„În 2018 au fost livrate în București aproximativ 5.800 de locuințe, mai multe comparativ cu livrările de locuințe din localitățile aflate în zona limitrofă orașului, această reprezentând o premieră în ultimii ani. Acesta inversare s-a produs pe fondul majorării segmentului middle market, dezvoltatorii construind tot mai multe locuințe în zone aflate în interiorul orașului, în puncte cu o infrastructură generală bună – de la cea de transport până la puncte de interes social, precum școli, unități medicale sau centre comerciale. Estimăm că în 2019 se va păstra această tendința, livrările de locuințe din București urmând să le surclaseze pe cele din localitățile limitrofe. Cu toate acestea, cele aproximativ 14.000 de locuințe aflate în construcție în București la începutului lui 2019 nu vor fi livrate în integralitate până la finalul acestui an, o parte dintre acestea fiind programate pentru 2020”, spune Andrei Sîrbu, CEO SVN.
Sursă: SVN România
În marile orașe regionale, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov și Constanța, dezvoltatorii au în dezvoltare 16.000 de locuințe, care se vor livra în 2019 și 2020.
Sursă: SVN România
Remarcabilă e explozia din ultimii ani ai Iașiului, Constanței și Brașovului.
„Ținând cont de dezvoltarea orașului pe segmentele de IT și activități de back office, cât și a faptului că Iașiul rămâne un centru regional universitar de primă ligă, estimăm că piața rezidențială regională va continua să se dezvolte și în viitorul apropiat, existând deja mai multe proiecte ample anunțate spre dezvoltare în oraș”, spun oficialii SVN.
Și Brașovul, împreună cu localitățile limitrofe, a trecut recent de 2.000 de unități livrate anual, la cinci ani de la momentul depășirii pragului de 1.000 de livrări, iar Constanța, căutată mai ales pentru sezonul estival are o multitudine de apartamente dezvoltate sau în dezvoltare în Mamaia, care s-a aglomerat deja.
De altfel, Mamaia prezintă un potențial ridicat investițional, cu un randament mediu anual în euro de aproximativ 7%, calculat la 80 de zile de închiriere anual în regim hotelier.
În fine, în București, anul 2019 va marca o premieră pe piața rezidențială: va fi primul an în care segmentul middle market va deține ponderea majoritară din totalul locuințelor finalizate. 50,5% din locuințele care ar urma să se livreze anul acesta în oraș și împrejurimi, sau aproximativ 8.300 de unități, se adresează segmentului middle market, cea mai mare parte fiind amplasate în zonele semicentrale, de centru-vest și de nord.
Actualul procent reprezintă o triplare față de nivelul înregistrat în 2015, primul an cu o evoluție real pozitivă a segmentului rezidențial după criza economică de acum un deceniu.
În trimestrul III al acestui an, pe piața rezidențială, erau 536 de ansambluri rezidențiale cu unități locative disponibile spre vânzare în cele șase mari centre regionale ale țării și în județul Ilfov. Potrivit imobiliare.ro, mai bine de jumătate dintre aceste proiecte, mai exact 316 din total, se aflau în curs de construcție, restul de 220 fiind finalizate. Cele mai multe dintre ansamblurile analizate, având fiecare peste 20 de locuințe, se găseau în București – și anume 256 de proiecte, dintre care 140 în construcție, iar restul de 116 finalizate.
Pe locul al doilea în clasament după numărul de proiecte rezidențiale se află județul Ilfov, cu un total de 93 de asemenea dezvoltări imobiliare, pe următoarele locuri situându-se Brașovul (cu 53 de proiecte), Iașiul (43), Cluj-Napoca (33), Timișoara (30) și, respectiv, Constanța (28).
În fiecare dintre acestea orașe, numărul proiectelor aflate în construcție îl depășește pe al acelora deja finalizate.
Cele mai multe asemenea proiecte, și anume 38, pot fi găsite în Ilfov, iar alte 33 în Capitală, în restul centrelor regionale fiind mai puțin de 10 ansambluri rezidențiale în așteptare pentru fiecare: opt în Timișoara, șase în Constanța, cinci în Cluj-Napoca și Iași și patru în Brașov.
Perioada de vânzare a unui apartament