Firea, despre licitaţia de tramvaie: Nu există nicio neregularitate în privinţa omologării

Nu există nicio neregularitate în privinţa omologării tramvaielor produse de Durmazlar Makine, aceasta fiind făcută de către un organism notificat conform directivelor europene, a arătat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, scrie Agerpres.
Economica.net - lun, 02 dec. 2019, 11:46
Firea, despre licitaţia de tramvaie: Nu există nicio neregularitate în privinţa omologării

Precizările au fost făcute după ce în presa centrală au fost publicate informaţii conform cărora în cadrul licitaţiei deschide de către Primăria Capitalei pentru achiziţia a 100 de tramvaie, Astra Arad ar fi prezentat certificatul de omologare tehnică emis de Autoritatea Feroviară Română, în timp ce Durmazlar Makine nu a înaintat un astfel de certificat, ci o adresă emisă de firma italiană de audit Rina Services Spa.

„Cu privire la acuzaţiile concrete aduse, afirmăm cu tărie că nu există nicio neregularitate în privinţa omologării, aceasta fiind făcută de către un organism notificat conform directivelor europene. Acest aspect poate fi verificat în lista publicată pe site-ul Comisiei Europene, Rina Services Spa fiind un organism notificat conform directivelor europene, echivalentul Autorităţii Feroviare Române. În legătură cu pretinsele neregularităţi invocate privind buletinele de încercare, avizul final ANAP a fost unul favorabil, în conformitate cu jurisprudenţa europeană, legislaţia achiziţiilor şi cu Directiva 24/2014 (articolul 44)”, a scris edilul general pe Facebook.

Firea a mai arătat că respinge acuzaţiile unor politicieni şi ale unor jurnalişti în legătură cu licitaţia privind cele 100 de tramvaie, dar şi că îi va acţiona în judecată pentru răspândirea „unor informaţii false, incomplete sau incorecte”, care aduc prejudicii de imagine Primăriei Capitalei, inclusiv la nivel european, „punând presiune pe funcţionarii publici ale căror date sunt răspândite către publicul larg, cu încălcarea dispoziţiilor legale” din domeniul GDPR.

Primarul a mai precizat că achiziţia celor 100 de tramvaie face parte dintr-un proiect finanţat cu fonduri europene nerambursabile, motiv pentru care toată documentaţia „a fost şi va fi verificată, în toate etapele sale relevante, de organe competente” de la nivel naţional (Organismul Intermediar, Autoritatea de Management, Autoritatea de Audit din cadrul Curţii de Conturi) şi european (Curtea de Conturi Europeană).

„Subliniem faptul că această procedură a fost extrem de transparentă şi supusă tuturor rigorilor legale impuse de legislaţia în domeniu, atât în faza de elaborare a documentaţiei, cât şi în faza de derulare a procedurii”, a menţionat Firea.

Ea a reamintit că Primăria Municipiului Bucureşti a publicat în SICAP, pe data de 11 decembrie 2018, anunţul pentru achiziţia celor 100 de tramvaie, valoarea estimată a contractului fiind de aproximativ 183 de milioane de euro, fonduri europene prin POR, iar procedura a fost competitivă şi deschisă tuturor operatorilor economici, atât la nivel naţional, cât şi internaţional.

Totodată, aceasta a menţionat că procedura de achiziţie publică a tramvaielor „nu este considerată finalizată, conform legislaţiei achiziţiilor publice, decât la semnarea contractului şi constituirea garanţiei de bună execuţie”.

Primarul a reproşat şi faptul că „s-au folosit în presă documente obţinute într-un mod ocult”, din cadrul unei proceduri în curs, şi a menţionat că divulgarea informaţiilor care au legătură cu o procedură în desfăşurare sau publicarea unor documente care fac parte din dosarul de achiziţie publică „reprezintă o ingerinţă în procesul legal de achiziţie”, precum şi în procedurile administrative jurisdicţionale sau judiciare.

„Conform legislaţiei privind achiziţiile publice, aceste informaţii pot fi puse exclusiv la dispoziţia oricărui ofertant care contestă procedura de licitaţie, doar în condiţiile şi în limitele legii, pentru a-şi putea fundamenta eventuale apărări. (…) De asemenea, publicarea numelor şi a semnăturilor membrilor comisiei, în încercarea de a pune presiune pe aceştia, este o încălcare flagrantă a Legii 190/2018 privind punerea în aplicare a Regulamentului UE 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27.04.2016 privind protecţia persoanelor fizice, (…) întrucât persoanele din comisie nu şi-au dat acordul, nu sunt persoane publice şi activitatea acestora în comisia de evaluare nu reprezintă o faptă cu caracter public”, a susţinut ea.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Georgescu explică în cartea sa "Cumpăna României" viziunea sa......
E oficial. Călin Georgescu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2024
E oficial. Călin Georgescu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2024
Rezultate finale oficiale. După numărarea tuturor proceselor verbale din toate secţiile de votare, candidaţii Călin ...
Evenimentele iernii 2024
Evenimentele iernii 2024
Iarna anului 2024 aduce o mulțime de evenimente interesante în România și în alte locuri din Europa! Aici sunt câteva ...
Ciolacu și-a dat demisia din fruntea PSD şi a anunțat că social-democraţii nu vor depune nicio contestaţie după rezultatele alegerilor prezidenţiale
Ciolacu și-a dat demisia din fruntea PSD şi a anunțat că social-democraţii nu vor depune nicio contestaţie după rezultatele ...
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunţat că a demisionat de la conducerea partidului.