„Am înţeles că există un grup de lucru care funcţionează la nivelul Ministerului Apărării pentru a încerca să iniţieze un proiect de lege care să repare nedreptăţile şi inechităţile care au apărut în calculul pensiilor de serviciu ale militarilor în urma Ordonanţei 57”, a afirmat Orban la sediul MApN, după o întâlnire cu ministrul Nicolae Ciucă şi ministrul Economiei, Virgil Popescu.
Întrebat dacă va fi acordată indexarea cu 4,6% a pensiilor militarilor promisă de fostul executiv, Orban a spus că obiectivul este să nu se creeze diferenţe între pensiile militarilor.
„Aştept rezultatul analizei grupului de lucru care s-a constituit. Obiectivul nostru este să nu se creeze diferenţe în pensii între un militar care s-a pensionat în 2016 şi unul s-a pensionat în 2019. De asemenea, să nu se adâncească acest decalaj prin sistemul diferit de indexare”, a mai spus Ludovic Orban.
El a adăugat că este vorba de asigurarea egalităţii în faţa legii a oricărui cetăţean.
„Nu este vorba de buget, aici este vorba de a asigura egalitatea în faţa legii a fiecărui cetăţean şi de a da la o parte nişte reglementări care au creat inechităţi şi care au pus în situaţii de inegalitate diferiţi militari. Eu cred că orice militar, dacă are o activitate echivalentă, nu trebuie să conteze momentul în care a fost trecut în rezervă, când s-a pensionat şi trebuie să beneficieze de aceleaşi drepturi la vechime egală, la grade egale”, a explicat Orban.
Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, a arătat că indexarea nu rezolvă problema inechităţii pensiilor militarilor, menţionând că soluţionarea acestor inechităţi nu are un impact foarte mare asupra bugetului MApN.
„Indexarea nu rezolvă neapărat problema aceasta a discriminării între militarii care au ieşit la pensie cu ceva timp în urmă şi în comparaţie cu cei care au ieşit mai de curând la pensie. (…) Ne menţinem în targetul de 2 la sută, impactul urmând să fie suportat în acest cuantum. Banii sunt în calcul la Direcţia contabilă şi impactul nu este foarte mare”, a susţinut Ciucă.