Fostul matematician a devenit la începutul anilor 1990 un pion important la Renault, atât de important încât creaţia sa a devenit astăzi un element important al grupului Renault, care profită de creşterea mărcii Dacia în ultimii ani, atât în termeni de volume de vânzări, dar şi de profit.
„În 1995, cucerirea Europei era terminată şi am propus comitetului director să ne reformulăm axa strategică prin „internaţionalizarea Renault”, a declarat directorul de atunci al Renault, Louis Schweitzer.
În acest sens, o echipă specială compusă din Gérard Detourbet şi alţi membri ai Renault s-au ocupat de proiectul X90, care a devenit ulterior Dacia Logan. Detourbet era renumit pentru faptul că este un om care spunea ceea ce gândea şi care nu avea nimic de pierdut. După ce a preluat dosarul Dacia, acesta a devenit ceea ce este în prezent: o marcă care reprezintă 40% din vânzările grupului Renault. Uzina de la Mioveni a fost relansată odată cu introducerea în producţie a modelului Logan, cel care la începutul anilor 2000 a iniţiat noul concept „design to cost”, care plasează pe prima prioritate „costurile” în dezvoltarea unui automobil.
Ulterior, Gérard Detourbet ar fi dorit să demisioneze însă Carlos Ghosn l-a convins să rămână. O decizie bună, în condiţiile în care Detourbet a supervizat proiectul Kwid în India şi a reuşit, încă o dată, să lanseze un automobil cu costuri reduse şi să cucerească noi pieţe internaţionale.
Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.
În primele nouă luni, un număr de 563.268 de autoturisme şi utilitare marca Dacia au fost vândute la nivel mondial.