Prin efectul legislaţiei specifice, Gaz Sud a deţinut poziție de monopol pe piaţa distribuţiei de gaze naturale, aferentă celor 31 localități (situate în special în județul Ilfov) în care a avut licenţă de distribuţie.
În cadrul investigaţiei declanşate în anul 2017, autoritatea de concurenţă a constatat că Gaz Sud a impus tarife discriminatorii pentru servicii de avizare tehnică a proiectelor, de recepţie a lucrărilor şi de punere în funcţiune a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale (IUGN), diferenţiate în funcţie de realizatorul lucrărilor de proiectare şi de execuţie a instalaţiilor.
Proiectarea şi execuţia instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale se efectuează, în condiţii concurenţiale, de către operatorii economici autorizaţi de ANRE şi selectaţi de clientul final.
Potrivit reglementărilor, distribuitorul de gaze naturale, în acest caz Gaz Sud, avea obligaţia de a verifica şi aviza proiectele de execuţie a instalaţiilor, de a recepţiona lucrările şi de a pune în funcţiune IUGN, pentru consumatorii din localităţile aflate în zonele sale de distribuţie. Pentru aceste servicii, distribuitorul încasa tarife care intrau în componenţa prețului total plătit de consumator.
Astfel, consumatorii care realizau proiectele și instalațiile cu Gaz Sud plăteau tarife mai mici pentru avizarea tehnică a proiectelor, recepţia lucrărilor şi punerea în funcţiune a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, față clienții care apelau la alți operatori (concurenți) pentru realizarea proiectelor și instalațiilor. În acest fel, Gaz Sud a provocat firmelor concurente un dezavantaj concurenţial, cu scopul înlăturării acestora de pe piață.
„Această politică tarifară discriminatorie pusă în practică de Gaz Sud a distorsionat concurenţa pe piaţa lucrărilor de proiectare şi pe piaţa lucrărilor de execuţie a IUGN în zonele sale de distribuţie şi, în același timp, a afectat 42 de consumatori, care au plătit mai mult pentru avizarea proiectelor, respectiv recepţia şi punerea în funcţiune a instalaţiilorrealizate cu alte companii, fără o justificare obiectivă din punct de vedere economic” a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Amenda a fost aplicată distribuitorului de gaze naturale Premier Energy SRL, în calitate de succesor legal al entităţii investigate, Gaz Sud, ca urmare a fuziunii prin absorbţie realizate în 2017. Compania a beneficiat de o reducere de 15% a amenzii pentru că a recunoscut încălcarea legii.
În același timp, Premier Energy SRL a acordat despăgubiri persoanelor prejudiciate, în valoare totală de 88.347,74 lei.