Contractul, în valoare de 11,3 milioane lei, fără TVA, are durata de implementare de 6,6 luni și este finanțat din fonduri nerambursabile, în cadrul programului POIM 2014-2020.
Studiul de fezabilitate pentru obiectivul de investiții Modernizarea/consolidarea/reabilitarea stației CF Gara de Nord București are ca principal scop identificarea și prezentarea unei soluţii optime de modernizare a stației, cu impact direct în creșterea calității serviciilor oferite călătorilor și a siguranței în exploatare. Din punct de vedere tehnico-economic, studiul de fezabilitate va analiza cu prioritate transformarea obiectivului într-un nod feroviar european și centru multimodal public, prin modernizarea, consolidarea și reabilitarea actualei stații de cale ferată.
Gara de Nord București are o suprafață de 100.000 mp, fiind amplasată pe un ansamblu de 14 linii de cale ferată, instalații specifice, peroane și clădiri funcționale, care necesită lucrări de reînnoire și de modernizare pentru a respecta normele UIC, privind statutul de Eurogară.
Principalele obiective ale proiectului sunt:
– regenerarea urbană a zonei, pe principiile de smart city/creative city/green city;
– modernizarea/consolidarea/repararea clădirilor din stația de călători București Nord, a spaţiilor destinate serviciilor pentru călători și a zonei comerciale;
– înlocuirea instalațiilor electrice, sanitare, termice etc;
– ridicarea nivelului peroanelor în conformitate cu standardele europene în vigoare, reabilitarea copertinelor și a liniilor din staţie;
– montarea de panouri fonoabsorbante şi/sau soluţii alternative de reducere a nivelului de zgomot;
– modernizarea echipamentului de telecomunicaţii;
– facilități pentru persoane cu dizabilități.
Reprezentanţii CFR SA menționează faptul că, după finalizarea, predarea și aprobarea studiului de fezabilitate, compania va lansa procedura de licitație pentru elaborarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor de modernizare a Gării de Nord București.