EXCLUSIV UniCredit România desfiinţează divizia de Private Banking, considerată cea mai bună din România. A avut clienţi celebri – surse

Procesul de restructurare a 8.000 de angajaţi şi 500 de agenţii decis de UniCredit SpA ajunge şi în România. Surse din mediul bancar ne-au declarat în urmă cu două luni că sucursala din România a băncii italiene se afla deja într-un proces de restructurare a unor departamente ale băncii. Potrivit acestora, divizia de private banking se desfiinţează  şi departamentul de credite ipotecare de valori mari, aferent acesteia. Banca nu a dorit să facă nici un fel de comentariu.
Gabriela Ţinteanu - joi, 05 dec. 2019, 19:56
EXCLUSIV UniCredit România desfiinţează divizia de Private Banking, considerată cea mai bună din România. A avut clienţi celebri - surse

Surse din mediul bancar ne-au declarat că divizia de private banking se desfiinţează şi din cauza unui volum relativ restrâns generat de aceşti clienţi, dar şi datorită unor restanţe destul de mari înregistrate de aceşti clienţi la rambursarea unor credite ipotecare de valori mari.

Printre clienţii de private banking ai băncii s-au numărat şi politicianul Cristian Boureanu şi chiar prietenul mai vechi al Elenei Udrea, Alexandru Faur.

Odată cu închiderea diviziei de private, se închide şi departamentul de credite ipotecare de valori foarte mari care deservea aceşti clienţi. Eventualele credite restante/neperformante urmează să fie tratate la un loc cu celelalte credite de acest tip ale băncii. Conducerea băncii nu a dorit să facă nici un fel de comentariu asupra informaţiilor exprimate mai sus.

Toate acestea, în contextul în care pe 19 noiembrie 2019, UniCredit Bank a fost recunoscută de către revista Global Finance drept Cea mai buna bancă de private banking din Romania în cadrul celei de-a cincea ediţii anuale a World’s Best Private Banks Awards 2020. Potrivit Global Finance, câştigătorii nu sunt întotdeauna cele mai mari instituţii, ci mai degrabă cele mai bune – cele cu calităţi pe care indivizii le evaluează foarte mult atunci când aleg un furnizor.

Decizia UniCredit vine după ce ING Bank a decis să închidă divizia de private banking în ianuarie 2018. Dacă la ING Bank pragul ca un client să intre în divizia de private banking era de 500.000 de euro, la UniCredit existau în 2017, 900 de clienţi români cu o valoare medie a portofoliului de 500.000 euro, din ultimile informaţii făcute publice de bancă.

De asemenea, tot din ultimele informaţii publice făcute de bancă, Unicredit Bank (după ce a înglobat şi divizia RBS de private în 2015) avea un total al activelor de acest gen de 430 de milioane de euro. Creşterea acestei divizii în doi ani este în acest caz însesizabilă. Anul 2015 este cel care a marcat începutul unui uşor decin al pieţei de private banking. Serviciul de private banking furnizat de Banca Transilvania a ajuns anul acesta la două miliarde de euro deţinute de 10.000 de clienţi, Raiffeisen Bank la 1,2 miliarde de euro pentru 1.200 de clienţi.

Spre finalul anului 2016, UniCredit SpA decide că întreaga comunicare se va face la nivelul grupului, singurele informaţii oficiale, inclusiv rezultatele financiare fiind regăsite doar la nivel global, din raportările către bursă şi eventual în rapoartele anuale ale BNR. Grupul italian UniCredit, care controlează al patrulea cel mai mare jucător de pe piaţa bancară din România, a înregistrat cel mai bun trimestru trei din ultimul deceniu, cu un profit de 1,1 miliarde euro, câştigul la nouă luni fiind de 4,3 miliarde euro. În România, profitul UniCredit a ajuns în septembrie la 119 milioane euro, în creştere cu 21,1%.

 

Te-ar mai putea interesa și
Răspunsul la întrebarea de ce l-au votat românii pe Călin Georgescu, oferit chiar de acesta în cartea sa. Programul său îi vizează pe micii producători, „sclavul salariat cocoşat de credite, vânzătorul de la hipermarketul străin”
Răspunsul la întrebarea de ce l-au votat românii pe Călin Georgescu, oferit chiar de acesta în cartea sa. Programul ...
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din ţara noastră. Răspunsul la întrebarea de ce a primit cele mai......
China răspunde ameninţării lui Trump de creştere a tarifelor vamale: „Nimeni nu va câştiga un război comercial”
China răspunde ameninţării lui Trump de creştere a tarifelor vamale: „Nimeni nu va câştiga un război comercial”
Purtătorul de cuvânt al ambasadei Chinei în SUA a dat asigurări că "nimeni nu va câştiga un război comercial sau ...
Formula 1, acord de principiu cu GM pentru intrarea pe grilă a noii echipe GM/Cadillac din 2026
Formula 1, acord de principiu cu GM pentru intrarea pe grilă a noii echipe GM/Cadillac din 2026
Formula 1 a anunţat că a ajuns la un acord de principiu cu General Motors (GM) pentru a sprijini încorporarea GM/Cadillac ...
Protecţionismul revine la nivel mondial. Care sunt pericolele politicilor ce îşi propun să apere interesele domestice – raport BERD
Protecţionismul revine la nivel mondial. Care sunt pericolele politicilor ce îşi propun să apere interesele domestice ...
O revenire globală a politicilor industriale care îşi propun să protejeze interesele domestice ameninţă cooperarea ...