Noi reguli în piața de asigurări. 12.000 de angajați din sistem ar putea dispărea, din 2020

În acest moment, aproape 12.000 de agenți și brokeri de asigurări sunt ca și excluși din sistem și nu vor mai avea dreptul să vândă astfel de produse, începând cu 1 ianuarie 2020. Asta pentru că nu au respectat noua directivă europeană care îi obligă să se profesionalizeze anual, respectiv să se ducă la cursuri. Cei aproximativ 30.000 care rămân vor fi mai educați și parte din ei pot deveni,  în scurt timp, nu doar niște vânzători, ci consultați de asigurări capabili să realizeze calcule de risc pentru clienți, spune, într-un interviu, Călin Rangu, președintele Institutului de Studii Financiare, instituția din subordinea ASF care se ocupă de profesionalizarea brokerilor și agenților de asigurări.
Economica.net - mar, 24 dec. 2019, 11:41
Noi reguli în piața de asigurări. 12.000 de angajați din sistem ar putea dispărea, din 2020

„Distribuitorii de asigurări vor trebui să fie niște doctori de risc pentru clienți, să identifice posibilele riscuri de pierderi financiare și să vină cu propuneri pentru a fi acoperite prin asigurare”, spune Rangu. Iar consumatorii vor fi mai protejați, adaugă el. „Când ai o daună, cel care ți-a vândut asigurarea va trebui să te asiste în soluționarea ei, să fie într-un fel avocatul tău în relația cu asiguratorul”,  explică președintele ISF.

Momentul zero vine din 2020

Începând cu 2019, o nouă directivă europeană a fost transpusă în legislație și schimbă regulile pentru toți cei care vând asigurări. Respectiv regulile sunt mai stricte în materie de pregătire profesională. Legea care transpune directiva europeană pune accent pe competențele minime care trebuie deținute de personalul din asigurări, la nivel de cunoștințe și aptitudini, explică Rangu.

Aceste norme sunt date pentru ca beneficiarul, respectiv consumatorul să fie mai bine informat, să știe ce cumpără, explică el. „Aduce o serie de obligații pentru toate persoanele care vând asigurări, fie ca sunt agenți sau brokeri, în principal obligații de informare a clientului despre aceste produse. Sunt diferite documente pe care clientul trebuie să le citească și să le semneze, trebuie să fie informat. Legea care transpune directiva europeană pune accent pe competențele minime care trebuie deținute de personalul din asigurări, la nivel de cunoștințe și aptitudini”, spune directorul ISF.

Ce înseamnă asta pentru angajații din industrie? Că, de bună voie sau cu forța, trebuie să fie mai pregătiți și să își cunoască produsele, altfel sunt scoși din piață. „Scopul e ca aceștia să acumuleze suficiente informații și experiență în așa fel încât să facă trecerea de la vânzarea simplă de asigurări, mai ales RCA, către consultanță în domeniul asigurărilor. Distribuitorii de asigurări ar trebui să fie niște doctori de risc pentru clienți, să identifice posibilele riscuri de pierderi financiare si să vină cu propuneri pentru a fi acoperite prin asigurare”, spune Rangu.

Ce are de câștigat clientul

Noua legislație pune accentul pe asigurarea unei conduite corecte a asiguratorilor, transparență, limitarea conflictelor de interese, informare, deservire corectă a clienților, spune expertul ISF. 

„Obiectivul principal al legislației de distribuție este protecția consumatorilor pe durata de viață a produsului, de la conceperea, testarea și lansarea lui, trecând prin consultanță și vânzare, până la o soluționare corectă a eventualelor cereri de despăgubire.

Legea 236/2018 menționează expres că distribuitorii de asigurări (asiguratori și intermediari) trebuie să acționeze întotdeauna onest, corect și profesionist, astfel încât să corespundă cel mai bine intereselor clienților”, adaugă Călin Rangu. 

Practic, noua lege stabilește clar care trebuie să fie conduita asigurătorilor și intermediarilor.

„Cele două părți sunt tratate atât internațional cât și național separat, deoarece sunt perspective diferite asupra aceluiași subiect, cu posibile interpretări diferite care trebuie să deservească integrat obiectivele de stabilitate financiară și protecție a consumatorilor”, mai spune el.

În opinia președintelui ISF, un consultant de asigurări ar trebui să fie cel mai bun profesor de educație financiară. „El trebuie să știe să îți colecteze datele relevante, să își realizeze profilul de risc și să îți propună soluțiile de asigurare cele mai bune, să te învețe cum să citești contractul, ce este important în el, de exemplu excluderile, semnificația anumitor termeni, consecințele acțiunilor sau inacțiunilor tale”, explică Călin Rangu.

„De asemenea când ai o daună cel care ti-a vândut asigurarea ar trebui să te asiste în soluționarea ei, să fie într-un fel avocatul tău în relația cu asiguratorul, adaugă el.

Potrivit acestuia, o altă noutate din perspectiva clientului este faptul că noua legislație aduce în atenție calitatea produsului. „Pentru prima dată, ASF poate verifica produsele de asigurări de la concepere până la soluționarea daunelor. Dacă înainte pe supravegherea prudențială, financiară, ne uitam la companie ca întreg, la stabilitatea și organizarea sa, acum, noua legislație pune accentul pe produse și monitorizăm, îl supraveghem și controlăm fiecare în parte până expiră contractul cu clientul”, spune el.

Fără școală rămâi fără job

Cine nu parcurge etapele minimale cerute de legislație  nu va mai putea activa în sistem. „Iar distribuția neautorizată de asigurări este faptă penală. Nu vom avea consumatori mulțumiți dacă personalul de distribuție nu este el însuși mulțumit unde și cum lucrează”, explică președintele ISF.

În opinia lui, aceste cerințe deja reușesc să trieze piața de profesioniști din domeniu.

„Cu mai puțin de două săptămâni până la termenul limită, respectiv 31 decembrie 2019, din cele aproximativ 42.430 de  persoane care  activează ca vânzători de asigurări în piață,  și-au creat cont în platforma ISF doar 30.470  persoane. Asta înseamnă că, dacă astăzi ar fi 31 decembrie, aproape 12.000 de distribuitori de asigurări și-ar pierde jobul”, spune expertul ISF.

Nu se mai vinde orice poliță oricui

Dacă clientul nu este interesat de consultanță și nu dorește să furnizeze date, nu mai este permis să i se vândă un produs care nu satisface nevoile acestuia. Pe scurt, nu mai poți să îi bagi pe gât un produs de care nu are nevoie sau care nu i se potrivește. Și dacă te reclamă, ASF te controlează automat și te sancționează, explică Călin Rangu.

„În asigurări, nevoile apar doar în momentul unei daune când poți constata că nu ai cumpărat ce trebuie, și atunci poate fi prea târziu. Consultantul în asigurări trebuie să prevină aceste situații și poate deveni responsabil pentru astfel de probleme. De aceea, printre altele,  are chiar el o asigurare profesională. Datele și corelațiile țin de fiecare produs în parte, dar trebuie realizate înainte de i se da clientului o ofertă angajantă”, spune președintele ISF.

În opinia lui, momentul vânzării ar trebui să constituie un moment al informării corecte, detaliate, în folosul cetățeanului. „Iar prin educație nu înțeleg doar cunoștințe, date, informații, ci si dezvoltarea de aptitudini, care sunt mai importante decât niște informații seci. Educația financiară înseamnă dezvoltare de competențe atât pentru clienți, cât și pentru consultanții de asigurări”, a conchis acesta.

Te-ar mai putea interesa și
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După ce andidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi și a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, Bursa de la București s-a înroșit, toți......
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
Elena Lasconi a trecut pe poziția a doua în clasamentul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din România
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Cum vede presa internațională victoria neașteptată a lui Călin Georgescu în fața rivalilor săi.
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Privatul nu este egalul Statului, susține Dragoș Anastasiu, președintele Rethink, un think tank dedicat transformării ...