Câte apartamente se vor livra în Bucureşti şi în marile oraşe în 2019 şi 2020

Dacă piața imobiliară nu suferă mutații neașteptate, dezvoltatorii au în diverse faze de construcție 29.950 de apartamente în București și în principalele orașe: Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Iași și Brașov. În București sunt în dezvoltare și cu șanse să fie finalizate în 2019 sau, cel târziu în 2020, 13.950 de apartamente, în vreme ce în celelalte mari orașe, diferența de 16.000, cele mai multe, 5.000, în Cluj-Napoca. Dacă în București s-ar finaliza, în 2019, prin absurd, toate cele 13.950 de locuințe aflate în construcție, ar fi un record al pieței, după ce în 2018 au fost livrate 5.689.
Economica.net - Dum, 01 dec. 2019, 19:54
Câte apartamente se vor livra în Bucureşti şi în marile oraşe în 2019 şi 2020

 „În 2018 au fost livrate în București aproximativ 5.800 de locuințe, mai multe comparativ cu livrările de locuințe din localitățile aflate în zona limitrofă orașului, această reprezentând o premieră în ultimii ani. Acesta inversare s-a produs pe fondul majorării segmentului middle market, dezvoltatorii construind tot mai multe locuințe în zone aflate în interiorul orașului, în puncte cu o infrastructură generală bună – de la cea de transport până la puncte de interes social, precum școli, unități medicale sau centre comerciale. Estimăm că în 2019 se va păstra această tendința, livrările de locuințe din București urmând să le surclaseze pe cele din localitățile limitrofe. Cu toate acestea, cele aproximativ 14.000 de locuințe aflate în construcție în București la începutului lui 2019 nu vor fi livrate în integralitate până la finalul acestui an, o parte dintre acestea fiind programate pentru 2020”, spune Andrei Sîrbu, CEO SVN.

Numărul de locuințe din București, cu livrare în 2019 – 2020

  • Sectorul 1 – 1.800
  • Sectorul 2 – 1.700
  • Sectorul 3 – 2.650
  • Sectorul 4 – 2.700
  • Sectorul 5 – 700
  • Sectorul 6 – 4.400
  • Total – 13.950

Sursă: SVN România

În marile orașe regionale, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov și Constanța, dezvoltatorii au în dezvoltare 16.000 de locuințe, care se vor livra în 2019 și 2020.

  • Cluj-Napoca – 5.000
  • Timișoara – 3.500
  • Constanța – 3.000
  • Iași – 2.500
  • Brașov – 2.000
  • Total – 16.000

Sursă: SVN România 

Remarcabilă e explozia din ultimii ani ai Iașiului, Constanței și Brașovului.

„Ținând cont de dezvoltarea orașului pe segmentele de IT și activități de back office, cât și a faptului că Iașiul rămâne un centru regional universitar de primă ligă, estimăm că piața rezidențială regională va continua să se dezvolte și în viitorul apropiat, existând deja mai multe proiecte ample anunțate spre dezvoltare în oraș”, spun oficialii SVN.

Și Brașovul, împreună cu localitățile limitrofe, a trecut recent de 2.000 de unități livrate anual, la cinci ani de la momentul depășirii pragului de 1.000 de livrări, iar Constanța, căutată mai ales pentru sezonul estival are o multitudine de apartamente dezvoltate sau în dezvoltare în Mamaia, care s-a aglomerat deja.

De altfel, Mamaia prezintă un potențial ridicat investițional, cu un randament mediu anual în euro de aproximativ 7%, calculat la 80 de zile de închiriere anual în regim hotelier.

În fine, în București, anul 2019 va marca o premieră pe piața rezidențială: va fi primul an în care segmentul middle market va deține ponderea majoritară din totalul locuințelor finalizate. 50,5% din locuințele care ar urma să se livreze anul acesta în oraș și împrejurimi, sau aproximativ 8.300 de unități, se adresează segmentului middle market, cea mai mare parte fiind amplasate în zonele semicentrale, de centru-vest și de nord.

Actualul procent reprezintă o triplare față de nivelul înregistrat în 2015, primul an cu o evoluție real pozitivă a segmentului rezidențial după criza economică de acum un deceniu.

Numărul de proiecte rezidențiale aflate în dezvoltare

În trimestrul III al acestui an, pe piața rezidențială, erau 536 de ansambluri rezidențiale cu unități locative disponibile spre vânzare în cele șase mari centre regionale ale țării și în județul Ilfov. Potrivit imobiliare.ro, mai bine de jumătate dintre aceste proiecte, mai exact 316 din total, se aflau în curs de construcție, restul de 220 fiind finalizate. Cele mai multe dintre ansamblurile analizate, având fiecare peste 20 de locuințe, se găseau în București – și anume 256 de proiecte, dintre care 140 în construcție, iar restul de 116 finalizate. 

Pe locul al doilea în clasament după numărul de proiecte rezidențiale se află județul Ilfov, cu un total de 93 de asemenea dezvoltări imobiliare, pe următoarele locuri situându-se Brașovul (cu 53 de proiecte), Iașiul (43), Cluj-Napoca (33), Timișoara (30) și, respectiv, Constanța (28).

În fiecare dintre acestea orașe, numărul proiectelor aflate în construcție îl depășește pe al acelora deja finalizate. 

Cele mai multe asemenea proiecte, și anume 38, pot fi găsite în Ilfov, iar alte 33 în Capitală, în restul centrelor regionale fiind mai puțin de 10 ansambluri rezidențiale în așteptare pentru fiecare: opt în Timișoara, șase în Constanța, cinci în Cluj-Napoca și Iași și patru în Brașov. 

Perioada de vânzare a unui apartament

Având în vedere perioada medie de vânzare pentru un apartament, Bucureștiul poate fi considerat, în momentul de față, drept cea mai activă piață pe plan național, dar aceasta s-a redus în majoritatea marilor centre regionale.
 
Tranzacționarea unui apartament s-a făcut, în intervalul iulie-septembrie 2019, în 48 de zile.  Spre comparație, în trimestrul al treilea din 2018, în Capitală erau necesare 56 de zile pentru încheierea unei tranzacții.
 
O scădere semnificativă a perioadei de vânzare pe segmentul apartamentelor a avut loc trimestrul trecut și în Iași, unde acest indicator a ajuns la 83 de zile (față de 114 zile în perioada similară din 2018). În Cluj-Napoca, timpul necesar pentru încheierea unei vânzari a scăzut de la 99 de zile anul trecut, la 71 de zile anul acesta, în vreme ce, în Timișoara, o locuință a ajuns să fie tranzacționată, în medie, în 65 de zile (în scădere de la 78 de zile).
 
Cele două mari orașe care au consemnat, în ultimul an, creșteri sunt Brașov, cu o creștere ușoară de la 56 la 59 de zile în ultimele 12 luni și Constanța, unde creșterea a fost mai însemnata, anume de la 59 la 75 de zile.
Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu merge la Budapesta pentru o reuniune decisivă pentru aderarea la Schengen terestru
Ciolacu merge la Budapesta pentru o reuniune decisivă pentru aderarea la Schengen terestru
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat că, în cursul zilei de joi, va pleca într-o vizită în Ungaria, în capitala Budapesta urmând să aibă loc "o reuniune decisivă" pe tema intrării......
România, deficit comercial de 4 miliarde de euro în relație cu Polonia
România, deficit comercial de 4 miliarde de euro în relație cu Polonia
Deficitul comercial al României cu Polonia a ajuns la 4 miliarde de euro la sfârşitul anului trecut, în condiţiile în ...
Plafonarea preţurilor la energie şi gaze va fi prelungită, anunţă Ciolacu
Plafonarea preţurilor la energie şi gaze va fi prelungită, anunţă Ciolacu
Guvernul va aproba strategia energetică a României pentru perioada 2025 - 2035, a anunţat, joi, premierul Marcel Ciolacu, ...
Recentele îmbunătățiri ale ratingului permit Greciei să facă noi datorii de circa 11 mld. euro în 2025
Recentele îmbunătățiri ale ratingului permit Greciei să facă noi datorii de circa 11 mld. euro în 2025
În urma recentelor îmbunătăţiri ale ratingului Greciei de către agenţiile de evaluare financiară şi a realizării ...