Acesta a participat la prezentarea unei campanii de modernizare a ANAF demarată de Agenţie care se concentrează pe informatizarea instituţiei şi care include şi implementarea unui Fişier Standard de Control pentru Taxe (SAF-T) pentru operatorii economici.
„Sper ca acest proiect să dea rezultate cât mai bune, după cum ştiţi, pentru anul viitor avem presiuni pe deficitul bugetar, deja am anunţat că nu vom creşte nici taxele şi nici deficitul, aşa că singura soluţie dacă nu vrem să reducem cheltuielile este o colectare mai mare”, a transmis Florin Cîţu.
Ministrul Finanţelor a precizat că primul obiectiv al informatizării ANAF îl constituie creşterea gradului de colectare.
„Obiectivul clar este de a creşte gradul de colectare folosind astfel de sisteme (Fişierul Standard de Control pentru Taxe, n.r.). Toată lumea ştie cifra – 26% din PIB este gradul nostru de colectare. Nu poţi face prea mult cu banii ăştia, când deja două treimi din ceea ce colectezi, deci 20%, se duc în pensii şi salarii – 11% la pensii şi 9,7 în salarii anul acesta. Din ceea ce colectăm, mare parte se duce în pensii şi salarii. Ca să poţi să faci investiţii, trebuie să faci deficit, şi aici ai o limită de 3% din PIB, dacă vrei să respecţi tratatele semnate de România, care sunt în Constituţie, iar cu 3% din PIB nu poţi să faci numai investiţii, pentru că sunt şi alte cheltuieli. Deci spaţiul fiscal este limitat. Nu putem negocia peste noapte cu Comisia Europeană să ne lase un deficit mai mare, asta nu se va întâmpla, reduceri de cheltuieli nu se întâmplă peste noapte, dar cred că informatizarea poate să aducă peste noapte venituri mai mari la buget, fără să fie o povară pentru companii. Informatizarea poate să meargă exact în acele zone din economie unde există evaziune, zona aia gri, pe care putem să o scoatem la suprafaţă”, a declarat Florin Cîţu.
Ministrul Finanţelor a arătat că reducerea decalajului fiscal la TVA este cea de-a două ţintă a digitalizării ANAF.
„A doua ţintă după gradul de colectare e gap-ul (decalajul, n.r.) la TVA. Şi în toate ţările în care s-au introdus sisteme informatice, chiar şi un sistem cum este SAF-T, gradul de colectare a crescut, iar acest gap, decalajul fiscal la TVA, a fost redus. România este aici campioană în sens negativ la TVA, e momentul să începem să le atacăm. Numai prin informatizare se pot rezolva cele două probleme pe care le avem de ani de zile, gradul mic de colectare şi gap-ul mic la TVA”, a precizat Florin Cîţu.
Ministrul Finanţelor a susţinut că Fişierul Standard de Control pentru Taxe va asigura o analiză de risc mai eficientă şi mai obiectivă.
„Acest fişier standard de control contribuie la îmbunătăţirea calităţii actului administrativ şi sprijină conformarea fiscală a contribuabililor, dar şi detectarea şi reducerea fraudei fiscale şi asigurarea unei analize de risc mai eficiente. Această frază spune cam tot ce vrem să facem noi aici: trebuie să avem o relaţie cât mai simplă cu contribuabilul, cât mai lipsită de subiectivism, al doilea obiectiv e reducerea fraudei fiscale, şi în al treilea rând o analiză de risc eficientă şi obiectivă”, a încheiat Florin Cîţu.