Mituri demolate despre contoarele inteligente de energie electrică

În ciuda avantajelor evidente pe care le aduc sistemele inteligente de măsurare a energiei electrice, internetul este plin de relatări care arată efectele negative ale acestora. Care este de fapt realitatea.
Mihai Nicuţ - lun, 25 nov. 2019, 17:58
Mituri demolate despre contoarele inteligente de energie electrică

Mă spionează contorul

Contoarele inteligente de energie electrică trimit într-adevăr date operatorului rețelei de distribuție a energiei electrice. Dar nu legate de aspectele vieții dvs personale, ci legate doar de consumul de energie electrică și comportamentul dvs. de consum (cât consumați în anumite intervale orare, de exemplu). Nu înregistrează altceva. Datele sunt folosite în final în beneficiul consumatorului: facturarea consumului real fără estimări și regularizări, posibilitatea aplicării unor tarife diferențiate pe intervale orare (zi-noapte) care văpot reduce factura, depistarea rapidă a furturilor care vă pot afecta și pe dvs, cunoașterea consumului unei întregi zone etc.

Datele dvs. pot fi folosite și pentru aplicațiile de tip smart-home pe care le puteți instala pe telefon (pentru a porni aerul condiționat acasă când încă sunteți pe drum, de exemplu) dar vi se va cere consimțământul. Pe lângă faptul că nu colectează altfel de date decât cele legate de consum, operatorul de distribuție nu poate folosi datele dvs. personale (nici chiar cele pe care le are dacă nu aveți contor inteligent) în alt scop decât pentru procesul de facturare.

Mă iradiază contorul

Probabil cea mai întâlnită temă legată de contorul inteligent. Sunt mii de articole pe internet legate de faptul că, instalate în casă, contoarele inteligente ne îmbolnăvesc din cauza radiațiilor electromagnetice. De fapt, nu este așa. Contoarele inteligente transimt într-adevăr date, prin două metode: prin rețeaua electrică (PLC-power line communication), tehnologie utilizată și de contoarele inteligente instalate de companiile E-Distribuție în România, sau prin unde de radio-frecvență. La acest ultim aspect apare temerea. S-a spus că radiațiile electromagnetice sunt de mii de ori mai mari decât cele ale unui telefon mobil, și aste ne îmbolnăvește.

De fapt, lucrurile sunt pe dos: trecând peste faptul că în majoritatea timpului nu transmit date, radiațiile sunt mai mici decât cele ale telefoanelor mobile, cuptoarelor cu microunde sau ruterelor wi-fi. A spus-o dr. Azadeh Peyman, un oficial al Public Health England, expert în protecție radiologică, pe fondul sutelor de relatări de acest fel din Marea Britanie. De fapt sunt de un million de ori mai mici decât pragurile stabilite prin reglementări internaționale, a spus Peyman. Pentru a se înlătura totuși orice dubiu, chiar și în România legislația obligă distribuitorul să facă măsurători asupra nivelului de radiaţii electromangetice, pe care i le arată apoi consumatorului, dacă inițial acesta din urmă refuză instalarea contorului inteligent din acest motiv.

Contorul mă costă scump

De fapt, instalarea lui este gratuită pentru consumatorul casnic de energie electrică. Nu plătește nimic pentru el. Costurile pe care le au distribuitorii de energie electrică cu montarea lor sunt recunoscute de Autoritatea de Reglementare și trecute în tariful de distribuție a energiei electrice, prin lege. Deci în final s-ar putea spune că tot consumatorii îl plătesc dar, din nou, lucrurile trebuie nuanțațe.

Reglementatorul a stipulat că, dacă se constată că distribuitorul de energie electrică înregistrează o reducere a costurilor sale de operare în urma instalării contorului, atunci investiția se justifică chiar prin aceste câștiguri, iar distribuitorul nu mai are dreptul să ceară recuperarea investiției prin tarif. Cu alte cuvinte, în condițiile în care programul național de instalare de contoare inteligente a fost încetinit (ținta este acum ca 80% din clienți să le aibă abia în 2028), dar în continuare se instalează câteva sute de mii de contoare pe an, pe cheltuiala distribuitorilor, atunci da, contorul este gratuit.

Plătesc mai mult, nu mai puțin

Din nou o situație relatată în mii de articole: ne pun contoare inteligente ca să plătim mai mult; de când le-am pus, plătesc mai mult decât cu contorul vechi.

Toate contoarele inteligente sunt verificate metrologic și îndeplinesc standardele la nivel european și internațional. Deci, de ce unii oameni spun că plătesc mai mult? Explicațiile sunt multe, ne rezumăm la câteva.

De fapt, nu plătesc mai mult pentru aceeași energie consumată, dar plătesc exact ce consumă atunci, fără estimări și regularizări, și aici apare prima problemă.

Consumul exact pe o lună raportat de un contor inteligent poate fi mai mare decât cel estimat din aceeași lună din anul anterior, când nu exista, iar facturarea se făcea prin estimare. Utilizatorul uită însă că a plătit suplimentare la regularizare.

Apoi, se compară doar factura, nu prețul pe unitate – unii consumatori au uitat că au acum un preț pe kWh consumat mai mare decât perioada cu care au făcut comparația, și dau vina pe contor pentru asta.

Au fost cazuri în care, folosind noile aplicații, unii utilizatori au făcut plângeri de creștere nejustificată a facturii, ulterior dovedite neîntemeiate din motive care pot părea hilare: setarea din aplicație a unei temperaturi mai mici a aerului condiționat în condițiile unei temperaturi exterioare mai ridicate. Comparativ cu situația anterioară, în care nu se folosea contor inteligent și aplicația smart-home, a apărut o creștere substanțială a facturii și, bineînțeles, de vină a fost tehnologia. De fapt, utilizatorul a consumat pur și simplu mai mult. De aceea, merită amintit un îndemn al unei companii de utilități din sudul Statelor Unite: “Țineți minte: fiecare grad sub 78 de grade F (25,5  grade Celsius) la aerul  condiționat vă crește factura la electricitate cu 3%”.

Sunt câteva situații justificate în care utilizatorii au plătit mai mult decât înainte de a avea contorul inteligent, dar nu pentru că ar fi înșelați, ci pentru că înainte plăteau mai puțin decât consumau. Unele dintre contoarele foarte vechi – cele cu disc – nu măsurau și curenții slabi (de exemplu aparatele lăsate în stand-by), în schimb, contoarele inteligente îi măsoară. Unele dintre contoarele vechi ajungeau să nu mai mai măsoare corect: arătau fie mai mult, fie mai puțin consumul dintr-o perioadă. Iar dacă cineva a avut unul care “s-a învârtit mai greu”, poate vedea o creștere a consumului după ce i-a fost montat un contor inteligent.

Te-ar mai putea interesa și
Mediul de afaceri face apel la menținerea României pe traiectoria pro-europeană și trans-atlantică
Mediul de afaceri face apel la menținerea României pe traiectoria pro-europeană și trans-atlantică
Mai multe organizații patronale au transmis astăzi un apel, cu titlul "România, sens unic spre viitor, via UE, NATO și OCDE", în care cer mediului politic menținerea țării noastre pe......
Volodimir Zelenski a aprobat bugetul Ucrainei pentru anul 2025, din care cheltuielile pentru apărare reprezintă 60%
Volodimir Zelenski a aprobat bugetul Ucrainei pentru anul 2025, din care cheltuielile pentru apărare reprezintă 60%
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat joi legea bugetului naţional pentru 2025, din care puţin peste 50 de ...
Bulgaria se alătură Acordului multilateral referitor la schimbul automat de informaţii cu privire la cadrul de raportare al criptoactivelor
Bulgaria se alătură Acordului multilateral referitor la schimbul automat de informaţii cu privire la cadrul de raportare ...
Cu prilejul celei de a 17-a reuniuni plenare a forumului global al OCDE cu privire la transparenţă şi schimb de informaţii ...
“O familie medie din România are 3-4 abonamente la servicii de streaming, dar nu vrem să simțim prețul energiei electrice” – Corneliu Bodea
“O familie medie din România are 3-4 abonamente la servicii de streaming, dar nu vrem să simțim prețul energiei electrice” ...
Corneliu Bodea, fondatorul grupului Adrem și președintele Centrului Român al Energiei (CRE), spune că ar trebui ca clienții ...