Din septembrie 2017 încoace, indemnizaţia de creşterea copilului este plafonată la maximum 8.500 de lei lunar.
Economica vă aminteşte că în anul 2017 Guvernul Tudose a decis să introducă din nou plafon maxim al indemnizaţiei pentru creşterea copilului.
Concret, începând cu luna septembrie 2017, cuantumul indemnizaţiei de creşterea copilului este de cel mult 8.500 de lei lunar.
Plafonul maxim al indemnizaţiei de creşterea copilului ar putea fi eliminat dacă proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2017 va fi adoptat de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în şedinţa din 13 decembrie 2017.
Pe 11 decembrie 2019, Comisia pentru muncă şi protecţie socială a propus plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege cu următoarele amendamente:
Primul amendament
Indemnizaţia minimă pentru creşterea copilului să fie 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară, garantat în plată. Se elimină plafonul maxim al indemnizaţiei pentru creşterea copilului.
Se menţine prevederea potrivit căreia indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului.
Al doilea amendament propus
Indemnizaţia de creşterea copilului se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.
Cum e acum
Argumentele Comisiei pentru muncă şi protecţie socială
„Considerăm că este necesară corelarea faţă de salariul minim brut pe țară, și nu față de ISR. ISR este menținut de actuala guvernare la valoarea din anul 2010, respectiv 500 lei, și nu a existat un an în care să se dea HG pentru majorarea acestuia. Astfel este necesară încurajarea creșterii natalității și considerăm că forma propusă este de natură a încuraja femeile de carieră pentru a avea cel puțin un copil”, se arată în raportul Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din 11 noiembrie.
În primul semestru din 2019, sub 180.000 de persoane au beneficiat de indemnizație pentru creșterea copilului , în creştere cu nici 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele oficiale centralizate de Ministerului Muncii, obţinute de Economica.
Proiectul de act normativ a primit:
Economica vă prezintă cele mai importante modificări privind modul în care s-a stabilit indemnizaţia pentru creşterea copilului din ultimii 10 ani
În perioada 1 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2010, indemnizaţia de creşterea copilului (ICC) reprezenta 85% din veniturile realizate de părinte în ultimele 12 luni. ICC a fost cuprinsă între 600 de lei şi 4.000 de lei lunar. Începând cu data de 1 ianuarie 2009, indemnizaţia pentru creşterea copilului reprezenta 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni şi era cuprinsă între 600 de lei şi 4.000 de lei. Indemnizaţia s-a acordat în această formulă în baza Ordonanţei de Urgenţă nr. 148 din 3 noiembrie 2005, actualizată prin actele normative publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, până la 31 decembrie 2008, arată o analiză făcută de Economica pe baza datelor Ministerului Muncii.
În anul 2011, Guvernul a sacrificat mamele ca să scoată ţara din criză
În perioada 1 ianuarie 2011 – 31 septembrie 2012, indemnizaţia pentru creşterea copilului scade la 75% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi se introduce plafonul maxim al indemnizaţiei, în valoare de 3.400 de lei lunar pentru concediu de un an, şi de 1.200 de lei lunar pentru părintele care alege să stea doi ani în concediu pentru creşterea copilului.
Concret, în perioada 2011 – octombrie 2012, părintele a avut de ales între:
Aceste schimbări aduse ICC s-au făcut prin OUG nr. 111 din 2010.
8 decembrie 2010, data la care Guvernul emite Ordonanţa de Urgenţă prin care penalizează părintele care a ales să stea doi ani în concediu pentru creşterea copilului.
Aşa cum arătat mai sus, părintele care a ales să stea doi ani în concediu pentru creşterea copilului a primit o indemnizaţie lunară de maximum 1.200 de lei, faţă de 3.400 de lei – plafonul maxim al ICC aplicat părinţilor care au ales să stea doar un an în concediu pentru creşterea copilului.
Aşa a crezut Guvernul că scoate ţara din criză
Schimbările draconice aduse cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului au fost operate prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 111 din 2010. Iată cum a argumentat atunci Guvernul luarea acestei decizii: „În vederea eficientizării programului de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului, acesta a fost reanalizat, ţinându-se cont de durata de acordare şi de principiile de finanţare din alte state membre ale Uniunii Europene care au indemnizaţii similare. Situaţia economică actuală impune utilizarea eficientă a resurselor bugetului de stat, inclusiv a resurselor financiare pentru asigurarea plăţii indemnizaţiei pentru creşterea copilului sau, după caz, a stimulentului de inserţie lunar, rezultând necesitatea regândirii acestui program din punctul de vedere al perioadei de acordare, al condiţiilor de eligibilitate, precum şi al cuantumurilor acordate. Conform programului cuprinzător anticriză susţinut de Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială, măsurile luate de România trebuie să conducă la normalizarea condiţiilor financiare şi la pregătirea redresării economice, măsurile luate urmând a fi puse în aplicare începând cu luna ianuarie 2011”, se arată în OUG nr 111 din 2010.
În perioada 1 octombrie 2012 – 31 iunie 2016, indemnizaţia de creşterea copilului a urcat la 85% din media veniturilor din ultimul an şi a fost cuprinsă între 600 de lei şi 3.400 de lei. În această perioadă, indemnizaţia a crescut din nou la 85% din media veniturilor nete realizate în ultimul an şi a fost cuprinsă între 600 de lei şi 3.400 de lei lunar, indiferent de durata concediului de creşterea copilului. Aceste schimbări au fost operate prin Legea nr. 166 din 2012 privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 124 din 2011.
În perioada iulie 2016 – sfârşitul lunii august 2017, nivelul maxim al indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu a mai fost plafonat.
Guvernul a eliminat plafonul maxim al indemnizaţiei pentru creşterea copilului; indemnizaţia reprezenta 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului, iar plafonul minim al indemnizaţiei a fost de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară, garantat în plată.
Din septembrie 2017 indemnizaţia de creşterea copilului este plafonată la cel mult 8.500 de lei lunar.
Guvernul Tudose a decis să introducă din nou plafon maxim al indemnizaţiei pentru creşterea copilului, de această dată de 8.500 de lei lunar.