Autostrada Lugoj – Deva: cum arată alunecările la Podul peste Mureş de pe lotul 3, unde se recomandă restricţie de 60 km/oră FOTO

Autorităţile ar putea impune restricţie de viteză de 60 km/oră pe Podul peste Mureş, dacă va fi deschisă circulaţia pe lotul 3 din Autostrada Lugoj – Deva. Pasionaţii de infrastructură, care au surprins în imagini deplasările de la structurile podului, consideră că problema poate fi rezolvată sub trafic şi că restricţia e exagerată. Rămâne de văzut ce va spune însă expertiza realizată de Iptana.
Anemona Andone - lun, 11 nov. 2019, 19:35
Autostrada Lugoj - Deva: cum arată alunecările la Podul peste Mureş de pe lotul 3, unde se recomandă restricţie de 60 km/oră FOTO

Specialiştii de la Iptana care verifică lucrările de pe lotul 3 din Autostrada Lugoj – Deva au recomandat în urma unei inspecţii preliminare deschiderea circulaţiei doar cu restricţii severe de viteză şi de tonaj.

Printre altele, aceştia au indicat o viteză maximă de 60 km/h în zona podului peste râul Mureș (km 68+500 – km 69+500).

Ce se întâmplă la Podul peste Mureş

„La podul peste râul Mureș, până la efectuarea expertizei tehnice și aplicarea măsurilor de remediere a defectelor constatate se vor inspecta zilnic aparatele de reazem din momentul dării în circulație şi se vor măsura deplasările aparatelor de reazem care nu sunt la poziția din proiect, deplasări măsurate în raport cu marginile plăcilor metalice superioare (de pe grinda metalica) și inferioare (de pe cuzinet)”, au anunţat la începutul lunii noiembrie reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Ei au adăugat că, în cazul în care se constată deplasări semnificative – peste marginea plăcii metalice inferioare sau superioare – traficul rutier va fi oprit pe calea respectivă, circulația urmând a se derula pe o singură cale, cu semnalizarea și amenajările corespunzătoare.

„Circulația se va relua ulterior numai după remedierea defecțiunii aparatului/aparatelor de reazem, în baza soluției stabilite de un expert tehnic în domeniul podurilor”, mai explicau reprezentanţii CNAIR.

Ei au precizat că, în funcție de concluziile și recomandările ce vor fi prezentate în Raportul final al Expertizei Tehnice, CNAIR va decide:

– dacă remedierea lucrărilor ce prezintă deficiente se va putea face sub trafic;
– ce proceduri administrative ar trebui să inițieze/parcurgă pentru a putea deschide traficul,
– când va putea deschide traficul;
– în funcție de anvergura lucrărilor rămase de executat, dacă acestea vor finalizate în regie proprie sau prin contractarea lor.

Restricţia de 60 km/oră, exagerată?

Pasionaţii de infrastructută, care cer să se dea în trafic acest lot încă din vară, critică însă măsurile anunţate de autorităţi. În comentariile asupra unor fotografii cu alunecările de la structurile Podului peste Mureş aceştia susţin că se poate da drumul la trafic şi că restricţia de 60 km/oră este exagerată. 

„Sunt poze de pe ambele maluri, sper să mai lămurească problema. Din cauza dilatării /contracţiei (nu traficului din şantier) grinzile îşi modifică dimensiunile, iar neoprenul trebuie să se deformeze să preia această modificare, dar din cauza problemelor de poziţionare grinzile pur şi simplu alunecă pe neopren”, explică RaduLuc, membru al forumului Asociaţiei Pro Infrastructură (API), care a postat imagini cu podul.

Comentând asupra imaginilor, alt membru spune că „fără discuţie” se poate da drumul la trafic pentru maşini usoare. „E imposibil să se întâmple ceva grav acolo. Restricţia de 60km/h este exagerată. 90, ca şi pentru restul, lejer. Asta pentru început. Trebuie într-adevăr urmărit fenomenul”, continuă acesta.

Misterul alunecării grinzii pe neopren este dezbătut mai departe şi de alţi pasionaţi de infrastructură, care nu înţeleg de ce se deplasează structurile grele, de aproape 1.000 de tone. 

Ei susţin însă că, indiferent de probleme, remedierea trebuia făcută de către constructor în perioada de garanţie.

Amintim că în urma neînţelegerilor pentru remedierea unor probleme, CNAIR a reziliat la finele lunii august contractul cu asocierea care a construit lotul 3 din Autostrada Lugoj – Deva. Ulterior, a executat garanţiile constituite de asocierea de constructori la BCR şi Raiffeisen Bank.

În septembrie, o fisură de 15 metri lungime şi un centimetru lăţime a apărut pe lotul 3 al autostrăzii Lugoj-Deva, la km 57+100, fiind vorba despre o problemă de terasament, care nu putea fi rezolvată până la finele lunii septembrie, anunţa CNAIR.

Fisura de 15 metri lungime apărută pe lotul 3 din Autostrada Lugoj – Deva, la nicio lună de când trebuia recepţionat, reprezenta doar vârful icebergului în ce priveşte problemele de calitate de pe noua şosea de mare viteză, spuneau atunci surse apropiate situaţiei pentru ECONOMICA.NET. Acestea anticipau că ar putea fi necesară chiar demolarea Podului peste Mureş şi construirea unuia mai lung.

Lotul 3 are o lungime de 21,14 kilometri, iar lucrările au fost atribuite la o valoare de 579,92 milioane lei, fără TVA asocierii de firme Teloxim Con SRL – Comsa SA – Aldesa Construccciones SA – Arcadis Eurometudes SA. Din suma totală, 492,93 milioane lei, adică 85%, reprezintă Fonduri de Coeziune, iar diferenţa de 86,98 milioane lei a fost asigurată din fonduri ale Guvernului României.

Citeşte şi Urmările dezastrului de pe Autostrada Lugoj-Deva: lotul 3 ar putea fi demolat parţial, pentru construcţia unui viaduct nou peste Mureş – surse

FOTO: Aluneri structuri Pod Mureş, lot 3 Autostrada Lugoj – Deva (sursa: RaduLuc, membru forum API)

Te-ar mai putea interesa și
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente, în ritm accelerat, iar activităţile de foraj pentru cele zece sonde de exploatare din perimetru sunt derulate conform......
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată pentru sugari
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată ...
Forbes Kids și D&D Research au realizat un studiu amplu privind opinia mamelor despre cele mai de încredere produse pentru ...
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, ...
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi ...