în materie de TVA. Dispoziţii similare care sunt în vigoare în unele state membre şi în alte ţări au arătat deja modul în care o astfel de cooperare poate avea un efect tangibil în combaterea fraudelor din sectorul comerţului electronic.

Miniştrii de Finanţe din UE au ajuns, de asemenea, la un acord politic cu privire la o actualizare a normelor speciale deja existente în materie de TVA pentru IMM-urile din UE, oferind mai multe oportunităţi pentru activităţile transfrontaliere. Noul regim ar trebui să reducă birocraţia şi sarcinile administrative pentru întreprinderile mici şi să creeze condiţii de concurenţă echitabile pentru întreprinderi, indiferent de locul în care sunt stabilite în UE, având în vedere că un mozaic de abordări la nivelul UE înseamnă că pragurile pentru a beneficia de scutirea de TVA variază.

Noile norme vor asigura un prag uniform al cifrei de afaceri de 85.000 euro pentru societăţile care desfăşoară activităţi economice numai în statul lor membru şi un prag de 100.000 euro la nivelul UE pentru cifra de afaceri a IMM-urilor care desfăşoară activităţi comerciale transfrontaliere, pentru a fi eligibile pentru scutire în alt stat membru. IMM-urile eligibile vor fi în măsură să beneficieze de simplificări suplimentare în ceea ce priveşte obligaţiile în materie de TVA, cum ar fi înregistrarea şi raportarea. Noul sistem îmbunătăţit de TVA pentru IMM-uri ar trebui să intre în vigoare în ianuarie 2024.

Comisia Europeană a salutat, de asemenea, acordul de astăzi privind măsurile de scutire fiscală pentru a facilita eforturile de apărare comună în contextul politicii de securitate şi apărare comune a UE (PSAC). Noile norme vor scuti de TVA livrările către forţele armate şi de accize atunci când aceste forţe sunt desfăşurate în afara propriului stat membru şi participă la un efort de apărare european.

Noile norme vor trebui acum să fie confirmate de Parlamentul European înainte de intrarea în vigoare în ianuarie 2024.

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările climatice COP29 de la Baku, după publicarea unui proiect ce a fost......
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...