Asociaţia Germană a Industriei Auto: Concedierile în sectorul auto se vor intensifica anul viitor

Vânzările de maşini pe plan mondial ar urma să scadă cu 5% anul acesta, cel mai semnificativ declin de la criza financiară globală, ceea ce va forţa companiile să facă şi mai multe concedieri în 2020, a avertizat, miercuri, Asociaţia Germană a Industriei Auto (VDA), transmite Reuters.
Economica.net - mie, 04 dec. 2019, 15:45
Asociaţia Germană a Industriei Auto: Concedierile în sectorul auto se vor intensifica anul viitor

VDA se aşteaptă ca în 2019 vânzările pe plan mondial să scadă cu 4,1 milioane de vehicule, la 80,1 milioane, în urma declinului din China, cea mai mare piaţă auto globală.

„Concurenţa devine din ce în ce mai dură, turbulenţele din ce în ce mai puternice. Capacitatea de utilizare este în scădere, contractele pentru angajaţii temporari nu sunt reînnoite şi sunt folosite din nou angajările part-time”, a afirmat preşedintele VDA, Bernhard Mattes, care a estimat că numărul angajaţilor permanenţi la fabricile auto va scădea probabil şi mai mult.

„Pentru 2019, ne aşteptăm deja la o scădere a numărului de angajaţi, iar tendinţa se va înrăutăţi în 2020”, a declarat Mattes.

În 2018, erau 834.000 de angajaţi în industria auto din Germania, cel mai ridicat nivel din 1991.

Mattes a făcut apel la coaliţia aflată la guvernare în Germania să ajute companiile să facă faţă schimbărilor structurale din industria auto, care includ şi tendinţe ca digitalizarea şi conducerea autonomă.

Şeful VDA a solicitat autorităţilor de la Berlin să reducă impozitul pe profit, costurile cu electricitatea şi cu forţa de muncă şi să facă mai mult pentru a rezolva disputele internaţionale legate de tarifele vamale.

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat că va impune taxe vamale de până la 25% pentru maşinile importate din Uniunea Europeană. Dacă vor fi adoptate, aceste măsuri îi vor afecta în primul rând pe producătorii auto germani Volkswagen, BMW şi Daimler, consideră analiştii.

Marţi, secretarul american al Comerţului, Wilbur Ross, a avertizat că o astfel de decizie încă este posibilă, după ce, în mai, Donald Trump a amânat cu şase luni impunerea unor astfel de taxe suplimentare.

Vineri, Daimler a anunţat că va demara un plan de reducere a costurilor care se va traduce prin eliminarea a cel puţin 10.000 de locuri de muncă la nivel mondial până în 2022. Obiectivul producătorului auto german este diminuarea cheltuielilor de personal cu 1,4 miliarde de euro în următorii trei ani. Restructurările includ eliminarea a 10% din poziţiile de management la nivel mondial, ceea ce corespunde unui număr de 1.100 de posturi. În total, Daimler are în prezent 304.000 de angajaţi la nivel mondial.

Şi alţi mari producători auto au anunţat în ultima perioadă planuri care vizează restructurarea personalului. Audi, filială a grupului Volkswagen, a anunţat la începutul săptămânii că intenţionează să elimine 9.500 de locuri de muncă până în anul 2025. Firma mamă Volkswagen intenţionează şi ea să elimine 5.000 de posturi, producătorul de anvelope şi componente auto Continental are în vedere 5.500 de posturi, iar rivalul Bosch peste 2.000 de posturi. De asemenea, constructorul american Ford a anunţat anterior că va elimina 12.000 de locuri de muncă în Europa, dintre care 5.000 numai în Germania.

Te-ar mai putea interesa și
Magistrala 6 de metrou: Restricții suplimentare de circulație la Fântâna Miorița. Cum au evoluat lucrările la secțiunea 1 Mai – Tokyo în a doua jumătate a lui septembrie VIDEO
Magistrala 6 de metrou: Restricții suplimentare de circulație la Fântâna Miorița. Cum au evoluat lucrările la secțiunea ...
Metrorex anunță vineri că, începând cu data de 5 octombrie 2024, în zona Fântâna Miorița vor intra în vigoare restricții suplimentare de circulație. Tot vineri, au apărut imagini video......
Fechet: Avem din ce în ce mai multe investiţii private în proiecte sănătoase pentru mediu
Fechet: Avem din ce în ce mai multe investiţii private în proiecte sănătoase pentru mediu
România are din ce în ce mai multe investiţii private în proiecte sănătoase pentru mediu şi tot mai multe administraţii ...
Bulgaria a avut cel mai bun an pentru turism în 2024
Bulgaria a avut cel mai bun an pentru turism în 2024
Anul 2024 este cel mai bun pentru turismul bulgar de la introducerea datelor statistice iar indicatori cum ar fi veniturile ...
România a avut cel mai ridicat deficit de cont curent din UE, în trimestrul al doilea din 2024 – date Eurostat
România a avut cel mai ridicat deficit de cont curent din UE, în trimestrul al doilea din 2024 – date Eurostat
Uniunea Europeană a înregistrat un excedent de cont curent de 130,4 miliarde de euro (2,9% din PIB) în trimestrul doi ...