„Deşi mediul de dobânzi reduse susţine, pe ansamblu, economia, am sesizat de asemenea o creştere a asumării de riscuri care merită o monitorizare continuă şi atentă. Autorităţile ar trebui să utilizeze instrumentele disponibile pentru a răspunde la acumularea vulnerabilităţilor”, a declarat vicepreşedintele BCE, Luis de Guindos, cu ocazia prezentării raportului semi-anual cu privire la stabilitatea financiară.
Potrivit raportului BCE, sectorul bancar din umbră şi profitabilitatea redusă a băncilor tradiţionale se numără printre principalele vulnerabilităţi la adresa stabilităţii financiare a zonei euro. De asemenea, preţurile supra-evaluate de pe pieţele rezidenţiale necesită o intervenţie în timp ce în paralel răcirea pieţelor imobiliare comerciale care anterior erau fierbinţi riscă să ducă la retragerea investitorilor, ceea ce ar majora riscul de prăbuşire, adaugă BCE.
Creşterea rapidă a sectorului bancar din umbră este o sursă deosebită de îngrijorare pentru organismele de reglementare deoarece entităţile care activează pe această piaţă sunt supuse unor reglementări mai relaxate iar autorităţile nu dispun de puterea de a limita multe din activităţile lor. Băncile din umbră cresc pe seama băncilor tradiţionale, care sunt supuse unor reglementări extinse.
„În ceea ce priveşte instituţiile financiare non-bancare, arsenalul de instrumente macroprundenţiale este încă într-o fază incipientă şi trebuie dezvoltat în continuare. Astfel, buzunarele de vulnerabilitate din afara sistemului bancar tradiţional nu pot fi soluţionate în mod eficient de măsurile macroprundenţiale”, susţine BCE.
În ceea ce priveşte băncile tradiţionale, BCE subliniază că profitabilitatea redusă rămâne o sursă de îngrijorare în condiţiile în care dobânzile reduse pun presiuni pe câştigurile băncilor. Profiturile mici sunt o problemă pentru că băncile sunt principala curea de transmisie a politicilor BCE către economia reală iar problemele băncilor ar putea slăbi eficienţa politicii monetare a BCE.