Greenpeace: Acordul Verde european ratează startul

Comisia Europeană şi-a prezentat oficial miercuri planul pentru un Acord Verde european însă Greenpeace a avertizat că, deşi volumul politicilor este impresionant şi promisiunile sunt mult mai semnificative decât cele ale comisiilor anterioare, politicile în sine sunt fie prea slabe, fie trebuie să fie definite precis.
Economica.net - mie, 11 dec. 2019, 18:50
Greenpeace: Acordul Verde european ratează startul

„Ursula von der Leyen (preşedintele Comisiei Europene, n.r.) promite că Acordul Verde european va aborda criza climatică scăpată de sub control şi distrugerea masivă a naturii. Dar obiectivele climatice pe care şi le propune ar fi prea puţin, prea târziu. În ceea ce priveşte protejarea naturii, multe propuneri sunt aspiraţionale şi trebuie definite punctual. Măsurile detaliate care vor urma trebuie să abordeze modelele de producţie şi consum care ne-au adus aici, la limită. Crizele climatice, ecologice şi de inegalitate necesită o regândire fundamentală a sistemului economic care, de zeci de ani, a răsplătit poluarea, distrugerea mediului şi exploatarea umană. Solicităm preşedintelui Comisiei, doamna von der Leyen şi echipei sale, să prezinte o legislaţie care să fie pe deplin în acord cu această sarcină”, a declarat purtătorul de cuvânt al Greenpeace, Franziska Achterberg, potrivit unui comunicat al organizaţiei remis miercuri AGERPRES.

În ceea ce priveşte obiectivul UE de reducere a emisiilor până în 2030, purtătorul de cuvânt al Greenpeace, consideră că o scădere de 50-55% a emisiilor până în 2030 nu este suficientă.

„Natura nu negociază. Cu cât aşteptăm mai mult să facem schimbările necesare în economia noastră, cu atât vor fi provocate mai multe daune şi cu atât va fi mai dificil şi mai scump. Prin întârzierea propunerii până în vara 2020, Comisia riscă să submineze acordul de la Paris şi orice speranţă pentru UE ca leader în combaterea crizei climatice”, a arătat Franziska Achterberg.

Comisia a declarat că va propune o nouă ţintă pentru 2030 până în vara anului 2020.

Potrivit Greenpeace, acest lucru nu ar lăsa suficient timp pentru ca guvernele UE să ajungă la un acord prin Summitul ONU pentru climă de la Glasgow, în care toate părţile semnatare ale Acordului de la Paris trebuie să prezinte noi ţinte climatice pentru 2030, mai ambiţioase. Aceasta ar costa UE leadershipul pe combaterea crizei climatice internaţionale şi ar da o scuză şi altor jucători la nivel mondial să întârzie aplicarea unor măsuri esenţiale, subliniază organizaţia.

Comisia Europeană a prezentat miercuri Pactul ecologic european, o foaie de parcurs menită să asigure durabilitatea economiei UE, prin transformarea provocărilor legate de climă şi de mediu în oportunităţi în toate domeniile de politică şi prin garantarea unei tranziţii care să fie echitabilă pentru toţi şi favorabilă incluziunii tuturor, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Te-ar mai putea interesa și
Cele mai mari tranzacții din România din anul 2024. Topul este condus de energia regenerabilă
Cele mai mari tranzacții din România din anul 2024. Topul este condus de energia regenerabilă
Piața de fuziuni și achiziții (M&A) din România a înregistrat 198 de tranzacții  în primele nouă luni ale anului 2024, marcând o creștere de 8,2% comparativ cu aceeași perioadă a anului......
Tezaur – O nouă ediţie a programului de emisiuni de titluri de stat începe pe 7 octombrie, cu dobânzi neimpozabile de până la 7%
Tezaur – O nouă ediţie a programului de emisiuni de titluri de stat începe pe 7 octombrie, cu dobânzi neimpozabile ...
Program Tezaur - Românii pot investi, începând de luni, 7 octombrie, în titluri de stat Tezaur cu maturităţi de 1, ...
Conceptul Embleme, soluția Renault pentru a reduce emisiile de CO2 cu 90% comparativ cu un vehicul echivalent de astăzi
Conceptul Embleme, soluția Renault pentru a reduce emisiile de CO2 cu 90% comparativ cu un vehicul echivalent de astăzi
Renault va prezenta la Mondial de l`Auto din Paris conceptul Embleme. Acesta va demonstra modul în care producția de vehicule ...
Topul ţărilor care au adus cei mai mulţi turişti în România, în primele opt luni din 2024
Topul ţărilor care au adus cei mai mulţi turişti în România, în primele opt luni din 2024
Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (inclusiv apartamente şi camere de închiriat), în perioada ...