Blockchain-ul atacă piaţa aeronautică: o companie din Germania a emis primele bilete cu ajutorul acestei tehnologii

După ce blockchain-ul a făcut primii paşi în industrii precum retailul, banking sau logistica, cu companii precum Nestle, Carrefour sau Walmart, noua tehnologie a primit o nouă aplicaţie în viaţa de zi cu zi. Compania aeriană germană Hahn Air, care operează zboruri programate și charter în Europa, a anunţat luni că a emis primele bilete de avion activate de tehnologia blockchain, în parteneriat cu Winding Tree, o platformă open-source de călătorii.
Economica.net - sâm, 23 nov. 2019, 06:52
Blockchain-ul atacă piaţa aeronautică: o companie din Germania a emis primele bilete cu ajutorul acestei tehnologii

Blockchain, care a apărut pentru prima dată ca sistemul care alimentează bitcoin, este o bază de date partajată întreținută de o rețea de calculatoare. Altfel spus, este un registru public (bază de date) descentralizat pe internet aflat în continuă creștere, la care se pot doar adăuga și citi date, fără să poată fi fi șterse sau modificate. 

Hahn Air a îmbarcat luni primii pasageri care dețineau bilete cu blockchain pe zborul programat de la Dusseldorf la Luxemburg. Primii pasageri au fost chiar directori din cele două companii, respectiv Maksim Izmaylov, fondatorul Tree Winding; Dave Montali, CIO-ul Winding Tree; și Frederick Nowotny, Head of Sales Engineering la Hahn Air.

„Pentru noi, este important să analizăm viitorul pentru a înțelege cum putem face distribuirea mai rapidă”, a declarat pentru Reuters, într-un interviu telefonic, Jörg Troester, șeful strategiei corporative al Hahn Air.

El a adăugat că după zbor, compania aeriană va analiza detaliile modului în care au funcționat lucrurile pentru primul bilet blockchain și va analiza modalitățile de comercializare a acestuia.

„Nu ne aflăm în acest moment în acest moment”, a spus Troester.

Pe lângă faptul că este o companie aeriană, Hahn Air este, de asemenea, o soluție de distribuție pentru agenții de turism.

Prin platforma Winding Tree, compania Hahn Air este capabilă să facă inventarul, să gestioneze rezervările și să primească plăți odată ce procesul de rezervare este finalizat. Ca modalitate de plată, compania aeriană acceptă numerar, card de credit sau criptomonedă, fie sub formă de token sau ether.

„Unul dintre lucrurile la care lucrăm este provocarea care apare atunci când creezi un marketplace deschis – cum să te asiguri că oricine primește acces, indiferent ce vindeți sau cumperi, ca de cealaltă parte afacerea să fie una de bună calitate”, a declarat, pentru Reuters, Pedro Anderson, directorul de operațiune și co-fondator al lui Winding Tree.

Potrivit Hahn Air, tehnologia blockchain prezintă multe avantaje pentru diferitele părți implicate în procesul de rezervare a unui bilet de avion, respectiv:

– este open-source, ceea ce înseamnă că toți participanții la piață, cum ar fi companiile aeriene, companiile de turism și sistemele de distribuție se pot conecta și schimba cu ușurință tranzacțiile
– toți participanții la piață pot interacționa direct între ei și pot efectua tranzacții fără intermediari, reducând astfel costurile.
– este 100% securizat. Toate informațiile necesare sunt stocate într-un registru descentralizat care este verificat de milioane de surse și, prin urmare, nu poate fi schimbat sau modificat.

Deși Hahn Air susține că este prima companie aeriană care oferă bilete pe bază de blockchain, operatorii din toată Europa adoptă tehnologia pentru diferite aplicații. În iulie, S7 Airlines, al doilea cel mai mare transportator din Rusia, a anunțat că propria sa platformă de ticketing pentru blockchain a atras peste un milion de dolari într-o lună.

Însă, planurile companiilor aeriene nu se opresc la biletele blockchain. Potrivit decrypt.co, tot în iulie, una dintre cele mai mari companii aeriene low-cost din Europa, Norwegian Air, a anunțat că, pe lângă faptul că a acceptat plăți în bitcoin, intenţionează să opereze propria monedă criptografică.

Winding Tree este o platformă de distribuție de călătorii open-source, descentralizată și bazată pe blockchain. A stabilit parteneriate cu companii aeriene și companii de servicii, precum Air Canada, Air France-KLM, Hahn Air, Lufthansa și Swissport.

De asemenea, a făcut parteneriate cu hoteluri importante precum Nordic Choice Hotels, lanțul CitizensM Hotel și Airport Hotel Basel.

Te-ar mai putea interesa și
La ING Bank a început campania de Black Friday 2024, activă în perioada 5-11 noiembrie, cu oferte pentru credite cu dobânzi promoționale, card pentru copii, asigurări și cashback
La ING Bank a început campania de Black Friday 2024, activă în perioada 5-11 noiembrie, cu oferte pentru credite cu dobânzi ...
ING Bank România anunță campania de Black Friday 2024, pentru al șaselea an consecutiv, ce se va desfășura în perioada 5-11 noiembrie. Dedicată persoanelor fizice, aceasta include oferte......
DN AGRAR Group, cel mai mare producător de lapte de vacă din România, a început să producă îngrășăminte organice și intră pe piața certificatelor de carbon. Va investi inițial 180.000 de euro
DN AGRAR Group, cel mai mare producător de lapte de vacă din România, a început să producă îngrășăminte organice ...
DN AGRAR Group, cea mai mare fermă zootehnică integrată din România și lider în producția de lapte de vacă, a început ...
Autostrada Bucureștiului A0: UMB a început lucrările în zona protejată la podul peste lacul Cernica
Autostrada Bucureștiului A0: UMB a început lucrările în zona protejată la podul peste lacul Cernica
Grupul UMB, controlat de Dorinel Umbrărescu, a început lucrările în zona protejată a celei mai dificile structuri de ...
Carrefour caută soluţii pentru a „creşte pe bursă” – Bloomberg
Carrefour caută soluţii pentru a „creşte pe bursă” – Bloomberg
Retailerul francez Carrefour este în stadiul preliminar al studierii metodelor de majorare a evaluării sale, la mai mult ...