Consumatorii din sectoarele 1 şi 5 au apă caldă şi căldură la parametri contractuali. ELCEN a remediat avaria de la CTE Grozăveşti

Echipele de reparaţii ale companiei Electrocentrale Bucureşti au intervenit pentru a remedia fisura apărută la un cazan din incinta CTE Grozăveşti, astfel încât, în prezent, temperatura agentului termic livrat este foarte aproape de comanda RADET, adică aproximativ 82 grade Celsius, faţă de solicitarea de 88 - 94 grade Celsius, iar necesarul de Gcal este acoperit în totalitate, informează duminică (ELCEN).
Economica.net - Dum, 24 nov. 2019, 14:50
Consumatorii din sectoarele 1 şi 5 au apă caldă şi căldură la parametri contractuali. ELCEN a remediat avaria de la CTE Grozăveşti

„Ca urmare a incidentului produs ieri, 23.11.2019, la CTE Grozăveşti, din pricina unei fisuri survenite la un cazan din incinta centralei, echipele de reparaţii ale ELCEN au intervenit prompt pentru a se reveni cât mai repede la parametrii de funcţionare optimi. Astfel, pe timpul nopţii, s-a reuşit îmbunătăţirea considerabilă a parametrilor de livrare a energiei termice, astfel încât, la această oră, necesarul de sarcină termică este acoperit. În acest moment, temperatura agentului termic livrat este foarte aproape de comanda RADET, adică aproximativ 82°C faţă de solicitarea de 88°C – 94°C. De asemenea, datorită intervenţiei prompte a echipelor noastre, am reuşit să acoperim în totalitate la această oră necesarul de Gcal solicitat de RADET”, se arată într-o postare a companiei pe propria pagină de Facebook.

Potrivit sursei citate, incidentul de la CTE Grozăveşti a condus pentru câteva ore la o diminuare cu aproximativ 30 de Gcal din totalul de circa 800 Gcal solicitat prin comanda RADET, „aşadar efectele produse au fost minime şi au putut fi rapid rezolvate prin reacţia imediată a echipelor noastre”.

ELCEN subliniază că centralele pot asigura rezerva de sarcină termică în eventualitatea producerii unui incident cum a fost cel de la CTE Grozăveşti, însă atrage atenţia asupra capacităţii reţelei de termoficare, aflată într-o stare tehnică precară, de a prelua necesarul de energie termică aferent centralei în aria celorlalte CTE-uri ale companiei.

„Ceea ce e important de subliniat şi dorim ca opinia publică să ştie pentru a fi corect informată, este faptul că CTE Grozăveşti a fost construită în anul 1964. Alte două centrale aparţinând ELCEN (CTE Bucureşti Sud şi CTE Progresu) sunt, de asemenea, vechi de peste 40 de ani şi neperformante, din pricina lipsei de investiţii absolut necesare. Incidentul de ieri, 23.11, de la CTE Grozăveşti este rezultatul degradării continue determinate de lipsa de finanţare şi de investiţii. O singură centrală din cadrul ELCEN este modernizată – CTE Bucureşti Vest, cu punere în funcţiune în 2009”, notează Elcen.

Reprezentanţii companiei avertizează că, fără investiţii serioase, atât la nivelul surselor de producere, cât şi la nivelul reţelei de transport şi distribuţie a agentului termic, riscul de avarii creşte, iar livrarea apei calde şi căldurii la parametri normali poate deveni o sarcină extrem de dificilă.

„Echipele noastre fac eforturi mari pentru a gestiona situaţia critică în care s-a ajuns şi pentru ca oamenii să nu sufere, însă este necesar ca investiţiile în sistemul de termoficare din Capitală să fie trecute pe lista priorităţilor factorilor de decizie. Precizăm că datoriile RADET faţă de ELCEN la data intrării în insolvenţă şi înscrise la masa credală totalizează 3.659.805.493,39 lei. Obligaţiile curente ale RADET sunt în valoare de 267,093 milioane lei”, se mai arată în postarea societăţii.

Sâmbătă, Electrocentrale Bucureşti a anunţat că s-a produs un incident la CTE Grozăveşti determinat de declanşarea cazanului nr. 1 şi, implicit, a turbinei cu abur nr. 2. În acest context, s-au luat toate măsurile necesare pentru compensarea sarcinii termice şi a fost pus în funcţiune cazanul cu apă fierbinte aferent. Pe perioada avariei, au fost livrate temperaturi mai mici ale agentului termic faţă de cele comandate de RADET Bucureşti.

La rândul său, RADET a in format că se află în imposibilitatea de a furniza către consumatorii din sectoarele 1 şi 5 apă caldă de consum şi căldură la parametrii contractuali din cauza unei avarii la ELCEN – CTE Grozăveşti.

„În momentul de faţă facem toate manevrele necesare în sistem pentru ca aria de alimentarea a CET – Grozăveşti să fie preluată de celelalte CET-uri de pe raza Municipiului Bucureşti, în limita posibilităţilor tehnice proiectate, astfel încât disconfortul resimţit de clienţii RADET să fie cât mai redus. Odată cu furnizarea sub parametri din acest CET suntem obligaţi să asigurăm agentul termic din doar trei CET-uri pentru tot Bucureştiul. Termenul estimat de remediere a avariei dat de ELCEN Bucureşti este de 24-48 de ore. Reamintim că sistemul de termoficare a fost proiectat iniţial cu şase CET-uri mari, însă CET Titan şi CET Pipera au fost închise, acum mulţi ani de zile, de aici pornind şi dificultăţile în furnizarea agentului termic în sectoarele 2 şi 3 ale Capitalei. Din cauza acestei avarii suntem nevoiţi să furnizam agent termic primit de la trei CET-uri mari, şi nu din cele şase iniţiale, în condiţiile în care numărul consumatorilor a rămas relativ acelaşi”, potrivit unui comunicat al RADET.

Sursa: AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
Elena Lasconi a trecut pe poziția a doua în clasamentul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din România...
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Cum vede presa internațională victoria neașteptată a lui Călin Georgescu în fața rivalilor săi.
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Privatul nu este egalul Statului, susține Dragoș Anastasiu, președintele Rethink, un think tank dedicat transformării ...
Ministrul german de Finanțe, Joerg Kukies nu se așteaptă ca UniCredit să continue cu preluarea Commerzbank
Ministrul german de Finanțe, Joerg Kukies nu se așteaptă ca UniCredit să continue cu preluarea Commerzbank
Ministrul german de Finanțe Joerg Kukies a declarat duminică că nu se aștepta ca UniCredit va merge mai departe cu planurile ...